Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
01.11.2018 | Olympiakomitea

Porraspäivät aktivoi työyhteisöjä arjen askelmiin ja tukee työkykyä

Valtakunnallisia Porraspäiviä vietetään 5.–11. marraskuuta. Porraspäivät on Kunnossa kaiken ikää (KKI) -ohjelman toteuttama maksuton, työyhteisöille suunnattu kampanja, jonka aikana kannustetaan käyttämään portaita hissin sijaan muun muassa erilaisin portaiden läheisyyteen kiinnitettävin materiaalein. Työpaikan tärkein pääoma on hyvinvoiva henkilöstö ja Porraspäivien tavoitteena on herätellä pieniin, jokapäiväisiin valintoihin oman terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Tarkoituksena on esimerkiksi kiinnittää huomiota pitkäkestoisen istumisen säännölliseen tauottamiseen.

Portaiden valitseminen on erinomainen keino ylläpitää päivittäistä arkiliikuntaa ja ottaa askeleita oman terveyden hyväksi. Porraskävely toimii esimerkiksi hyvänä taukoliikuntana työpäivän aikana, sillä portaissa kävely vahvistaa reisilihaksia, joiden voima hupenee helposti erityisesti istumatyöläisillä. Porraskävely laittaa jalkojen lihakset kunnolla töihin ja samalla päivittäinen energiankulutus kasvaa huomaamatta. Porraskävelyllä on myös hapenottokykyä ja tasapainoa edistävä vaikutus.

– Ihminen valitsee helposti hissin portaiden sijaan, sillä näin on totuttu tekemään tai ympäristö ohjaa valintojamme siihen suuntaan. Portaat voivat usein olla hieman sivummalla toimittamassa hätäulostien virkaa, kun hissi taas on laitettu näkyvälle paikalle. Toisinaan portaiden valitseminen vaatii hoksaamista ja asian aktiivista huomioimista, toteaa KKI-ohjelman ohjelmakoordinaattori ja liikkumisen olosuhteiden asiantuntija Tanja Onatsu.

– Hissin vaihtaminen portaisiin ei kenties sellaisenaan tunnu merkittävältä asialta, mutta kaikella arkiaktiivisuudella on vaikutusta terveyteemme ja pienillä teoillamme on iso kokonaisvaikutus, Onatsu lisää.

Työyhteisöt saavat ladata Porraspäivien maksuttomia julisteita, kannusteita ja taukojumppia kampanjan verkkosivuilta. Ladattavissa on myös somekuvia, valmiita tiedotteita työyhteisön sisäiseen viestintään sekä verkkobannereita omille kotisivuille.

Porraspäiviä on vietetty jo useana syksynä ja kampanja on saanut myönteistä palautetta helposti toteutettavana, työyhteisön hyvinvointia edistävänä toimintana.

www.porraspaivat.fi

www.kkiohjelma.fi