Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
07.10.2018 | Seuratoiminta

Fiksu seura -palkinnon voitti Savonlinnan Voimistelu ja Liikunta

Olympiakomitean Fiksu seura -palkinnon on voittanut Savonlinnan Voimistelu ja Liikunta. Kannustuspalkinto on 2 000 euron suuruinen. Palkinto jaettiin lauantaina 6.10. Olympiakomitean Tähtiseura-päivillä Helsingissä. Kaikkien kriteerit täyttävien ehdotusten kesken arvottiin lisäksi 1 000 euron kannustuspalkinto, jonka voitti Tammelan Ryskeen yleisurheilujaosto. Palkintohakuun osallistui yhteensä 75 eri seuraa kertoen omista fiksuista käytännöistään.

– Fiksu seura -palkinnolla etsimme seurojen käyttämiä toimintamalleja, jotka säästävät ympäristöä ja tekevät vastuullisuudesta helppoa seurojen arjessa. Saimme hienon määrän esimerkkejä, miten seurat rakentavat toimintaansa fiksuilla käytännöillä. SaVoLin toiminnassa yhdistyy pienet arkiset teot sekä laajempi ajattelutapa, jolla pyritään kestäviin ja taloudellisiin ratkaisuihin oman hallin rakentamisessa, kimppakyytijärjestelyissä ja muun muassa kertakäyttökulttuurin välttämisessä. Seura on halunnut toimia kestävän kehityksen kannalta järkevästi ja todennut sen olevan myös taloudellisesti fiksuinta, Olympiakomitean yhteiskuntavastuun erityisasiantuntija Karoliina Ketola perustelee valintaa.

– Haluamme kannustaa seuramme jäseniä kestävän kehityksen huomioimiseen ja toimia esimerkkinä myös muille. Liikkeelle voi lähteä jo aivan pienestäkin asiasta arjessa. Haluamme hyvää seuramme jäsenille ja myös ympäristöllemme, kertoo hallituksen sihteeri  Emma Karjalainen SaVoLista.

Olympiakomitea ja Sitra innostivat Fiksu seura -palkintohaulla urheiluseuroja kertomaan omista hyvistä ja ympäristövastuullisista toimintatavoistaan. Tavoitteena oli kerätä koko seurakentälle jaettavaksi hyväksi havaittuja käytännön ratkaisuja, joilla voidaan vähentää seuratoiminnan ympäristövaikutuksia. Vinkkejä ja käytänteitä kerätään seuroille suunnattuun vuoden lopulla julkaistavaan fiksujen toimintamallien työkalupakkiin.

– Hallitus kannustaa meitä kaikkia puolittamaan hiilijalanjälkemme vuoteen 2030 mennessä. Tähän tarvitsemme kaikkien osallistumista ja tekemistä. Yhteisöt ja järjestöt ovat tässä avainasemassa ja urheilukenttä erittäin suuri yhteiskuntamme osallistuttaja. Tavoitteena on innostaa urheiluseurat ja porukat mukaan ekologiseen arkeen ja tekemään kestäviä valintoja ja myös kertomaan siitä, kertoo palkinnon taustasta palkinnon jakaja, kestävän arjen asiantuntija Sari Laine Sitrasta.

 

#fiksuseura #olympiakomitea #sitra #tähtiseurat #työkalupakki

Lue lisää Fiksujen toimintamallien työkalupakki -hankkeesta täältä.
Lue lisää Fiksu seura -palkintohausta täältä.

Lue lisää Tähtiseurat-päivistä täältä.