Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
18.10.2018 | Huippu-urheilu

Suomella kaikkien aikojen menestys Nuorten kesäolympialaisissa

Suomen nuorten olympiajoukkue ylsi kaikkien aikojen parhaaseen menestykseensä tänään päättyvissä Nuorten kesäolympialaisissa Argentiinan Buenos Airesissa. Suomen joukkueen saldoksi muodostui 3 mitalia ja 9 pistesijaa sekä runsaasti muita onnistumisia ja huippufiiliksiä.

-Puolet joukkueen urheilijoista oli joko mitaleilla tai pisteillä, joten onnistumisprosenttia voi pitää erityisen hyvänä. Lisäksi suurin osa joukkueen urheilijoista täytti ne odotukset, jotka valintakriteereissä asetettiin, kiteyttää Suomen joukkueen johtaja ja Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön kisakokonaisuudesta vastaava johtaja Leena Paavolainen.

Suomen saldo aiemmista Nuorten kesäolympialaisista on ollut 2 mitalia 2010 ja 1 mitali 2014. Paavolainen muistuttaa, että nuorten kisojen tärkein asia ei kuitenkaan ole voittaa mitaleita, vaan valmistaa ja tukea nuoria kohti aikuisten arvokisoja ja olympialaisia.

– Nuorten kisat ovat erinomainen paikka hankkia kisakokemusta monilajisista arvokisoista. Useassa lajissa oman lajin arvokisat ovat huomattavasti pienempiä tapahtumia, joissa käytännöt ovat helpommin hallittavissa. Suurissa monilajisissa arvokisoissa on kyettävä toimimaan isossa joukkueessa, tarkkojen aikataulujen ja mediapaineen alla. Siitä voi joko ammentaa voimaa tai lamaantua. Meidän tarkoituksemme on rakentaa urheilijoille parhaat mahdolliset edellytykset harjoitella onnistumista nuorten tasolla, ja edetä sitten entistä vahvempina aikuisten kisoihin, Paavolainen kertoo. 

Suomen joukkueessa loistava yhteishenki

Paavolainen kehuu Suomen joukkueen yhteishenkeä ja toimintaa Buenos Airesissa.

-Hyvä tiimi rakentuu sitoutuneista urheilijoista ja valmentajista. Pyrimme määrätietoisesti rakentamaan yhteishenkeä jo nuorten kisoista alkaen niin, että vietämme aikaa yhdessä ennen kisoja, annamme urheilijoille mahdollisuuden vaikuttaa joukkueen toimintatapoihin ja toimimme tavalla, joissa eri lajien urheilijat ja valmentajat kohtaavat toisensa ja jakavat osaamista, Paavolainen kuvailee.

– Teemme palautekyselyn kaikille joukkueen jäsenille, mutta jo ensituntumalta voi sanoa, että meillä on ollut erittäin vahva tiimihenki ja tämä reissu on antanut monelle nuorelle uutta intoa jatkaa urallaan eteenpäin.

Parempi arki jatkuvana haasteena

Paavolainen on johtanut ja seurannut Suomen joukkueiden toimintaa aikuisten ja nuorten arvokisoissa jo yli kymmenen vuoden ajan. Hänen mukaansa Suomen joukkue toimii kilpailijamaihin verrattuna laadukkaasti kisoissa ja niihin valmistauduttaessa. Ero maailman menestyvimpiin urheilumaihin syntyy urheilijoiden arjessa.

-En usko, että Suomen kilpailijamaiden urheilijoilla on arvokisojen aikana paremmat edellytykset tehdä tulosta itse kisatapahtumassa. Pystymme tarjoamaan urheilijoillemme varsin kilpailukykyiset puitteet. Isompi kysymys on, onko arjen valmentautumisemme riittävällä tasolla?

-Olympiakomitean, lajien ja urheiluakatemioiden yhteinen haaste on, kuinka pystymme järjestelmätasolla varmistamaan sen, että meidän talenttimme ja parhaat urheilijamme nousevat nuorten tasolta aikuisten kärkitasolle. Tämä onnistuu ainoastaan mahdollistamalla urheilijoille ja valmentajille riittävän laadukas arki, jossa parhaat urheilijat harjoittelevat parhaiden kanssa parhaassa valmennuksessa ja parhaissa olosuhteissa. Näin ei tällä hetkellä kaikilta osin ole, Paavolainen pohtii.

Paavolaisen mukaan ratkaisun avaimet ovat voimakkaassa osaamisen ja resurssien keskittämisessä, urheiluakatemiatoiminnassa ja suomalaisen valmennusosaamisen kehittämisessä.

