Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
18.09.2018 | Huippu-urheilu

Tulevaisuuden tähdet: Jalkapalloilija Arttu Kotanen tähtää maailmalle

Arttu Kotanen tavoittelee tosissaan jalkapalloammattilaisuutta ja pelipaikkaa ulkomailla. Haave tuli jo askeleen lähemmäksi, kun 18-vuotias imatralainen sai vuosi sitten sopimuksen Veikkausliigan FC Interiin Turkuun. Tällä hetkellä hän pelaa lainassa PEPO Lappeenrannassa.

Kotasen jalkapalloharrastus alkoi 6-vuotiaana. Pian mukaan tuli myös jääkiekko ja näiden kahden lajin parissa Kotanen viihtyi useamman vuoden. Lisää monipuolisuutta toi telinevoimistelu, joka toimi hyvin myös tukiharjoitteluna palloilulajeille. Kuudennella luokalla lajiksi valikoitui jalkapallo.

Kotanen muistelee, että on urheillut aina, eikä hänellä ei ole tarkkaa mielikuvaa, koska olisi päättänyt alkaa harjoitella tosissaan. Urheilullisen perheen imussa harrastus alkoi vähitellen saada myös tavoitteellisempia piirteitä.

– Pelasin aina itseäni vanhempien kanssa ja vähitellen mukaan tuli piirijoukkue- ja aluetapahtumia, ja siitä se oikeastaan alkoi. Kehittyminen ja vanhempien seurassa pelaaminen toi mukanaan myös innon harjoitella enemmän, Kotanen miettii.

Yläasteen loppupuolella yleisurheilutaustainen isä sai houkuteltua nuoren jalkapalloilijan kokeilemaan nopeusominaisuuksiaan yleisurheilussa. Kokeilu kannatti, sillä poika osoittautui varsin lahjakkaaksi pikamatkoilla. Isä-poika -valmennussuhteen kruununa Kotanen voitti SM-pronssia 200 metrillä vuonna 2016 ja rikkoi seuraavana vuonna samalla matkalla 50 vuotta vanhan piiriennätyksen. Samana vuonna hänet valittiin myös ensimmäistä kertaa maajoukkueeseen jalkapallossa.

– Isä on aina ollut henkilökohtainen valmentajani ja hän on opettanut minulle urheilijan elämää: sitä miten syödä ja miten palautua parhaiten. Hän on myös huolehtinut, että saan riittävästi unta. Isän kanssa olen viettänyt todella paljon tunteja urheilun parissa, Kotanen kertoo.

Urheilu ja opiskelu sopivat hyvin yhteen

Kun jalkapallo vei miehen Turkuun, oli opintoja järjesteltävä uudelleen. Lukion kolmannella luokalla olevan Kotasen opiskelutahti hidastui hieman, mutta ei pysähtynyt. Joustoa löytyi koulun puolelta todella hyvin ja iltalukiossa sai suoritettua kursseja omaan lukioon Imatralle.

– Minulla ei ole ollut ongelmia urheilun ja opiskelun yhdistämisessä. Opettajien kanssa sopimalla olen saanut hyvin hoidettua kaikki kurssit, Kotanen kuittaa.

Nuori urheilija on tyytyväinen myös Etelä-Karjalan urheiluakatemian apuun. Esimerkiksi aamuharjoitukset kolme kertaa viikossa mahdollistavat kehittymisen oikeissa asioissa.

– Aamutreeneissä pystymme tekemään paljon pelipaikkakohtaisia harjoituksia, koska kaikki futiksen pelaajat ovat samassa ryhmässä. Henkilökohtaisesti minulle suunnatut harjoitteet auttavat nimenomaan kehittämään yksilöllisiä ominaisuuksia. Samalla saamme urheiluakatemian treenit osaksi opintoja, hän toteaa tyytyväisenä.

Hyvä valmentaja kuuntelee ja keskustelee

Urheiluakatemiavalmennuksen ja joukkuevalmennuksen lisäksi Kotasella on yksilövalmentajia, joiden kanssa hän tekee henkilökohtaisia harjoitteita esimerkiksi lajitaidon puolella. Fysiikkavalmentajana hänellä on koko uransa ajan toiminut oma isä.

Kotanen arvostaa valmentajassa palautteen antamisen taitoa ja kykyä perustella palautteensa. Hänen mielestään osaava jalkapallovalmentaja on taktisesti riittävän hyvä ohjaamaan joukkueen organisoitua pelaamista. Hyvä valmentaja antaa pelaajille myös tilaa tehdä omia ratkaisujaan kentällä.

– Jatkuva neuvojen huutaminen kentälle sekoittaa ainakin omaa peliäni. Arvostan myös sitä, että valmentaja pitää aika ajoin pelaajan kanssa kahden keskeisiä keskusteluja, jossa pelaaja saa kuulla missä on onnistunut ja missä on parannettavaa, Kotanen sanoo.

Lähitulevaisuudessa nuori urheilija haluaa pysyä mukana maajoukkuetasolla ja toiveissa on myös murtautuminen kunnolla mukaan Veikkausliigaan. Tulevaisuudessa hän tähtää ammattilaiseksi ja mielessä siintävät ulkomaiset kentät. Urheilu on jo nyt antanut hänelle myös paljon muuta.

– Urheilusta saa onnistumisen tunteita. Takapakkejakin tulee, mutta ne vahvistavat. Myös sosiaalisia suhteita saa solmittua paljon, maajoukkuetason myötä kavereita on tullut ympäri Suomea. Uskon, että kaikesta tästä on hyötyä myös tulevaisuudessa työelämässä, Kotanen miettii.

– Haluan kiittää urheilu-urastani ennen kaikkea isääni Tommi Kotasta, joka on antanut minulle intohimon urheiluun. Kiitos myös tasapuolisesti kaikille valmentajille, jotka ovat auttaneet minua eteenpäin urallani.

 

Lue lisää aiheesta