Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
02.10.2018 | Huippu-urheilu

Syyskuun urheilijanosto: Rytmisen voimistelun maajoukkue

Suomen rytmisen voimistelun joukkue jatkoi suoraviivaista nousuaan kohti maailman huippua MM-kisoissa Sofiassa. Kymmenes sija antaa herkullisen lähtökohdan myös olympiapaikkataisteluun ensi vuodelle.

Vuonna 2011 Suomen joukkue sijoittui rytmisen voimistelun MM-kisoissa 23:nneksi. Sen jälkeen sijoitus on kohentunut jokaisissa MM-kisoissa, ja syyskuun puolessavälissä Bulgariassa tuli jo kymmenes sija kaksiottelussa maailman valioiden joukossa. Pisteitä joukkue keräsi Sofiassa 36,750, kun elokuussa Kazanissa syntyneet ennätyspisteet ovat 38,250.

– Sijoitus oli hieno, ja siitä voi olla kapteenina ylpeä. Samaan aikaan teimme jonkin verran sellaisia virheitä, mitä ei ole viime aikoina muissa kilpailuissa tai harjoituksissa tullut. Eli tiedämme, että parempiinkin pisteisiin ja sitä kautta sijoituksiin on mahdollisuuksia, Suomen joukkueen kapteeni Emma Rantala painottaa.

Suomi jäi ensimmäisenä joukkueena ulos Rion olympiakisoista vain puolen pisteen marginaalilla, minkä jälkeen joukkue uusiutui. Viimeiset kaksi vuotta joukkueeseen ovat Elise Järvenpäätä edustavan Rantalan lisäksi kuuluneet Elisa Liinavuori (Voimistelu- ja urheiluseura Elise), Milja Närevaara (Elise), Ada Oikari (Elise), Juulia Vainio (Elise), Amanda Virkkunen (Hämeenlinnan Voimisteluseura) ja Inka Ora (Elise).

Joukkueen valmennuksesta on vastannut kolmikko Laura Ahonen, Anna Airaksinen ja Klara Kodra. Maailman parhaisiin maihin lukeutuvan Italian maajoukkueenkin kanssa aiemmin töitä tehnyt Kodra on balettiopettaja, joka on tuonut erityisosaamista vartalon vaikeusosiin ja liikkumiseen.

– Kehitys on tapahtunut joukkueen ja valmentajien välisessä yhteistyössä, kun olemme olleet nyt jo kaksi vuotta yhdessä. Olemme oppineet tuntemaan toisiamme paremmin, ja tiedämme paremmin, mitä täytyy tehdä tavoitteidemme saavuttamiseksi, Rantala toteaa.

Herkullinen asetelma olympiapaikkajahtiin

Joukkue saa monipuolista ja kansainvälistä asiantuntija-apua paitsi Kodralta myös muun muassa venäläiseltä Inna Bystrovalta, joka on auttanut vaikeustasoltaan kansainvälisen vertailun kestävän ohjelman kasaamisessa. Sekin auttaa paljon, että Suomessa on lajin huipputuomareita, joilta saadaan viimeisintä tietoa sääntötulkinnoista.

Sofiasta jaettiin olympiapaikka Tokioon jo mitalistijoukkueille. Ensi vuoden MM-kisoista jaetaan viisi paikkaa lisää, joten sijoitus kahdeksan parhaan joukkoon ensi vuoden MM-kisoista tarkoittaisi todennäköisesti olympiapaikkaa.

Tämän vuoden MM-kisoissa kahdeksannen sijan otti Ranskan joukkue vain kolme kymmenystä Suomea paremmilla pisteillä. Paljon herkullisesta asetelmasta kertoo sekin, että Suomen joukkue on kahden viimeisimmän vuoden aikana voittanut Ranskan useasti maailmancupissa ja challenge cupissa.

– Katson ensi vuotta tosi hyvillä mielin. Samalla tavalla pitää jatkaa treenaamista, ja uudet ohjelmat täytyy vain saada mahdollisimman nopeasti samalle vaikeustasolle. Täsmällisyyttä ja yhdenaikaisuutta niihin ohjelmiin pitää treenata vielä pidemmälle, Rantala sanoo päättäväisesti.

Tammikuusta lähtien seuraavat kaksi vuotta kisataan joukkueiden kaksiottelussa aina Tokion olympialaisiin asti viiden pallon ohjelmalla sekä kolmen vanteen ja kahden keilan ohjelmalla. Rantala arvioi, että mainion vuoden 2018 jälkeen Suomen kaksi vuotta tiiviisti yhdessä ollut joukkue lähtee rakentamaan uutta ohjelmaa samalta viivalta muiden kärkimaiden kanssa.

(Kuva: Sanna Yli-Patola / Suomen Voimisteluliitto)

Kuukauden urheilijanosto on Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottama juttusarja, jossa nostetaan jokaisen kuukauden päätteeksi esiin yksi urheilija tai joukkue, joka on onnistunut lajissaan. Valinnan tekee Huippu-urheiluyksikön asiantuntijaraati kattavan kilpailuseurannan pohjalta. Valinnassa ei ole kyse lajien, urheilijoiden tai saavutusten asettamisesta paremmuusjärjestykseen, vaan tunnustuksen antamisesta yhdelle suomalaiselle huippu-urheilijalle ja huippusuoritukselle kerrallaan.