Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
04.10.2018 | Olympiakomitea

Tunnetko jo Et ole yksin -palvelun? Palvelu auttaa, jos kohtaat epäasiallista käytöstä urheilussa

Et ole yksin on Väestöliiton ja suomalaisen urheilun yhteishanke, jonka päämääränä on vähentää ja ennaltaehkäistä epäasiallista käyttäytymistä ja häirintää urheilussa. Hankkeella pyritään takaamaan, että jokainen voi harrastaa urheilua turvassa.

Kun lajiliitot viestivät Et ole yksin-palvelusta seuroihin, he ovat mukana rakentamassa tasa-arvoista ja turvallista urheilukulttuuria. Epäasiallinen käytöksen ilmiön tunnetuksi tekeminen urheilun johdosta käsin antaa selkeän viestin, ettei tällaista käytöstä hyväksytä, ja voi kannustaa epäasiallista käytöstä kohdannutta urheilijaa kertomaan kokemuksistaan, toteaa Väestöliiton asiantuntija Saara Ruotsalainen.

Mitä palveluita Et ole yksin -palvelu tarjoaa?

Palvelussa saa apua ja tukea, jos on kohdannut epäasiallista käyttäytymistä, kiusaamista, seksuaalista häirintää, hyväksikäyttöä tai muuta väkivaltaa urheiluharrastuksessa.

 • Matalan kynnyksen puhelin ja chat-palvelut
 • Puhelin päivystää numerossa 0800 144644 maanantaina ja tiistaina klo 14-17.30 ja chat osoitteessa etoleyksin.fi keskiviikkona ja torstaina klo 14-17.30
 • Ruotsinkielellä saa palvelua torstaisin 14-17.30
 • Puhelimessa ja chatissa voi keskustella Väestöliiton ammattilaisen kanssa luottamuksellisesti
 • Puhelu on soittajalle maksuton
 • Puheluja ei nauhoiteta

Kenelle?

 • Urheilua harrastavat alle 18-vuotiaat lapset ja nuoret sekä täysi-ikäiset
 • Urheilevan tai urheilua harrastaneen lapsen tai nuoren vanhempi tai huoltaja
 • Urheiluharrastuksen lopettaneet lapset, nuoret sekä aikuiset
 • Urheiluseuran toimihenkilöt
 • Nuorten parissa toimivat ammattilaiset

Myös lajiliittojen edustajat ovat tervetulleita ottamaan yhteyttä palveluun. Heidän kanssaan voidaan esimerkiksi yhdessä pohtia toimintatapoja erilaisten ongelmatapausten selvittämiseksi tai epäasiallisen käytöksen ennaltaehkäisemiseksi.  Vuonna 2019 tulemme tuottamaan tietoa verkkosivuille nuorille, valmentajille, vanhemmille, seuroille, sekä lajiliitoille epäasiallisen käytöksen ilmiön tunnistamiseen, siihen puuttumiseen ja ennaltaehkäisyyn liittyen, kertoo Ruotsalainen.

Hankkeessa ovat tällä hetkellä mukana: Suomen Jääkiekkoliitto, Suomen Koripalloliitto, Suomen Lentopalloliitto, Suomen Olympiakomitea, Suomen Palloliitto, Suomen Salibandyliitto, Suomen Uimaliitto, Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ja Suomen Voimisteluliitto.

Tarvitsemme kaikkien lajiliittojen apua, jotta saamme tiedon palvelusta leviämään jokaiselle urheilijalle. Lajiliitot voivat olla suoraan yhteydessä osoitteeseen etoleyksin@vaestoliitto.fi ja pyytää Et ole yksin-aiheista viestintämateriaalia omaan käyttöönsä, Ruotsalainen muistuttaa.

Palvelu löytyy osoitteesta etoleyksin.fi