Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
18.09.2018 | Seuratoiminta

Varustekierrätyksen voi toteuttaa monella eri tapaa

Itselle vanhoiksi jääneiden urheilu- ja liikuntavälineiden kierrättäminen ja tarjoaminen toisille käyttäjille säästää rahaa sekä helpottaa varusteiden saantia. Oman seuran sisällä on monia tapoja hoitaa varusteiden kiertoa mm. Facebook-ryhmissä tai kierrätyspisteellä. Itselle jo käyttämättömäksi jääneet varusteet voi olla toisen harrastajan aarre. Tällä ”Hyvä kiertää ja liikuttaa” -periaatteella kokeiltiin kolme erilaista varustekierrätystapahtumaa Helsingissä, Hyvinkäällä ja Kouvolassa.

1. Taitoluisteluseuran varustekirppis järjestettiin luistelukoulun yhteyteen

 

Taitoluisteluseura HSK Helsingissä päätti kokeilla luistinten ja muiden urheiluvarusteiden kierrätystapahtumaa osana luistelukoulun aloitustapahtumaa Helsingin Jäähallissa.

– Hyvät luistimet ovat tärkeä elementti taitoluistelun harrastamisessa, ja sellaiset on hyvä hankkia heti alusta lähtien. Päätimme kokeilla osana luistelukoulun aloitusta, jos vanhat harrastajat tulisivat myymään pieneksi jääneitä luistimia uusille harrastajille, kertoo seurakoordinaattori Anu Husu-Peltonen.

Tapahtumasta ilmoitettiin seuran omassa viestinnässä ja kuka tahansa sai tulla myymään omia varusteitaan sunnuntaiaamupäivänä. Kokeilun avulla lähdettiin saman tien miettimään uusia toteuttamistapoja, jolla myyjiä saisi vielä enemmän paikalle. Vaikka monet myyvät ja ostavat luistimensa verkkopalvelussa, muun muassa Satu Järvinen ja Mira Jäppinen puoltavat mahdollisuutta kokeilla luistimia jalkaan. Istuvuus ja sopivuus luistimissa kun on erittäin tärkeää.

– Seuraavalla kerralla voisimme kokeilla tätä jonkin isomman tapahtuman yhteyteen ja kysellä myös vanhemmilta, miten he haluaisivat myynnin järjestää. Seuran toimikunta voisi myös järjestää myyjät, ja kuka tahansa voisi tuoda paikalle myytävää, sillä aina ei varusteita ole paljoa yhdellä myyjällä, ideoivat Jäppinen ja Järvinen. Tämän lisäksi tulee päättää, mitä myymättä jääneelle tavaralle tehdään, tulevatko omistajat hakemaan pois vai toimitetaanko muut varusteet eteenpäin hyväntekeväisyyteen, he toteavat.

2. Hyvinkäällä eri lajien kierrätystapahtuma järjestettiin kauppakeskuksessa

Sputnik Snowboarding järjesti kierrätystapahtuman, jonne hyvinkääläiset perheet ja seurat olivat tervetulleita myymään omia varusteitaan. Lauantain myyntitapahtumalle kauppakeskus Willa tarjosi tilan, ja myyntipöydästä maksettiin seuralle 5 euroa vuokraa.

– Tällainen varustekierrätystapahtuma on ollut kaivattu. Meidän perheelle on jäänyt vuosien varrelta paljon eri varusteita, kun pojat ovat harrastaneet ja kokeilleet eri lajeja pitkin matkaa. Itse olen sitä mieltä, että hyvät varusteet ovat kaiken A ja O. Hyviä varusteita ei kuitenkin tohdi heti antaa eteenpäin, ja olenkin odottanut tällaista eri urheiluun keskittyvää eri lajien varusteiden myyntitapahtumaa, kertoo Hannu Kuikkaniemi.

– Olemme monesti lahjoittaneet pieneksi jääneitä varusteita koululle. Tänne olisin kyllä tänään tullut myymään, jos aikataulut olisivat vain sallineet, kertoo Satu Ala-Anttila. Pojalle kuitenkin mukaan löytyi luistimet.

Kauppakeskus kertoi tapahtumasta omilla somekanavillaan, tapahtumasta oli etukäteen juttua paikallislehdessä ja paikalliset seurat kertoivat tapahtumasta omille jäsenilleen. Tapahtuman järjestäjänä toiminut Anna-Maria Murtonen totesi, että tärkeätä on myös varmistaa, että kauppakeskuksessa on tapahtumapäivänä opasteet ja tiedottaminen kunnossa, jotta ostoksille tulevat ihmiset löytävät paikalle.

