Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
28.09.2018 | Olympiakomitea

Kynkkäkävelystä korvatillikkaan – Pihtiputaalla eri-ikäisten yhdessä liikkuminen on parasta hupia

Koemme, että tällainen hupihenkinen toiminta saa liikkeelle paljon enemmän ihmisiä kuin virallisen oloinen. Se tuo iloa koko kylälle, kun kaikki ikäpolvet puuhastelevat yhdessä piirissä, toteaa Pihtiputaan kunnan kiertävä päivätoimintojen ohjaaja Riitta Höykinpuro.

Reippaasti hyödynnetään pienen paikkakunnan etuja.
– Kun tunnetaan toisemme, on helppo ottaa yhteyttä idearikkaisiin henkilöihin, jotka saa mukavasti kieputettua mukaan monenlaiseen yhteistyöhön, Höykinpuro naureskelee. Erityisesti hän kiittelee Muurasjärven koulun koulunjohtaja Satu Koljosta.

Myös Koljonen toteaa yhteistyön olevan helppoa ja tuovan myönteistä vaihtelua kouluarkeen.
– Ikäihmisten kanssa yhdessä tekeminen luo me-henkeä ja sukupolvien välistä yhteenkuuluvuuden tunnetta; ihminen on tärkeä, olkoon minkä ikäinen tahansa. Vanhempien ihmisten kunnioitus ja arvostus tulee luontevasti esille näissä kohtaamisissa ja oppilaat tykkäävät, kun saavat vastuuta ja ovat aina hoitaneet annetut tehtävät kiitettävästi, hän toteaa.

Ikäihmisiä ja Muurasjärven koulun oppilaita yhdistäviä Hupikisoja on toteutettu Muurasjärven urheilukentällä vuodesta 2014 alkaen.

– Joskus oppilaat ovat keksineet kaikki lajit, joskus iäkkäät, ja joskus ideoita yhdistellään. Mukana on ollut mm. kynkkäkävelyä kentän ympäri, tasapainoilua lautojen tai narujen päällä, tarkkuusheittoa hernepusseilla, Aino- ja Reino-tossujen ja saappaanheittoa, pussihyppelyä, palikkatornin rakennusta, pituushyppyä, juoksu- ja kävelylajeja sekä pujottelua. Jonakin vuonna oppilaat järjestivät satujen arvausta ottamalla mukaan satuihin kuuluvia esineitä tai pukeutumalla sadun mukaisesti, muistellaan yhdessä.

Mukavan touhun merkeissä sohvaperunatkin innostuvat

Kyse on nimenosaan leikkimielisestä kisailusta. Tapahtuman yhdenvertaisuutta korostetaan myös sillä, että palkitsemisten sijaan kaikki osallistujat saavat diplomit. Ja joskus toki vähän muutakin, kuten erään jäsenen ideoimassa takaa-ajossa, johon paikallinen urheiluseura Muurasjärven Murto kehitti omat säännöt. Matkaan lähdettiin pareina. Karkuun menijät saivat 10 metriä etumatkaa ja kohti maalia edettiin kykyjen mukaan kävellen, juosten tai rollaattoreilla. Ellei pariaan tavoittanut ennen maalia, joutui tyytymään hellään ´korvatillikkaan´, mutta jos onnistui, sai palkinnoksi kunnon halauksen.

Hupikisat on kaiken kansan tapahtuma, joka kokoaa yhteen kylän seniorit, lapset ja vanhemmat. Porukan liikuttelemiseen osallistuvat eri tavoin myös liikuntatoimi, terveyskeskuksen kuntoutus ja kotihoito, joiden toimesta huonompikuntoisetkin huolehditaan paikalle vähintään kannustajiksi.

– Jaa, että miten ihmisiä saa motivoitua lähtemään mukaan? Kyllähän ikäihmisissäkin voi olla sohvaperunoita, mutta taustalla saattaa olla myös vaikkapa yksinäisyyttä, masentuneisuutta tai sairautta. Silloin kun mukana on lapsiakin, voi mukavan touhun ja yhdessä olemisen merkeissä saada arempiakin innostumaan vähän huomaamatta. Yhteinen toiminta tuo hyvää mieltä kaikille osapuolille, eikä kynnyskään ole korkea.

Höykinpuro kertoo myös aivan uudesta oivalluksesta, joka syntyi tämän vuoden Hupikisojen jälkeen:
– Läheisen ryhmiksen pienet olivat katselleet kisailua aidan raoista tuumien, että hekin olisivat halunneet mukaan. Kun saimme perhepäivähoidon esimieheltä puhelun, että voitaisiinko heillekin järjestää jotain, pantiin heti toimeksi uudet kisat! Mukana oli liikuntatoimi, seurakunta, perhepäivähoito ja seniorit. Ryhmäperhepäivähoidon porukan lisäksi kutsuttiin seurakunnan kerholaiset, noin 25 lasta ja aikuisia toinen mokoma. Siitäkin tykättiin ihan hirveästi!

”Perinne jatkukoon!”

Pihtiputaalla kaikenikäisten yhdessä liikuttaminen on hyvin juurtunutta. Vuosittaisten hupikisojen ohella toteutetaan mm. erilaisia yhteisiä luontopolku- ja linturetkiä. Koulunjohtaja näkee yhteistoiminnassa vain etuja.
– Koulumme oppilaat ovat jo niin tottuneet ajatukseen, että viidennellä luokalla jokainen pääsee järjestämään hupikisoja, että sitä oikein odotetaan. Tästä on tullut oppilaille kunniatehtävä, joten perinne jatkukoon!

Minkälaisia vinkkejä pihtiputaalaiset haluavat lähettää eri-ikäisiä yhdistävän liikkumisen käynnistämisestä?
– Tietysti kunnassa täytyy olla joku yhteyshenkilö. Tällaista kiertävää päivätoimintojen ohjaajan toimea ei tietääkseni kovin monella paikkakunnalla ole, mutta voisiko se olla joku liikuntatoimesta tai muuten aktiivinen henkilö, pohtii Höykinpuro.

Se on varmaa, että yhteisen toiminnan junaileminen tuo hyvää mieltä myös henkilökohtaisesti, vakuuttavat molemmat.

 

Onko sinun lähipiirissäsi toimintaa, jossa eri-ikäiset liikkuvat yhdessä?  Anna vinkki siitä meille täällä.
Tutustu eri-ikäiset yhdessä liikkeellä kampanjaan ja sen julkaistuihin artikkeleihin.