Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
11.09.2018 | Seuratoiminta | Uutinen

Lukiolaiset lainakirjoina – harrastusviikon huikea idea

Simpeleen koululla pienet ihastelivat isojen harrastuksia silmät säihkyen. Rautjärven kunnan liikunnanohjaaja Marjut Rita kertoo hauskan harrastekirjastoidean ylittäneen kaikki odotukset.  

Harrastusviikon järjestämiseen Rita tarttui keväällä yhdessä Etsivän nuorisotyön nuoriso-ohjaaja Sanna Armisen kanssa. Syntyi idea harrastekirjastosta, joka yhdistäisi Simpeleen koulun ja samassa kiinteistössä toimivan Rautjärven lukion 230 oppilasta. Kun sekä opo että rehtori näyttivät idealle vihreää valoa, Rita ja Arminen kävivät pohjustamassa asiaa kaikilla kolmella lukioluokalla kymmenisen minuuttia kullakin.

– Kerroimme, että harrastusviikon tapahtumassa kaikki, jotka haluavat, pääsevät esittelemään omaa harrastustaan elävinä kirjoina alaluokkalaisille.

Esityksen tueksi lukiolaisia ohjeistettiin tekemään etukäteen – yksin tai yhdessä kaverin kanssa – kirjan takakansi, jossa olisi muutama tekstirivi harrastuksesta. Kannet ladattiin Google Driveen sähköiseen harrastekirjakansioon, josta alaluokkien opettajat pysyivät esittelemään valikoimaa oppilaille ja jokainen oppilas sai tehdä yhden kirjan ennakkovarauksen.

Näin harrastekirjasto toimi ´livenä´

Harrastusviikon tiistaina lukiolaiset varasivat harrastekirjoina olemiseen kolme oppituntia ja alakoulun oppilaat yhden oppitunnin.

Lukiolaiset asettuivat liikuntasaliin kahteen riviin ”kirjahyllyiksi” printatut kirjojen takakannet edessään. Lainattavia harrastekirjoja oli 25 erilaista. Mm. jalkapallo, pesäpallo, lentopallo, ratsastus, meikkaus, partio, manga, kitaransoitto, bändi ja tanssi.

Alaluokkalaiset tulivat kirjastoon kaksi luokka-astetta kerrallaan. 2-4 oppilaan ryhmissä lainakirjat kuljetettiin lukunurkkauksiin, jossa kirjat esittelivät ensin itse harrastustaan lyhyesti. Sen jälkeen oppilaat saivat kysellä lisää. Yhden kirjan enimmäislaina-aika oli 10 minuuttia ja ryhmän seuraava oppilas lainasi uuden kirjan. Jokainen ryhmä ehti oppitunnin aikana tehdä neljä tai viisi lainaa.

Sivusta seuratessaan Rita kertoo huokailleensa ihastuksesta, kun pienet oppilaat kulkivat isojen kirjojensa perässä silmät ihastuksesta säihkyen ja samalla jutellen, että ”meidän kirjoista täytyy pitää hyvää huolta, sivuja ei saa taitella!”

– Tehdyt ennakkolainaukset auttoivat selvästi jännittävän alkutilanteen etenemistä. Ujoimpia helpotti myös ryhmässä toimiminen ja toki luokissa oli vähän valmisteltu kysymyksiä myös etukäteen. Tosi paljon syntyi keskustelua, kun oppilaat pääsivät kyselemään asioista, joista eivät tienneet yhtään mitään. Eräskin pieni oppilas kyseli pitkähiuksiselta ratsastuskirjalta, että koska kilpaillessa hiukset pitää olla nutturalla, voisinkohan mie harrastaa kouluratsastusta, kun miulla on vaan näin lyhyet hiukset, muistelee Rita.

Myös harrastekirjat tykkäsivät.

– Oli hienoa katsella ja kuunnella nuoria myyntimiehiä ja -naisia, jotka olivat aivan liekeissä päästessään kertomaan asioista, joista he tietävät ja ovat kiinnostuneita. Kouluarjessa hiljaisemman oloisetkin suorastaan loistivat omissa myyntipuheissaan. Esimerkiksi paikallisessa jalkapallon edustusjoukkueessa jo pelaavat pojat olivat pukeneet edustusjoukkueen pelipaidat päälle ja heidän kirjansa takakannessa luki komeasti mm.: ´Voimme antaa vinkkejä ja kerromme matkastamme edustusjoukkueeseen´. Frisbeegolfista kertoi tuore EM-kilpailujen FJ18 -luokan voittaja Maria Asikainen hauskana ajanviettona kavereiden kanssa ja halpana harrastuksena, jossa pärjää vaikka yhdellä kiekolla.

 

Jälkikäteen Ritan korviin on kantautunut pelkästään positiivista puhetta.

– Aivan varmasti tällainen rakentaa yhteisöllisyyttä ja tukee myös opsin vuorovaikutuksen edistämisen linjauksia. Aivan mahtavaa oli nähdä eräänkin tokaluokkalaisen moikkaavan tiistaina hyväksi tutuksi tullutta lukiolaista oikein käsi pystyssä.

 

Kuvat: Martta Repo, lukion 3.luokka

Lue lisää aiheesta