Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
02.11.2018 | Huippu-urheilu

Lokakuun urheilijanosto: Ville Heino upeaan sijoitukseen MM-molskilla

Maailmanmestaruuden voittanut Petra Olli ei ollut ainoa suomalaisonnistuja painin MM-kisoissa. Täpärästi mitaliotteluista vapaapainin 86 kilon sarjassa karsiutunut Ville Heino teki uransa parhaan suorituksen Budapestissa.

Se jäi niin lähelle. Ville Heino kuroi kahdeksan pisteen takamatkaa umpeen tasaisen vahvasti piste kerrallaan. Espanjaa edustava, venäläissyntyinen Taimuraz Friev ei jaksanut kuin puolustaa ja toivoa, että johto pitää.

Viimeisillä sekunneilla Heino pääsi tasatilanteeseen 10-10, mutta se ei riittänyt. Lopulta sarjan 86 kiloa MM-pronssia juhlinut Friev tuomittiin puolivälieräottelun voittajaksi isomman yksittäisen pistesuorituksen turvin. Heinon kohtaloksi jäi täpärääkin täpärämpi putoaminen mitaliotteluista.

– Sijoitus oli parempi kuin viime vuonna, mikä on tietenkin aina positiivista. Olisi ollut kuitenkin niin hyvät mahdollisuudet mennä mitaleille asti, että täysin tyytyväinen ei voi olla. Kaksi ensimmäistä matsia olivat hyviä, kuten myös tuon kolmannen toinen erä. Ensimmäisessä erässä päästin kaverin vähän turhan isoon johtoon, Heino niputtaa pystyttyään pureksimaan pettymystään parisen viikkoa.

Joka tapauksessa vuonna 1991 syntynyt Heino venyi MM-molskilla uransa parhaaseen saavutukseen. MM-kisoista pohjalla olivat 13:s ja 12:s sija, joten suunta on oikea. Jos nyt saavutettu seitsemäs sija kohentuu pykälälläkin ensi vuoden MM-kisoissa Kazakstanissa, kouraan lyödään samalla myös olympialippu Tokioon.

– Ensi vuotta silmällä pitäen tämä oli tärkeä signaali. Jos ensi vuonna puolivälierän voittaa, sillä lunastaa jo olympiapaikan. Sijoitus oli sinänsä ok, mutta nyt oli niin lähellä vähän isompikin läpimurto, että se on jäänyt kaivelemaan. Olen tiennyt, että pystyn voittamaan ihan huippujätkiäkin, mutta nyt sain vähän enemmänkin niitä otteluvoittoja samana päivänä, Heino totesi.

Painijan arki on karua. MM-menestyksen jälkeen Heino ei ehtinyt viikkoakaan levätä, kun harjoittelu jo alkoi. Ensi viikolla täytyisi olla jo painimassa Saksan Bundesliigaa, joten painoa ei voi päästää nousemaan edes hetkellisesti.

Edessä on tärkeä vuosi. Yksikään suomalainen vapaapainija ei ole esiintynyt olympiakisoissa sitten Barcelonan 1992, jolloin Pekka Rauhala väänsi 82 kilon sarjassa. Ville Heinolla on mahdollisuus päättää 28 vuoden odotus jo ensi vuoden MM-kisoissa, joihin tie vie kevään EM-kisojen ja kesäkuun Euroopan kisojen kaltaisten välitavoitteiden kautta.

– Kaikki tehdään ensi vuoden MM-kisoja ajatellen. Sieltä kun ottaa mitalin, saa samalla olympiapaikan. Olympiakisat on ollut urani päätavoite, ja Tokiossa alan olla parhaassa iässä. Toki täytyy muistaa, että painin ja varsinkin vapaapainin taso on tällä hetkellä älyttömän kova. Kun sarjoja vielä tiivistetään olympiakisoihin, paikkojen saaminen ei ole kenellekään helppoa, Heino muistuttaa realiteeteista.

(Kuva: Martin Gabor / UWW)

Kuukauden urheilija on Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottama juttusarja, jossa nostetaan jokaisen kuukauden päätteeksi esiin yksi urheilija, joka on onnistunut lajissaan. Valinnan tekee Huippu-urheiluyksikön asiantuntijaraati kattavan kilpailuseurannan pohjalta. Valinnassa ei ole kyse lajien, urheilijoiden tai saavutusten asettamisesta paremmuusjärjestykseen, vaan tunnustuksen antamisesta yhdelle suomalaiselle huippu-urheilijalle ja -suoritukselle kerrallaan.