Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
17.10.2018 | Seuratoiminta | Artikkeli

Härkätien Vaeltajien valokuvasuunnistus luo eri-ikäisille kohtaamisen iloa

Vuodesta 2014 järjestetyt valokuvasuunnistukset kuvaavat hyvin omatoimisuuden mahtavaa vetovoimaa. Kun yleisimmin osallistujia on ollut noin 20-30, tänä syksynä Lieto-viikolla toteutettu tapahtuma oli todellinen suksee – osallistujia oli yllättäen 63!

Härkätien Vaeltajat on Liedossa toimiva Suomen Ladun jäsenyhdistys, jonka toiminnan tarkoituksena on järjestää kaikenlaista ulkona liikkumiseen innostavaa ja hyvää mieltä tuottavaa tekemistä, mutta ei minkäänlaista kilpailua. Ovet ovat avoinna kaiken ikäisille, toiminta on pääsääntöisesti maksutonta ja omatoimisesti vedettyä.

Valokuvasuunnistuksen taustaa avaa yhdistyksen sihteeri Marjo Mäkinen.

– Idea sai alkunsa, kun nykyinen puheenjohtaja Kaarina Virta kertoi kuulemastaan patsassuunnistuksesta ja itse olin vieraillut museokodissa, jossa etsiskeltiin kodin sisustuksen yksityiskohtia kuvien avulla, hallituksessa yhdisteltiin ajatuksia ja siitä se lähti.

Tänä vuonna järjestettiin kaksi valokuvasuunnistusta, yksi keväällä ja toinen syksyllä.

– Reitin voi suunnitella monenlaiseen paikkaan, mutta on hyvä, jos reitti on esteetön, kertoo Mäkinen suunnittelun perusteeksi. Kartalta katsotaan etukäteen noin kolmen kilometrin reitti, jota lähdetään yhdessä kiertämään ja kuvaamaan. Kuvissa voi olla haasteellisempiakin yksityiskohtia, mutta toki myös helposti hoksattavia.

 

Tavallinen puuha on kovasti tykättyä

Tapahtumapäivänä osallistujille jaetaan lähtöpaikalla reittimerkitty kartta sekä tulostettu kuvakooste etsittävistä rastikohteista. Niiden määrä voi vaihdella eri kerroilla, viimeksi niitä oli peräti 24.

– Mukana on perheitä, isovanhempia lastenlasten kanssa, kaveriporukoita, ystävyksiä yhdessä ja ahkeria sähköinvamopoilijoita. Jokainen kiertää reittiä omaan tahtiin, mutta toisinaan matkan varrella etsintöjä tehdään isommallakin porukalla varsinkin, jos kohde osoittautuu kimurantimmaksi. Maalipaikalla tarkistetaan vielä rastit ”oikein löydetyiksi”.

Viimeisimmän suunnistuksen suosion Mäkinen ounastelee poikineen onnistuneesta tiedotuksesta.

– Lieto-viikon ohjelmasta kerrottiin ihan perinteisesti paperisessa paikallislehdessä sekä erillisessä tapahtumalehtisessä. Niitä varmaan luettiin tarkemmin ja harkitummin verrattuna nettiin, jonka kautta asiat saattavat vilahtaa helpommin ohitse.

Toki Härkätien Vaeltajilla on paljon muutakin eri-ikäisiä yhdistävää toimintaa. Vuoden varrella kutsutaan ahkerasti mm. päiväpatikointi- ja pyöräilyretkille ja talvikaudella vahvistetaan kehoa jumppaamalla. Marraskuussa tapahtumakalenterissa on Hämärähommia-iltaretki ja perinteinen Kynttilävaellus Liedon luontopolulla.

Vaikka yhdistyksen toiminta mielletään Mäkisen sanoin enemmän ”vanhemman väen touhuksi”, erilaiset eri-ikäisten kohtaamiset ovat tervetulleita.

– Esimerkiksi viime keväänä järjestimme perheluontoliikuntatapahtuman, jonka sain tyttäreni kautta MLL:n tapahtumakalenteriin ja silloinkin mukana oli noin 60 osallistujaa. Tykkäsivät nauttia luonnosta ja ratkoa pieniä tehtäviä. Tavallinen puuha on kovasti tykättyä, kun vaan joku järjestää, naurahtaa Mäkinen.

Härkätien Vaeltajat järjestävät ja systeemi toimii.

– Tuohan se onnistumisen iloa, kun väkeä on tullut ja ovat tykänneet. Turun Ladussakin on kuulemma jo keskusteltu vastaavanlaisen valokuvasuunnistuksen järjestämisestä.

Onko sinun lähipiirissäsi toimintaa, jossa eri-ikäiset liikkuvat yhdessä? Anna vinkki siitä meille täällä.

Tutustu eri-ikäiset yhdessä liikkeellä kampanjaan ja sen julkaistuihin artikkeleihin.