Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
22.10.2018 | Olympiakomitea

Mentorointi vapautti kunnianhimon ja haastoi kirkastamaan tavoitteet

Kun HJK ry:n hallituksen jäsen Heidi Puolitaival pohti toiveitaan johtamiskoulutuksen mentorilleen, halusi hän sparraajakseen henkilön, jolla olisi näköalapaikka suomalaiseen urheilukenttään lajista, jolla on menestystä ja vaikuttavuutta. Toive toteutui, kun Puolitaival sai mentorikseen Jääkiekkoliiton puheenjohtajan Harri Nummelan.

Mentorointi oli tärkeä osa Olympiakomitean lokakuussa päättynyttä Johtaa kuin nainen -koulutusta. Jokaisella 20:lla opiskelijalla oli mentori, jonka kanssa pohdittiin ja sparrattiin koulutuksen teemoja.

– Saattaa kuulostaa vähän juhlalliselta, mutta olen itse saanut urheilulta niin paljon, että haluan maksaa sitä velkaa takaisin. Koin tämän hyvänä keinona, perustelee Nummela mentoriksi lähtöään.

Mentorointiprosessi käynnistyi heti vuoden kestäneen koulutuksen alussa ja kulki opintojen rinnalla. Nummela haastoi Puolitaivalta pohtimaan koulutuksen teemojen lisäksi myös omia tavoitteitaan.

– Heti ensimmäisellä tapaamisella Harri neuvoi pysähtymään ja miettimään, mikä minua motivoi olemaan mukana urheilujohtamisessa, mitä haluan tehdä jatkossa ja kuinka korkealle haluan pyrkiä. Tavoitteena oli jäsentää mihin osaamistani ja energiaani suuntaisin niin lyhyellä kuin pitkällä aikavälillä. Harri haastoi minua ilmaisemaan omat tavoitteeni paljon aiempaa rohkeammin. Uskalsin sanoa ääneen, mitä haluan ja sitä kohti olen lähtenyt, kertoo Puolitaival.

– Koin, että tehtäväni ei ole antaa valmiita vastauksia vaan auttaa Heidiä löytämään ne itse. Pyrin siihen, että omasta panoksestani kaksi kolmasosaa olisi kysymyksiä, joita Heidin kannattaisi miettiä ja yksi kolmannes omia oppejani ja ajatuksiani, sanoo Nummela.

Mentoroinnin vahvuus osana koulutusta oli ennen kaikkea se, että keskusteluja johdattivat opiskelijan eli aktorin omat kiinnostuksen kohteet, henkilökohtaiset osaamistavoitteet sekä koulutuksen lähipäivien teemat.

– Mentorointi on parhaimmillaan oppimiskumppanuutta, oivaltamista ja yhdessä reflektointia, kertoo mentorointiprosessista vastannut asiantuntija Pulmu Puonti.

– Mentorit kertoivat oppineensa paljon myös aktoreiltaan. Molemminpuolista voimaantumista kuvaa hyvin erään mentorin toteamus: ”Kun toisen itsetuntoa vahvistaa, voi saada aikaan huikeita tuloksia, Puonti jatkaa.

Keskustelujen ohella Puolitaipaleen ja Nummelan työmuotoja olivat verkostoituminen ja havainnointi. Puolitaival pääsi kurkistamaan kulissien taakse jääkiekon Karjala-turnauksessa, missä Nummela muun muassa kohtasi lukuisia eri sidosryhmiä ja puhui monenlaisille yleisöille.

– Verkostoituminen urheilussa oli ollut Heidin tavoitteissa korkealla. Siinä hän oli todella aktiivinen ja teki itseään tunnetuksi valitsemissaan suunnissa, kehuu Nummela.

Ura vai harrastus?

Johtaa kuin nainen -koulutuksessa mukana olleet toimivat urheilun luottamustehtävissä, mutta Puolitaipaleen osalta koulutus ajoittui aikaan, jolloin hän pohti oman uransa tulevaisuutta ja harkitsi hakeutuvansa töihin urheilun pariin.

– Puhuimme siitä, miten suhde urheiluun muuttuu, kun harrastuksesta tulee työ ja onko se sitä, mitä Heidi haluaa, kertoo Nummela.

– Minulle kirkastui, että haluan jatkossakin vaikuttaa luottamushenkilöpuolella ja tehdä työurani muualla. Sainkin viime vuoden lopulla ja tänä keväänä uusia luottamustehtäviä. Niiden lisäksi uusia hankkeita ja projekteja on suunnitteilla ja katse siten myös kohti tulevaa, iloitsee Puolitaival.

Puolitaival ja Nummela kokevat mentoroinnin onnistuneen ennen kaikkea välilleen syntyneen luottamuksen takia, mutta myös siviilitöistä ja elämäntilanteista löytyneiden yhtäläisyyksien ansiosta.

– Kun käsitellään henkilökohtaisia tavoitteita ja kehittymiskohteita, vaatii se molemminpuolista luottamusta ja heittäytymistä, muuten keskustelu ja mentoroinnin anti jää pintapuoliseksi, kertoo Nummela.

Puolitaival sanoo mentoroinnin auttaneen häntä vapauttamaan kunnianhimonsa.

– Harrin avulla olen pystynyt asettamaan riman korkealle ja antamaan itselleni luvan lähteä tavoittelemaan sellaisia asioita, joita en ole aiemmin osannut ajatellakaan. Nyt sanon itselleni, että taivas on vain rajana, mene ja tee!

– Tämän koulutuksen läpi käyneillä naisilla on potentiaalia ottaa tulevaisuudessa isoja askeleita urheilujohtamisessa. Koen tämän konkreettisena työnä sen eteen, että suomalainen urheilujohtaminen monimuotoistuisi ja tulevaisuudessa meillä olisi enemmän naisia merkittävämmissä tehtävissä, päättää Nummela.

 

Lisää aiheesta

Johtaa kuin nainen -koulutusohjelma kirkasti tavoitteita ja antoi työkaluja johtamisen arkeen