Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
15.10.2018 | Olympiakomitea

Johtaa kuin nainen -koulutusohjelma kirkasti tavoitteita ja antoi työkaluja johtamisen arkeen

Ensimmäinen naisille suunnattu liikunnan ja urheilun johtamisen koulutusohjelma “Johtaa kuin nainen” saatiin päätökseen viikonloppuna. Koulutukseen osallistui 20 liikunnan ja urheilun luottamustoimissa vaikuttavaa naista eri puolilta Suomea.

Vuoden kestäneen koulutuksen pääteemoja olivat liikunnan ja urheilun toimintaympäristö, henkilökohtainen johtajuus, esiintyminen ja vuorovaikutus, strateginen johtaminen, viestintä ja ihmisten johtaminen. Koulutus koostui viidestä teemoitetusta lähijaksosta ja tehtävistä omassa toimintaympäristössä jaksojen välillä. Teemojen rinnalla opiskelijat työstivät omia kehityssuunnitelmiaan ja osallistuivat mentorointiprosessiin.

– Heti alussa selvisi, että tällä joukolla on todella laaja-alaista osaamista ja kyse oli oikeastaan siitä, miten se saadaan parhaiten esiin. Palautteen perusteella koulutus on antanut konkreettisia työkaluja oman osaamisen kehittämiseen ja johtamiseen, esimerkiksi hankaliin vuorovaikutustilanteisiin, toteaa Olympiakomitean projektipäällikkö Sari Kuosmanen.

– Oppimisprosessit käynnistyivät heti ensimmäisestä jaksosta valtavalla voimalla ja aloimme välittömästi viedä opittuja asioita käytäntöön, kertoo koulutukseen osallistunut Etelä-Savon Liikunnan puheenjohtaja Mari Makkonen.

– Tärkeää on ollut vahvistaa osallistujien itseluottamusta ja kirkastaa kunkin omat tavoitteet urheilujohtamisessa ja -vaikuttamisessa. Tämän seurauksena vaikuttamisen paikat on tunnistettu paremmin ja on alettu hakeutua uusiin positioihin urheilun parissa, iloitsee Kuosmanen.

Yhdeksi tärkeimmistä ja antoisimmista koulutuksen osa-alueista muodostui mentorointi, jossa jokainen koulutukseen osallistuja sai henkilökohtaisen mentorin, jonka kanssa pureuduttiin tarkemmin osaamisen kehittämiseen ja kirkastettiin omia tavoitteita.

– Kaiken johtamisen perustana on itsensä johtaminen ja itsestään huolehtiminen, muun muassa näitä asioita halusin korostaa mentorina, toteaa Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela.

– Keskustelut mentoroitavan kanssa olivat upeita ja sain niistä itsekin aivan valtavasti, iloitsee puolestaan taitoluisteluliiton toiminnanjohtaja Outi Wuorenheimo.

Verkostoja ja vertaistukea

Opiskelijaryhmän keskinäinen sparraus ja vertaistuki nousivat koulutuksen edetessä yhä suurempaan rooliin ja tulevat jatkumaan myös koulutuksen päätyttyä.

– Luottamustoimissa tulee eteen vaikeita tilanteita ja välillä tulee olo, että olet ihan yksin. Nyt meillä on olemassa verkosto, johon voi aina ottaa yhteyttä. Se on jatkossa iso voimavara, toteaa Mari Makkonen.

– Olemme väitelleet, tsempanneet, inspiroineet ja puskeneet toisiamme eteenpäin. Jatkamme koulutuksen jälkeen matkaa tahoillamme sydän roihuten, kiteyttää puolestaan HIFK Friidrottin hallituksen varapuheenjohtaja Inka Kärkkäinen.

Johtamiskoulutukselle suuri kysyntä

Koulutukseen haki vuosi sitten lähes sata naista ja kyselyjä uusista koulutuksista on tullut. Koulutuksen tarve on tunnistettu niin liikunnan ja urheilun luottamushenkilöiden kuin operatiivisen henkilökunnan osalta.

– Stereotyyppisten johtajakuvien murtamisen eteen tulee tehdä töitä. Koulutuksen avulla pystymme rohkaisemaan naisia tunnistamaan osaamisensa ja hakeutumaan aktiivisemmin johtotehtäviin, toteaa projektipäällikkö Sari Kuosmanen.

Suomen Olympiakomitea on ottamassa johtamisosaamisen vahvistamisessa suurempaa roolia myös kansainvälisesti, kun se järjestää yhdessä Euroopan olympiakomiteoiden (EOC) ja Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) kanssa New Leaders -koulutusohjelman. Koulutuksen tavoitteena on vahvistaa eettistä urheilujohtamista, lisätä naisten määrää urheilun päätöksentekopaikoilla sekä luoda uusi kansainvälinen urheilujohtamiskoulutuksen konsepti. Koulutusohjelma toimii pilottihankkeena Kansainväliselle olympiakomitealle, joka suunnittelee laajentavansa New Leaders -koulutusohjelman muihin maanosiin vuosien 2019 – 2020 aikana.

– Tasa-arvon edistäminen on meille tärkeää, sillä se ei toteudu urheilussa vielä niin kuin haluaisimme ja niin kuin sen pitäisi. Työtä kohti tasa-arvoisempaa liikuntakulttuuria tulee jatkaa niin Suomessa kuin maailmalla, sanoo Suomen Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen.

 

Lisätietoja:

Sari Kuosmanen, projektipäällikkö, Johtaa kuin nainen -hanke, 0401581324

 

Lisää aiheesta

Mentorointi vapautti kunnianhimon ja haastoi kirkastamaan tavoitteet