Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
06.10.2018 | Seuratoiminta

Tähtiseurat rakentavat yhdessä laadukasta seuratoimintaa

Olympiakomitea, lajiliitot ja aluejärjestöt ovat yhdessä luoneet uuden Tähtiseura-laatuohjelman, jonka tavoitteena on suomalaisen urheilun vahvuuden – seuratoiminnan kokonaisvaltainen kehittäminen. Tähtiseura-päivät kokosi yhteen yli 350 seuratoimijaa 30 lajista 6. – 7.10.2018 Helsinkiin.

Tähtiseura-ohjelma auttaa seuroja kehittämään toimintaansa modernien toimintatapojen ja työkalujen avulla, yhdessä muiden laatuseurojen kanssa. Kehittämistyön tuloksena seura voi tavoitella ohjelman tunnusta, Tähtimerkkiä.

−Elinvoimainen seuratoiminta elää ajassa ja pystyy muuttumaan ympäristönsä mukaan. Eli kuunnellaan ihmisiä, jotka ovat toiminnassa mukana ja vastataan odotuksiin. Ollaan valmiita kokeilemaan ja opitaan kokeiluista, kommentoi Olympiakomitean puheenjohtaja Timo Ritakallio ja kiitti Tähtiseuroja upeasta työstä ympäri Suomea.

 

 

Seminaarissa puhunut Helsingin kaupungin kulttuuri ja vapaa-ajan apulaispormestari Nasima Razmyar muistutti seuroja niiden työn merkityksestä sekä yhteiskunnalle että yksilöille.

−Yhteisöllisyys on yhteiskunnan kantava voima. Urheiluseura on monelle keskeinen identiteetin määrittäjä.

−Seurojen valmentajat ja vapaaehtoiset ovat suuria esikuvia nuorille. Voimme puhua vaikka kuinka paljon rakenteista, mutta se, mitä yksi jalkapallojoukkue tai urheiluseura voi tehdä, on todella merkittävää. Pelastatte monen maailmaa, Razmyar kiitteli.

 

 

Helsingin Jalkapalloklubi on yksi 511 Tähtiseurasta. Seuran toimitusjohtaja Aki Riihilahti avasi kuulijoille seuran menestyksen taustoja.

−Huippu-urheilu ja harrasteliikunta elävät HJK:ssa loistavasti yhdessä. Olemme yksi seura. Olemme onnistuneet luomaan merkityksellisyyttä toimintaan: alzheimerjalkapallosta iltapäiväkerhoihin ja mittavaan juniori- ja yritysliikuntatoimintaan, Riihilahti kertoi monimuotoisuudesta ja muistutti perusarvoista.

−Ensisijainen tehtävämme on luoda hyviä ihmisiä ja vasta toissijaisesti hyviä urheilijoita.


Uusi Tähtiseura-ohjelma tarjoaa tukea kaikille seuroille

Tähtiseura-ohjelma pohjautuu jatkuvan kehittämisen malliin. Kehittämistyön avuksi on rakennettu Tähtiseura-verkkopalvelu, jossa kaikki seurat voivat tehdä omaa kehittämistyötään itsenäisesti ja vuorovaikutteisesti lajiliiton tai aluejärjestön seurakehittäjien ja auditoijien kanssa. Verkkopalvelusta löytyvät seuratoiminnan kehittämiseen tarvittavat maksuttomat tehtävät ja työkalut.  Palvelu toimii osana urheilun yhteistä digitaalista Suomisport-palvelua. Verkkopalvelua kehitetään jatkuvasti ja tavoitteena on, että tulevaisuudessa sen avulla on mahdollista mm. verkostoitua muiden seurojen kanssa.

– Urheiluseurojen yhteisöllisyys on suuri voimavara suomalaiselle yhteiskunnalle. Tähtiseura-ohjelmalla haluamme vahvistaa myös yhteistyötä seurojen välillä. Pienessä maassa aktiivisesti yhdessä toimiminen on paras mahdollinen tapa luoda yhteisöllisyyttä, kehittyä ja saavuttaa menestystä, toteaa Olympiakomitean Lisää liikettä -yksikön johtaja Pekka Nikulainen innostuneena.

− Seuralle myönnetty Tähtimerkki on lupaus laadusta seuran jäsenille, heidän lähipiirilleen ja tukijoille. Tähtimerkki voidaan myöntää lasten ja nuorten toiminnasta, aikuisten toiminnasta ja huippu-urheilusta. Tähtimerkin saaneita seuroja on jo 511 ja ne edustavat 41 lajia, summasi Olympiakomitean seuratoiminnan asiantuntija Eija Alaja.

Onko sinun seurasi jo Tähtiseura?  Tutustu seuroihin ja Tähtiseura-verkkopalveluun www.tähtiseurat.fi

 

Tähtimerkin saaneet seurat:  


Yhteensä 511 Tähtiseuraa 41 eri lajista.
Lapset ja nuoret: 496 seuraa –  41 eri lajia
Aikuiset: 59 seuraa – 3 eri lajia
Huippu-urheilu: 15 seuraa – 2 eri lajia
* Yhdellä Tähtiseuralla voi olla useamman kuin yhden osa-alueen Tähtimerkki

 

Lue lisää aiheesta