Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
16.10.2018 | Olympiakomitea

Kunta yritysliikuntapalveluiden tuottajana – näin se toimii

Kunta tuottaa yrityksille liikuntapalvelukokonaisuuden, joka sisältää liikuntatarjonnan, ohjaajat ja tilat. Yritykset maksavat palvelusta tietyn summan yrityksen henkilömäärän mukaan, esimerkiksi 5-10 henkilön yrityksen kevätkausi maksaa 190 euroa. Ja vielä sekin, että liikuntatarjonnan keskiössä ovat vasta-alkajat ja vähän liikkuvat! Miltä kuulostaa?

Tätä kaikkea on vuodesta -95 alkaen toteutettu Heinolan malli. Nykyään Heinolan kunta järjestää liikuntapalveluja kaikkiaan 41 yritykselle, joiden työntekijät voivat hyödyntää niitä pääosin ilmaiseksi.

– Tässä mallissa kaikki voittavat. Kunnan kädenojennus tukee paikallisen elinkeinoelämän elinkelpoisuutta takuuvarmasti, kun yritykset saavat edullisesti palveluja, joita eivät itse pystyisi työntekijöilleen tarjoamaan, ja työntekijät saavat terveyttä ja hyvinvointia, kiteyttää Päijät-Hämeen Liikunnan ja Urheilun projektipäällikkö Matti Nieminen.

– Yrityksille kaikkein tärkeintä on saada aktivoitua vähän liikkuvia, hän painottaa.

Aloittelijan status on pelkkää plussaa

Niinpä noin 30 viikoittaisen ryhmäliikuntatunnin tarjonta on kohdennettu erityisesti vasta-alkajille.

– Heidän mukaan tuloaan tuetaan ja arvostetaan kaikin tavoin, huumoria unohtamatta. Miehillä on ollut jopa ns. metrikerho, joka tarkoitti mukaan pääsyyn tarvittavaa vyötärönympäryksen vähimmäismittaa.

Todella suosittuja ovat vesiliikuntaryhmät ja kehon jumeja tehokkaasti vetreyttävät kuntosali- ja kuntonyrkkeilytunnit. Vastaavasti erityisen lempeätempoista liikuntaa järjestetään XL- ja sohvaperunaryhmille ja vaikka ohjattu ryhmäliikunta onkin erittäin naisvoittoista, ei miehiäkään ole sivuutettu. Heitä hiostetaan mielekkäästi mm. Total Body-, kahvakuula- ja Kipparikallet-tunneilla (kuvassa). Arvokkaan lisän tarjontaan tuovat myös paikalliset urheiluseurat Heinolan Latu ja Heinolan Voimisteluseura sekä Tanssin Vuoksi -yritys. Lisäksi motivaatiota tuetaan aika ajoin PHLU:n ja Vierumäen urheiluopiston / Haaga Helian järjestämillä kehonkoostumusmittauksilla.

Ryhmäliikuntaa on myös tasoltaan edistyneemmille, mutta kertyneestä kokemuksesta tiedetään, että liikuntatottumusten vakiintumisen myötä siirrytään luontevasti yksityisten liikuntapalvelujen käyttäjiksi.

– Kun yksityiset liikuntapalvelujen tarjoajat olivat alkuvuosina huolissaan omasta asiakaskadostaan, rauhoittelin heitä sanomalla, että pienellä viiveellä tämä järjestelmä päinvastoin tuottaa heille asiakasvirtaa – ja niin on käynyt. Kun malli aloitettiin, Heinolassa oli yksi kuntosali, nyt niitä on kolme yksityistä ja kolme kunnallista ja kaikki voivat hyvin.

Tuumasta toimiksi

Kunnan budjetissa kustannusten ja tulojen suhde on miltei fifty-fifty. Kausimaksut on porrastettu alkaen yhden työntekijän yrityksistä yli kolmen sadan työntekijän yrityksiin. Esimerkiksi 5-10 -hengen yritykselle kevätkausi maksaa 190 euroa, 50-99 -hengen yritykselle 505 euroa. Yritykselle kulu on verovähennyskelpoista. Edullisuus perustuu tiloille, joiden käyttö on ilmaista.

Noin 20 000 asukkaan ja 1300 työntekijän Heinolassa malli toimii eikä loppua näy. Vuosien varrella samaa mallia on viety soveltaen useisiin muihinkin kuntiin. Parhaillaan mallia jalkautetaan Hartolan kunnan kanssa. Nieminen sanoo mallin sopivan väestömäärältään alle 50 000 asukkaan kunnille.

Heinolassa palvelun markkinoinnista vastaa liikuntapalvelujen yritysliikunnan koordinaattori, joka myy tuotetta yrityksille eri kanavien kautta sekä suoraan yrityskäynneillä. ”Koska niin erinomaisen hyvin malli vastaa moniin tässä ajassa esiin nousseisiin haasteisiin”, Nieminen lupaa vastata mallista kiinnostuneiden kysymyksiin enemmän kuin mielellään.

– Kun on luotava järjestelmiä, joiden avulla saadaan ihmiset pysymään terveempinä ja sairastamaan nykyistä vähemmän, pitää panostaa ennaltaehkäisevään työhön, kuten liikuntaneuvontaan ja terveellisten elintapojen puheeksi ottamiseen, aivan eri tavalla kuin tähän saakka. Ja ennen kaikkea on löydettävä ja tarjottava sellaisia lähestymistapoja, joiden avulla saadaan innostettua mukaan myös vähän liikkuvia.

– Asian edistämisen omakseen kokevat yritysten edustajat voivat mainiosti tuupata ajatuksen mallista kunnan päättäjille ja sekin kannattaa huomioida, että kunnan on mahdollista hakea AVI:lta hankerahoitusta. Heinolan mallilla syntyy hyvää!

 

Mikäli haluat lisätietoa Heinolan mallista, ota yhteyttä Matti Niemiseen, puh. 0500 618 785, matti.nieminen[at]phlu.fi