Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
02.09.2018 | Huippu-urheilu

Elokuun urheilijanosto: Monika Mikkola, purjehdus

Monika Mikkola purjehti Tanskan MM-kisoissa laser radial -luokassa neljänneksi ja hankki samalla Kaarle Tapperin kanssa Suomelle ensimmäiset maapaikat Tokion olympiakisoihin 2020.

Kuukauden urheilijanosto on Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottama juttusarja, jossa nostetaan jokaisen kuukauden päätteeksi esiin yksi urheilija, joka on onnistunut lajissaan. Valinnan tekee Huippu-urheiluyksikön asiantuntijaraati kattavan kilpailuseurannan pohjalta. Valinnassa ei ole kyse lajien, urheilijoiden tai saavutusten asettamisesta paremmuusjärjestykseen, vaan tunnustuksen antamisesta yhdelle suomalaiselle huippu-urheilijalle ja -suoritukselle kerrallaan.

Elokuun valinta on Monika Mikkola. Vuonna 1996 syntynyt espoolainen onnistui Suomen joukkueesta parhaiten purjehduksen olympialuokkien MM-regatassa Tanskassa elokuun alkupuolella. Nousujohteisesti kilpailun läpi purjehtinut Mikkola nousi kilpailun päättäneessä mitalilähdössä laser radial -luokassa neljänneksi.

Sijoitus oli Mikkolan uran paras arvokilpailuissa. Nuorten sarjoista menestystä on tullut maailmanmestaruudesta lähtien, ja tulos Århusista alleviivaa nuoren purjehtijan potentiaalia yleisessä sarjassa.

Huippusijoituksen lisäksi Mikkola hankki Suomelle laser radial -luokan maapaikan Tokion kesäolympiakisoihin. Samassa onnistui myös laser standard -luokassa 12:nneksi sijoittunut Kaarle Tapper, joten purjehtijat vastasivat Suomen kahden ensimmäisen maapaikan varmistamisesta vuoden 2020 olympiakisoihin.

Myös Tuula Tenkasen sijoitus MM-vesillä (14:s) olisi riittänyt olympiapaikkaan, mutta Tenkanen purjehtii samassa luokassa kuin Mikkola. Maapaikkoja voi saavuttaa vain yhden luokkaa kohden, joten laser radial -luokassa suomalaisilla on edessään tiukka sisäinen vääntö jo ennen Japanin olympiavesiä. Tasosta kertoo se, että niin Mikkola kuin Tenkanenkin ovat kivunneet tällä kaudella maailmancupissa palkintokorokkeelle.

(Kuva: Jukka Saarikorpi / Suomen Purjehdus ja Veneily ry)