Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
03.09.2018 | Seuratoiminta | Uutinen

Valtakunnallinen harrastusviikko käynnistyi kouluilla. Nivalassa tarjolla 68 kokeilutapahtumaa!

Nuoret ovat toivoneet viikkoa, jonka aikana he pääsevät tutustumaan paikkakunnan harrastusmahdollisuuksiin omalla koululla. Syyskuun alussa yli 250 koulua ja paikalliset järjestöt yhdistävät voimansa ja toteuttavat tämän toiveen. Nivalan kaupunki kutsui mukaan kaikki toimintaa järjestävät tahot ja tarjolla onkin huikeat 68 eri kokeilutapahtumaa. Valtakunnallinen Harrastusviikko on ensimmäinen laatuaan, ja siitä on tarkoitus tehdä jokavuotinen perinne

Mitä taidekerhossa, kokkikoulussa tai urheiluseurassa tehdään?

Mitä harrastajilta odotetaan? Millaista porukkaa vetäjät ovat? Minkä verran pitää osata? Harrastusviikolla oppilaat saavat vastauksia kysymyksiinsä omalla koululla, tuttujen kavereiden seurassa. He pääsevät pelaamaan, kisaamaan ja kokeilemaan erilaisia lajeja – ja saattavat löytää harrastuksen, jota eivät olisi ikinä muuten tulleet ajatelleeksi.

Jokainen koulu toteuttaa tapahtuman haluamallaan tavalla

Koulut ja paikalliset toimijat ovat yhdistäneet voimansa ja rakentaneet erilaisia toteutuksia harrastusviikolle. Harrastusviikko voi kestää nimensä mukaisesti viikon, mutta yhtä hyvin muutaman päivän tai vaikka vain päivän. Se voi olla pieni tai iso. Koulut voivat järjestää tilaisuuksia halutessaan myös iltaisin tai viikonloppuna.

Nivalassa harrastusviikko päätettiin toteuttaa heti ensimmäisellä kerralla isosti. Kaupungin hyvinvointipalvelut ja liikuntapalvelut lähestyivät kaikkia harrastustoimintaa järjestäviä tahoja ja kutsuivat ne koolle ideoimaan toteutusta.

– Mukaan lähti yhteensä 18 eri toimijaa, jotka järjestävät huikeat 68 tapahtumaa harrastusviikon aikana – tutustumiskertoja, harjoituksia, tempauksia. Tarjolla on mm. pesäpalloa, frisbeegolfia, ammuntaa, uppopalloa, roller derbyä, bänditoimintaa, sirkustyöpaja, mopotapahtuma jne.  Kokosimme kaiken tarjonnan harrastuslukkariksi, joka jaetaan kaikille 2000 Nivalan koululaiselle. Harrastustoimintaa järjestävät tahot lähtivät mahtavasti mukaan harrastusviikkoon, samoin koulut, jotka lupasivat huolehtia osaltaan tiedottamisesta, iloitsee Suoma Korhonen Nivalan kaupungin hyvinvointikoordinaattori.

– Toivomme, että tästä harrastusviikosta syntyy perinne. Ensi vuonna haluaisimme mukaan vielä lisää toimijoita kuten esimerkiksi kuorot, seurakunnan sekä lasten ja nuorten omia matalan kynnyksen ryhmiä, toteaa Suoma Korhonen.

– Harrastusviikko käynnistää syyslukukauden koko Suomessa hyvällä energialla, rohkaisee passiivisempiakin nuoria tutustumaan lähiseudun tarjontaan ja synnyttää parhaimmillaan pysyvämpiä yhteistyömalleja esim. koululla tapahtuvaan kerhotoimintaan. Toivottavasti harrastusviikko laajenee kaikkiin kuntiin ja kouluihin ensi vuonna, toteaa Jukka Karvinen Suomen Olympiakomiteasta.

 

Harrastusviikon toteuttamista tukemassa: 

Kehittämiskeskus Opinkirjo  I  Koululiikuntaliitto  I  Liikunnan aluejärjestöt  I  Mannerheimin Lastensuojeluliitto  I  Nuori Kirkko  I  Suomen 4H-liitto  I  Suomen Olympiakomitea  I  Suomen Partiolaiset  I  Suomen Vanhempainliitto  I  WAU ry  I
Opetus- ja kulttuuriministeriö  I  Opetushallitus

 

Lista mukaan ilmoittautuneista kouluista löytyy täältä.

Harrastusviikko Ylen AamuTV:ssä

Lue lisää aiheesta