Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
10.10.2018 | Seuratoiminta

10 fiksua toimintatapaa vinkkeinä seuralle kuin seuralle

Tähtiseura-päivien ideatorilla 7.10. Helsingissä jaettiin vinkkejä fiksuista ja ympäristöystävällisistä toimintatavoista. Seuroilla on monenlaisia kehittämistarpeita ja -toiveita, mutta paljon jo myös toteutetaan seuratoiminnassa.  Esimerkkeinä jaettiin Fiksu seura -palkintohaussa seuroilta tulleita käytäntöjä, joita seurat omassa arjessaan ovat toteuttaneet sekä annettiin vinkkejä ympäristövastuullisuuden kehittämiseen yksinkertaisin keinoin.

– Ideahaun kautta tuli selvästi esille, että seuran toiminnassa tehdään paljon ympäristön kannalta fiksuja ratkaisuja, jotka ovat monelta kannalta perusteltuja. Esimerkiksi kimppakyydeillä on suuri yhteisöllinen ja ajansäästöllinen merkitys. Varustekierrätys säästää rahaa ja helpottaa monen perheen hankintoja. Ympäristövastuulliset teot toimivat asennekasvatuksena ja antavat tunteen, että jokainen voi tehdä jotain ja kasvattaa osaltaan seuran roolia vastuullisena toimijana, kertoi Olympiakomitean erityisasiantuntija Karoliina Ketola.

– Monien seurojen toiminnassa toteutuu paljon ympäristöä huomioivaa työtä, mutta siitä on hyvä myös kertoa ja tehdä sitä näkyväksi.  Seura voi kertoa vaikka nettisivuillaan, että ”teemme näin, koska…” ja näin tietoisuus ympäristövastuullisesti toiminnasta kasvaa, Olympiakomitean viestinnän vastaava tuottaja Anna Iso-Ahola vinkkasi.

– Lisäksi seura voi myös aktiivisesti rakentaa esimerkiksi kimppakyydeistä kaikkia koskevan toimintamallin esimerkiksi jakamalla osoitetietoja ja kannustamalla selkeään toimintatapaan sen sijaan, että kyydit järjestyvät vain aktiivisten vanhempien kesken, Iso-Ahola kannusti.

 

Nappaa 10 helppoa vinkkiä fiksumpiin toimintatapoihin

Pajan aikana käytiin läpi 10 vinkkiä ja tapauskertomusta seurojen fiksuista toimintamalleista, joita jokainen seura voi napata käyttöönsä helpostikin.

1. Järjestäkää yhteiskuljetukset
Seura koki, että on fiksumpaa järjestää yhteiskuljetus kauempana olevalle treenipaikoille kuin että kaikki olisivat tulleet yksityisautoilla. (Esimerkkinä Lahden Ahkera)

  • Hyötyinä säästetään vanhempien aikaa, rahaa ja ympäristöä ja yhteisöllisyys kasvaa.

2. Tehostakaa kimppakyytejä
Kimppakyytien organisoinnissa kokeillaan App2Day -mobiilisovellusta. (Esimerkkinä OLS)

  • Hyötyinä kaikki pääsevät yhteisen kimppakyytijärjestelmän piiriin, kynnys treeneihin tulemiseen mataloituu ja yhteisöllisyys kasvaa.

3. Ottakaa monipuoliseen liikkumiseen kannustaminen osaksi valmentamista
Koko treenikauteen on rakennettu haasteohjelma, johon kukin harrastaja kerää pisteitä monipuolisesti liikkumalla, ja paras palkitaan kauden lopussa.(Esimerkkinä Sata-Tennis)

  • Hyötyinä urheilijan monipuolinen liikkuminen ja lämmittely tai palauttava treeni sekä kuljettamisesta vapautuva aika päästövähennysten lisäksi.

4. Järjestäkää liikkumiskampanja
Harrastajat merkitsevät viikon ajan tukkimiehen kirjanpidolla, ketkä tulivat liikkuen ja kisaa voi tehdä joukkueiden kesken – kuka voittaa ja mikä on porkkana?(Esimerkkeinä Ponteva, Tapiolan Honka, Espoon Tapiot)

  • Hyötyinä monipuolinen liikunta, liikkumiseen innostaminen ja kuljettamisesta vapautuva aika päästövähennysten lisäksi.