Katso video, jossa järjestäjänä toiminut Anna-Riikka Murtonen kertoo tapahtuman ideasta

 

3. Kouvolassa varustekierrätystapahtuma nivottiin kaupungin koko perheen liikuntapäiviin

 

Kouvolan kaupunki yhdisti varustekierrätystapahtuman osaksi syksyn aikana yhdessä seurojen kanssa järjestettäviä toimintasunnuntaita. Liikkuva perhe -tapahtumissa tavoitteena on innostaa lapsia yhdessä vanhempien kanssa liikkumaan matalalla kynnyksellä ja samalla tukea paikallisten seurojen toiminnan näkyväksi tekemistä. Samassa tilaisuudessa on liikunta- ja urheiluvälineiden kierrätyspiste, johon kuka tahansa voi jättää varusteitaan eteenpäin jaettavaksi. Uutta omistajaa vaille jääneet varusteet voi lahjoittaa yhteistyökumppanille Parik Ekomaalle, joka on järjestänyt myymäläänsä Sporttitori-nimisen alueen.

– Varustekierrätykselle on Kouvolassa ollut jo pidemmän aikaa yhteinen tahtotila monen toimijan kesken ja näihin tapahtumiin sen lanseeraus oli luontevaa liittää. Nyt kokeilimme tällaista ”Tuo tullessasi – vie mennessäsi” -mallia. Johtavana ajatuksena on edistää urheiluvälineiden kierrätystä ja kiertotalous-ajattelua Kouvolan alueella myös liikuntasektorilla, kertoo liikuntakoordinaattori Marika Peltonen Kouvolan kaupungilta.

– Meille päivän järjestäminen nähtiin hyvänä tapana markkinoida toimintaamme ja tarjota matalan kynnyksen tapaa tulla kokeilemaan lajia, kertoo Sudet jalkapallon toiminnanjohtaja Mika Seppälä.

Kierrätyspisteestä kerrottiin myös seuran omassa viestinnässä ja tapahtumamarkkinoinnissa. Omaa varustekierrätystoimintaa Susissa ei suoraan harjoiteta, sillä vanhoja varusteita on voinut jättää naapurissa toimivalle hyväntekeväisyysjärjestölle.

– Varustekierrätyspiste on hyvä lisä tapahtumaan, sillä kaikkeen urheiluun liittyy luontevasti myös varusteet ja niiden hankkiminen, Seppälä toteaa. Tämä oli nyt ensimmäinen kerta, kun yhdessä kokeilimme tätä tapahtumamuotoa. Jatkossa on hyvä miettiä kohderyhmää, keille tapahtumaa markkinoidaan ja mikä on hyvä kellonaika järjestää tapahtuma. Eteenpäin tätä toimintaa voisi kehittää esimerkiksi niin, että kaupunki olisi mukana tarjoamassa asukkaille tiloja ja välineet hieman yleisöluistelun mallisesti, ideoi Seppälä.

 

Huomioi ainakin nämä:

  • Toimiva varustekierrätysmalli riippuu seurasta ja hieman lajista, miettikää mikä teille sopii parhaiten: sisäinen someryhmä, kierrätyspiste vai erilaiset tempaukset tai tapahtumat.
  • Varustekierrätystä kannattaa tukea ja kehittää hyvä malli osana seuran toimintaa
  • Muistakaa kertoa varustekierrätyksestä perheille: aina ei tarvita uusia varusteita varsinkaan aloitteleville harrastajille
  • Varustekierrätys kannattaa miettiä osallistujalle helpoksi: kilpailemme ihmisten ajasta. Sopikaa, miten helposti varusteita voi tuoda, pitääkö itse olla myymässä, voiko varusteet jättää jonnekin, mitä tapahtuu myynnin jälkeen.
  • Tapahtumissa viestintä nousee kriittiseksi: varmista, että kaikki tietävät asiasta ja miettikää, kuinka paljon osallistujia tapahtuma voi vetää ja haluatteko ennakkoon tietää osallistujamäärän
  • Muiden tai isompien tapahtumien yhteyteen järjestetyt kierrätystapahtumat saavat lisänäkyvyyttä ja mahdollisesti osallistujia paremmin

 

Kierrätystapahtumat olivat osa Olympiakomitean ja Sitran hanketta, jossa kootaan KEKE-koutsiin seuroille hyviä esimerkkejä ja ideoita ympäristöä huomioiviin fiksuihin toimintamalleihin.

#fiksuseura #olympiakomitea #sitra #työkalupakki