Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
16.10.2018 | Huippu-urheilu

Nuorten olympialaiset – learn and share

Buenos Airesissa ylihuomenna päättyvät Nuorten olympialaiset ovat muutakin kuin tiukkaa huippu-urheilua. Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) keskeisenä tavoitteena on saada eri maiden nuoret kohtaamaan toisiaan ja roolimalleina toimivia kansainvälisiä huippu-urheilijoita, oppimaan monipuolisia taitoja ja jakamaan kokemuksiaan toisilleen ja muille nuorille urheilijoille kotimaissaan.

Suomesta Nuorten olympialaisiin on osallistunut urheilijoiden ja valmentajien lisäksi mm. Suomen joukkueen urheilijalähettiläs (Young Ambassador) Katja Volkova ja kansainvälisen lajiliiton nimeämä lajikohtainen roolimalli (Athlete Role Model), breaktanssija Anniina ”AT” Tikka.

Buenos Airesissa tehdään olympiahistoriaa, sillä tanssiurheilulaji on ensimmäistä kertaa mukana KOK:n kisatapahtumassa. Breaktanssi valittiin mukaan kisoihin uutena lajina, ja suomalainen  Anniina ”AT” Tikka toimii kisoissa sekä kansainvälisen tanssiurheiluliiton roolimallina että tuomarina.

-Kisoilla on vaikutusta siihen mihin suuntaan laji kehittyy. Ne ketkä pärjäävät kisoissa, toimivat esikuvina harrastajille. Luonnollisesti otan oman roolini hyvin vakavasti ja teen parhaani osoittaakseni hyvää esimerkkiä nuorille b-pojille ja b-tytöille, Tikka sanoo

Tikka toivoo, että breaktanssi säilyttäisi alkuperäisen luonteensa nuorten olympiaohjelmaan pääsystä huolimatta.

-Nuorten olympialaiset ovat ehdottomasti valtava oppimiskokemus monille nuorille tanssijoille. Joten kilpailun tuloksesta huolimatta on hienoa, jos jokainen tuo kotiin paljon inspiraatiota ja ymmärrystä tanssista. Toivon ettei nuorten olympialaisissakaan kisata liian hampaat irvessä. Breikkitapahtumissa on yleensä kyse hauskanpidosta ja yhdessä tekemisestä! Tikka sanoo.

Katja Volkova: Kisoissa hieno fiilis ja Suomella vahva yhteishenki

 

Rion Olympialaisissa Suomen rytmisessä voimistelussa edustanut Volkova kertoo, että hänen tehtävänään on auttaa ja kuunnella urheilijoita ja tuoda hyvää henkeä Suomen joukkueen sisälle.

-Haluan jakaa omaa urheilijakokemustani nuorille ja kannustaa heitä. Tehtävänäni on myös käydä urheilijoiden kanssa learn and share -ohjelman toimintapisteillä, Volkova kuvailee.

-Kisat ovat olleet tosi kivat. On kompakti kisakylä, urheilijat on tykänneet olla ja viihtyneet täällä. Meillä on ollut hyvä yhteishenki ja olen siihen myös aktiivisesti pyrkinyt vaikuttamaan. Mun johdolla on esimerkiksi tehty joka-aamuinen jumppa, joka on tuonut yhteishenkeä joukkueen sisälle.

KOK:n Learn & Share -ohjelman kautta nuoret urheilijat ovat osallistuneet Buenos Airesissa työpajoihin, toimintapisteisiin ja oheisohjelmaan, joka on rakentunut viiden ydinteeman ympärille. Näitä teemoja ovat olympismi, hyvinvointi ja terveys, sosiaalinen vastuu, itseilmaisu sekä huippu-urheilijan taitojen kehittäminen. Teemoihin liittyen nuoria urheilijoita koulutetaan mm. reiluun peliin, urheiluvammojen ennaltaehkäisyyn ja hoitoon, median kanssa toimimiseen ja urasuunnitteluun liittyen.

Volkovan mukaan monet asiat on Buenos Airesissa hoidettu jopa paremmin kuin Rion olympialaisissa.

-Järjestelyjen tasosta ei ole tingitty, vaan nuorille on haluttu tarjota kokonaisvaltainen olympiaelämys. Erona aikuisten kisoihin on se, että nuorten kisoissa koko joukkue on yhdessä 20 päivää, ja se auttaa nuoria verkostoitumaan ja oppimaan toisiltaan ja myös toisten urheilijoiden valmentajilta. Täällä on kisaohjelmassa myös tiimikisoja maiden omilla joukkueilla ja eri maiden urheilijoista koottavilla sekajoukkueilla. Se on tosi iso plussa nuorille. Jos henkilökohtainen kilpailu ei onnistu, niin tiimikisa tarjoaa uuden mahdollisuuden, Volkova sanoo.

Volkova toivoo, että nuorten olympialaiset antaisivat kaikille osallistujille motivaatiota jatkaa uraansa ja unelmiensa tavoittelua mahdollisimman korkealle tasolle.

-Olen jutellut urheilijoiden kanssa kisasuoritusten jälkeen, ja kaikki ovat selvästi saaneet täältä motivaatiota jatkaa matkaa kohti aikuisten maailman huippua. Uskon, että täällä olleet urheilijat ovat valmiimpia aikuisten olympialaisiin ja osaavat toimia vauhdikkaassa ja välillä levottomassakin olympiaympäristössä niin että pystyvät tekemään oman huippusuorituksensa – ja myös nauttimaan ainutlaatuisesta olympiafiiliksestä, Volkova sanoo.

Luen lisää KOK:n Learn & Share -ohjelmasta