Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
24.10.2018 | Huippu-urheilu

Tulevaisuuden tähdet: Linnea Pitkänen loistaa yleisön edessä

Halu kehittyä ja menestyä ajaa Linnea Pitkästä eteenpäin. Unelmia tavoitellaan nyt keskittymällä täysipainoisesti urheiluun.

Linnea Pitkänen on aina tiennyt haluavansa kilpaurheilla. Taitouinti löytyi 9-vuotiaana ja tuntui heti omalta lajilta. Yläkouluiässä määrätietoinen tyttö haki ja pääsi liikuntapainotteiseen yläkouluun ja päätti silloin, että haluaa panostaa urheiluun kaikkensa.

Se kannatti ja kehitys lähti huimaan nousuun. Pitkänen pääsi 13-vuotiaana mukaan ikäkausimaajoukkueeseen ja nousi sieltä kesken kauden nuorten maajoukkueeseen. Uran tähänastinen kohokohta oli kesällä 2014, kun hän pääsi edustamaan Suomea nuorten MM-kisoihin sekä soolo- että duo-ohjelmalla.

Yläkoulun jälkeen oululaisen opinnot jatkuivat Kastellin urheilulukiossa. Jouluna valkolakin saava Pitkänen pitää urheilulukiota lottovoittona.

– Olen todella hyvin pystynyt suunnittelemaan opinnot urheilun ja treenien ehdoilla. Myös kisamatkat ja leirit olen saanut sovittua hienosti. Koulu tukee hyvin ja opinto-ohjaaja on ollut koko ajan auttamassa. Aina on löytynyt joku vaihtoehto opintojen järjestämiseen, Pitkänen kehuu.

Myös Ouluseutu urheiluakatemia saa kiitosta.

– Akatemian palveluista olen käyttänyt lääkärin ja fysioterapeutin palveluita ja osallistunut myös ravitsemuksen ja psyykkisen valmennuksen luennoille. Urheiluakatemian kautta saa paljon juuri niitä palveluita, jotka tukevat hyvin perustreeniä, hän sanoo.

Pitkä yhteistyö valmentajan kanssa hitsasi työparin yhteen

Pitkäsen valmentajana on viimeiset kuusi vuotta toiminut Saana Annunen, jonka kanssa urheilija kokee hitsautuneensa hyvin yhteen. Hän kertoo, että valmentajan kanssa vallitsee vahva molemminpuolinen luottamus, jolloin asioita voi jakaa myös urheilun ulkopuolelta.

– Hyvä valmentaja antaa mahdollisuuden oma-aloitteisuudelle ja sille, että voi itse testata ja kokeilla. Saana on opettanut minulle, että jos joku tuntuu vaikealta, keskity silloin vain olennaiseen ja jätä ulkopuoliset ärsykkeet pois. Hän painottaa aina myös oman asenteen merkitystä. Se vaikuttaa kaikkeen tekemiseen merkittävästi, Pitkänen kuvailee.

– Arvostan hirveästi Saanan panostusta minuun ja uraani. Hän on aina jaksanut olla aikaisin aamullakin hallilla mukana, kun olen treenaamassa. Hän on myös tehnyt paljon töitä Oulun taitouinnin kehityksen eteen. Taso on noussut siellä koko ajan ja Saanan panos on varmasti vaikuttanut siihen paljon.

Katse tiukasti tavoitteessa

Pitkänen on urallaan uinut kaikkia taitouinnin ohjelmia: sooloa, duoa, comboa ja joukkueohjelmaa. Hänen harmikseen Oulussa ei enää viime kaudella ollut joukkuetta ja hän joutuikin harjoittelemaan pääasiassa yksin. Kehityksen kannalta alkoi tuntua järkevältä päästä uudelleen joukkueen mukaan ja niin Oulun Uinti vaihtuikin kirjoitusten jälkeen Espoon Cetukseen.

– Pahinta oli jättää Ouluun valmentajani, jonka kanssa olemme olleet yhdessä jo pitkään. Oulun Uinti tekee paljon yhteistyötä Cetuksen kanssa ja sitä kautta Saana tuntee sieltä paljon valmentajia. Hän on ollut myös tässä asiassa minulle tärkeä tuki ja kannustaja, Pitkänen kertoo.

– Muutto Espooseen mahdollistaa myös ison unelman tavoittelun. Olympialaisissa kisaavat ainoastaan duot ja joukkueet. Sinne pääsy on vaikeaa, muttei mahdotonta, hän paljastaa.

Pitkänen kokee, että hänellä on urheilijana vielä parhaat vuodet edessä ja nyt on aika panostaa täysipainoisesti urheiluun.

– Seuraava tavoite on kahden vuoden päässä EM-kisoissa. Uin nyt, kun siihen on mahdollisuus ja mietin jatko-opintoja vasta sen jälkeen.

Huipun tavoittelu vaatii paljon työtä. Pitkänen harjoittelee noin 25-30 tuntia viikossa. Urheilijaa motivoi erityisesti kehittyminen ja menestys. Vaikka aina ei tuntuisikaan mukavalta, urheilu on kaiken sen arvoista ja oma laji jaksaa aina innostaa.

– Minulla on kova halu kehittyä urheilijana. Taitouinnissa parasta on vesielementti ja se, että pääsee ilmaisemaan itseään musiikin tahtiin. On hienoa päästä yleisön eteen näyttämään, mitä on harjoitellut ja mitä osaa, Pitkänen kertoo innostuneena.

 

Lue lisää aiheesta