Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
15.10.2018 | Seuratoiminta

Urheiluväki on ilmastotalkoissa mukana

Suomalaisilla urheiluseuroilla on jo merkittävä rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa ja ympäristövastuullisen toiminnan jalkauttamisessa. Liikunta ja urheilu on Suomen suurin kansanliike, joka liikuttaa miljoonaa ihmistä. Urheilun ympäristövaikutuksiin on herätty ja urheiluväki on näissä talkoissa jo monin osin mukana.

Ympäristövastuullisuutta rakennetaan niin jokapäiväisessä seuratoiminnassa kuin kansainvälisten kisojen järjestämisessäkin. Monissa seuroissa toteutetaan arjen fiksuja tekoja, joilla on myös ympäristön kannalta merkitystä. Merkittävää työtä ympäristövaikutusten minimoimiseksi voi tehdä pienilläkin teoilla, sillä yhteisvaikutukset koko harrastuskentän mittakaavassa ovat huomattavat. Tällaisia ovat muun muassa yksityisautoilua vähentävät kimppakyytijärjestelyt tai kestävää kulutusta tukeva varustekierrätys. Suuremmille urheilutapahtumille on tarjolla muun muassa Ekokompassi-ohjelma, ja Suomen esimerkki ympäristövastuullisten kilpailuiden järjestäjänä on huomioitu jopa kansainvälisesti.

– Tarvitsemme kaikkien panostustamme puolittaaksemme hiilijalanjälkeämme vuoteen 2030 mennessä hallituksen tavoitteen mukaisesti. Urheilukenttä on suuri yhteiskunnallinen toimija, jolla on erinomaiset mahdollisuudet herättää tietoisuutta, osallistuttaa ja vaikuttaa omalla toiminnallaan kestäviin valintoihin ja ekologiseen arkeen esimerkiksi harrastematkojen, olosuhdeparannusten tai harrastevarusteiden osalta ja toimia toteutuksen lisäksi tärkeänä asennekasvattajana, toteaa kestävän arjen asiantuntija Sari Laine Sitrasta.

Olympiakomitea keräsi ympäristövastuullisia toimintatapoja Fiksu seura -palkintohaulla

Olympiakomitea etsi Fiksu seura -ideahaulla alkusyksystä urheiluseuroilta ympäristövastuullisia, seura-arkea helpottavia toimintatapoja ja hyviä käytänteitä, joita voi jakaa muillekin seuroille. Haku tuotti 150 vastausta lähes 80 seuralta.

– Tavoitteena oli koota seuroilta hyväksi havaittuja vinkkejä ja esimerkkejä, kuinka seura-arjessa voi toteuttaa fiksuja toimintamalleja. Saimme paljon arkisia pieniä tekoja, jotka helpottavat arkea myös ajan tai rahan säästön kannalta. Toiset seurat olivat miettineet ympäristöä huomioivia toimintatapoja useilla eri osa-alueilla, Olympiakomitean erityisasiantuntija Karoliina Ketola kuvailee vastausten kokonaisuutta.

2 000 euron Fiksu seura -kannustuspalkinnon voitti 6.10.2018 Savonlinnan Voimistelu ja Liikunta, joka toteuttaa resurssiviisaita tekoja usealla eri tavalla. Seura pyrkii hyvällä esimerkillä tuomaan kiertotalouden ja kestävän kehityksen ajattelua näkyvästi esille seuransa jäsenille ja heidän huoltajilleen kaikessa toiminnassa kulkemisen tavoista kertakäyttökulttuurista luopumiseen.

– Kimppakyydit toimivat jouhevasti ja kimppakyytiryhmiä on perustettu myös alueittain niin, että perheen muitakin harrastajia on voitu kuskata samoilla kyydeillä. Harjoitusvuoroja on perustettu lähialueiden kouluille, jotta treenimatkat olisivat lyhyempiä tai taitettavissa myös itse liikkuen. Oma uusi sali rakennettiin vanhoja materiaaleja hyödyntäen tai niitä eteenpäin kierrättäen, luettelee hallituksen sihteeri Emma Karjalainen. Olemme seurassamme toteuttaneet sitä, mikä kestävän kehityksen kannalta on järkevintä, ja huomanneet sen olevan myös taloudellisesti fiksuinta. Tekemistämme valinnoista ja ratkaisuista kiittävät sekä ympäristömme että seuramme, toteaa Karjalainen.

Olympiakomitea tukee urheilukenttää ympäristövastuulliseen toimintaan

Olympiakomitea yhdessä Sitran kanssa kokoaa käytännönläheistä työkalupakkia, jonka avulla voi rakentaa kestävämpää urheiluseuran arkea. Fiksu seura -palkinnon avulla osallistettiin seurat jakamaan hyviä käytännön vinkkejään muillekin. Työkalupakki julkaistaan kaikkien seurojen käyttöön vuoden vaihteessa.

Tämän lisäksi Olympiakomitea on perustanut yhdessä Sitran kanssa urheilun ympäristövastuu-verkoston tukemaan urheilusektorin eri toimijoita vastuullisuuden edistämisessä. Verkostossa on ­mukana eri urheiluliittojen ja -seurojen edustajia sekä muita urheilun sidosryhmiä ja aktiiveja ja siellä jaetaan olemassa olevia hyviä malleja, liittojen ja seurojen toimintatapoja sekä tutkimuksia ja osaamista aiheeseen liittyen.

 

Lue lisää:

  • Fiksu seura -palkinnosta täältä
  • Fiksujen toimintamallien työkalupakki -hankkeesta täältä
  • Ympäristövastuuverkostosta täältä

 

#fiksuseura#työkalupakki #olympiakomitea #sitra

 

Lue lisää aiheesta