5. Toteuttakaa seuran oma varustepörssi ja rohkaiskaa kierrätykseen
Seura voi myös rohkaista kierrätykseen ennen uusien seuravaatetilausten tekemistä. (Esimerkkinä Janakkalan Jana)

  • Hyötyinä rahan säästö, ajan ja vaivan säästö etsiä uusia hyviä varusteita, hyvän varusteen jatkoelämä uudella käyttäjällä. Oma varustepörssi helpottaa varusteiden myös kokeilemista ja pienentää toimituskuluja.

6. Järjestäkää varustekierrätystapahtumia
Kierrätystapahtuma järjestettiin luistelukoulun aloitukseen, jossa uudet harrastajat voivat tutustua ja ostaa hyvälaatuisia varusteita tai osana isompaa tapahtumaa. Tai seura järjesti isomman tapahtuman yhteistyössä muiden toimijoiden sekä paikallisen kauppakeskuksen kanssa ja kutsui myös perheitä myymään. (Esimerkkeinä Helsingfors Skridskoklubb ja Sputnik Snowboarding)

  • Hyötyinä varusteiden hyvä kierto ja ihmiset ja varusteet kohtaavat hyvin.

7. Pidentäkää seura-asujen elinikää
Seura-asusteisiin järjestettiin panttisysteemi, jossa harrastajat sitoutuvat käyttämään, pitämään huolta ja palauttamaan seuravaate. (Esimerkkinä Tikkurilan taitoluisteluklubi)

  • Hyötyinä rahansäästö ja pitemmillä toimittajasopimuksilla pitempi käyttöikä hvyässä kunnossa oleville varusteille.

8. Minimoikaa ja lajitelkaa jäte tapahtumissa

Seuran pikkutapahtumiin ei tarvita kuin jätesäkkejä, teippiä ja jätteenlajitteluohjeet, sekä tieto mihin lajitellut jätteet toimitetaan.(Esimerkkinä Tapiolan Honka)

  • Hyötyinä jätteen määrän väheneminen ja  jätemaksujen pieneminen, kun kertakäyttökulutusta vähentää.

9. Kannustakaa fiksuihin välipaloihin
Seura järjesti lasten ja vanhempien yhteisen kokki-illan, jossa tutustuttiin terveellisiin välipaloihin ja valmistettiin yhdessä herkullisia ja helppoja välipaloja. Samalla innostuttiin ajatuksesta tehdä näin yhdessä oman joukkueen kanssa. (Esimerkkinä Helsingfors Skridskoklubb)

  • Hyötyinä harrastajat oppivat arvostamaan monipuolista ja terveellistä ruokavaliota ja tunnistamaan ympäristöystävälliset valinnat, nuoret oppivat hyviä ruokavinkkejä ja yhteisöllisyys kasvaa.

10. Vähentäkää paperinkulutusta sähköisellä viestinnällä
Hallinnon sähköistämisen kautta viestintä siirtyi uuteen aikaan, viestintä on yhtäaikaista ja tasa-arvoista.aikaa säästyy ja viestintä muuttuu tasa-arvoiseksi ja myös kokousmatkoja voi säästyä (Esimerkkinä Rastikarhut) tai kilpailut on alettu järjestää kokonaan sähköisinä. (Esimerkkinä Oulun Uinti)

  • Hyötyinä paperin vähenemisen lisäksi ajan- ja rahansäästö, ketterä ja tasa-arvoinen viestintä

Pajan aikana nousi hyviä esimerkkejä ja ideoita, mitä seurat voivat tehdä myös olosuhdeasioissa: Ampumaradalla on esimerkiksi hyödynnetty paperitehtaalta jätteenä poistettua kumimattoa luotiloukkuina, ja yleisurheilukentän juoksuradan pinnoitetta voisi kierrättää ja jakaa koulujen pihoille. Varusteissa ja materiaalivalinnoissa voi miettiä kemikaaleja ja ympäristövaikutuksia. Aina ei ole helppoa ratkaista, mikä vaihtoehto on ympäristöystävällisin, mutta tärkeintä on lähteä liikkeelle seuralle helpoista ratkaisuista ja edetä pienin askelin.

#fiksuseura #työkalupakki #olympiakomitea #sitra