-Suomi on maantieteellisesti laaja maa, jossa urheilijat ja valmentajat toimivat usein edelleen liian kaukana toisistaan ja sirpaloituneilla resursseilla. Urheilijoiden arjessa on liikaa kompromisseja, tekemisen laatu on kovin heterogeenista, eikä kansainvälistä vaatimustasoa saavuteta jokaisena päivänä jokaisessa harjoituksessa. Tämä on suurin haasteemme, ja tähän suomalaisen huippu-urheiluverkoston on kyettävä paremmin tarjoamaan tukeaan, Paavolainen kiteyttää.

Suomen joukkue palaa Buenos Airesista kotimaahan lauantaina 20.10. Vuonna 2019 Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö valmistelee ja lähettää joukkueet viiteen monilajiseen kisatapahtumaan, jotka ovat Euroopan nuorten olympiafestivaalit (EYOF) talvella ja kesällä, Universiadit talvella ja kesällä, sekä Euroopan kisat kesäkuussa Minskissä. Minskin kisat ovat merkittävä etappi matkalla Tokion olympialaisiin 2020, sillä ne ovat osa olympiakarsintajärjestelmää 10 lajissa.

Suomalaisurheilijoiden sijoitukset Nuorten kesäolympialaisissa 2018:

 

1. Topias Laine, yleisurheilu, keihäs
3. Jessica Kähärä, yleisurheilu, korkeus
3. Viivi Kemppi, ammunta, joukkuekilpailu
4. Ada Hautala, voimistelu, joukkuekilpailu
5. Laura Lahtinen, uinti, 200m pu
5. Sara Killinen, yleisurheilu, moukari
5. Turpal Djoukaev, judo, joukkuekilpailu
5. Aurora Arvelo, voimistelu, joukkuekilpailu
6. Nathalie Blomqvist, yleisurheilu, 1500m
6. Eemil Helander, yleisurheilu 2000m ej
6. Oskari Lahtinen, yleisurheilu, moukari
6. Arttu Mattila, yleisurheilu, korkeus
7. Ronja Rundgren, uimahypyt, 10m kerroshypyt
7. Turpal Djoukaev, judo, alle 66kg
8. Pinja Kotinurmi, yleisurheilu, 2000m ej
9. Viivi Kemppi, ammunta, 10m ilmakivääri
9. Ada Hautala, telinevoimistelu, neliottelu
10. Ada Hautala, telinevoimistelu, puomi
11. Laura Lahtinen, uinti, 50m ru
11. Johanna Kylmänen, yleisurheilu, 100m
11. Minna Hollanti, yleisurheilu, keihäs
12. Aurora Arvelo, rytminen voimistelu, neliottelu
12. Ronja Rundgren, uimahypyt, joukkuekilpailu
13. Julius Mäkinen, yleisurheilu, 3000m
14. Nea-Amanda Heinola, uinti, 50m vu
14. Alisa Virtanen, yleisurheilu, 800m
15. Roni Kallström, uinti, 50m su
15. Laura Lahtinen, uinti, 100m pu
15. Nea-Amanda Heinola, uinti, 200m sku
16. Elina Saksa, golf, henkilökohtainen kilpailu
17. Ada Hautala, telinevoimistelu, permanto
17. Ada Hautala, telinevoimistelu, hyppy
17. Ada Hautala, telinevoimistelu, nojapuut
17. Alajärvi/Saksa, golf, joukkuekilpailu
17. Annika Lundström, pöytätennis, joukkuekilpailu
19. Roni Kallström, uinti, 100m su
21. Alexey Belfer, uinti, 50m vu
21. Roni Kallström, uinti, 200m su
21. Nea-Amanda Heinola, uinti, 100m vu
22. Nea-Amanda Heinola, uinti, 50m pu
22. Kallström/Lahtinen/Heinola/Belfer, uinti 4x100m sku viesti
25. Nea-Amanda Heinola, uinti, 50m su
25. Annika Lundström, pöytätennis, kaksinpeli
26. Eemil Alajärvi, golf, henkilökohtainen kilpailu
27. Nea-Amanda Heinola, uinti, 200m vu
34. Laura Lahtinen, uinti, 100m ru

DNF Kia Laisi, yleisurheilu, 400m aj

DSQ Laura Lahtinen, uinti, 200m ru

 

Kilpailujen tulospalvelu

Suomen Olympiakomitean kisasivut