Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
08.11.2018 | Seuratoiminta

Miten seuratoiminta muuttuu – tutkija Mäenpään ennustukset tulevaan

Seuratoiminta on murroksessa. Yhteiskunnalliset muutokset heijastuvat luonnollisesti myös seuroihin. Nuorten määrä on laskussa, mutta ikääntyneiden yli 65-vuotiaiden osuus kasvaa. Kaupungistumiskehitys tuo kasvukeskuksiin lisääntyviä paineita ja vastaavasti paikkakunnilla, joissa väki vähenee myös resurssit pienenevät.

Työelämässä vaatimustaso lisääntyy ja se on uhka vapaaehtoistoiminnalle. Väestön varallisuuden kasvu ja samalla kasvava taloudellinen eriarvoisuus johtavat uudenlaisiin odotuksiin ja tarpeisiin. Myös kansainvälistyminen ja teknologian kehitys luovat seuratoiminnan kehittämiselle mahdollisuuksia.

Kymmenen vuoden välein toteutettava suuri seuratutkimus julkaistiin viime keväänä. Aineistosta löytyy vahvaa faktaa nykytilanteesta, mutta samalla välineitä tulevaisuuden ennustamiseen.

–  Seuratoiminnassa on kova vauhti ja kasvu on vahvaa. Toiminnan luonne on muuttunut yhä enemmän markkinalogiikan mukaiseksi. Aineiston pohjalta voidaan esittää seitsemän tulokulmaa tulevaisuuden ennustamiseen, kommentoi toinen seuratutkimuksen tekijöistä, Turun Yliopiston projektitutkija Pasi Mäenpää.

Eriytyminen ja erikoistuminen

– Lajimäärä kasvaa edelleen ja kaikkea löytyy kädenväännöstä agilityyn. Yleisseurat vähenevät ja erikoisseuroja on jatkossa yhä enemmän. Samalla eriytymistä tapahtuu niin kunto- ja harrasteliikunnan kuin kilpaurheilun sektoreilla.

Organisoitumisen moninaistuminen

–  Erilaiset mallit seurojen rakenteelle lisääntyvät. On muun muassa oy- ja ry-seuroja, ”konserniseuroja”, fuusioseuroja ja alueellisia seuroja.

Kevytseurat

– Pienten seurojen kasvu jatkuu ja tulevaisuudessa perustetaan yhä enemmän esimerkiksi pienen kaveriporukan seuroja, joita hallinnoidaan vaikkapa yksittäisellä älypuhelimella.

Suurten seurojen markkinaosuus

– Suurten seurojen ”markkinaosuus” tulee kasvamaan. Tulevaisuudessa on yhä enemmän seuroja, joissa on useita päätoimisia työntekijöitä. Nämä seurat tulevat viemään toimintaedellytyksiä keskisuurilta seuroilta. Suurissa seuroissa yritysmäinen toimintalogiikkaa vahvistuu.

Kuka vastaa tulevaisuudessa huippu-urheilusta?

– Seuratoiminnalla on vankka asema lasten ja nuorten liikunnassa. Myös aikuiset ovat tulossa yhä vahvemmin seuroihin. Yhtenä isona kysymyksenä on, että miten seurojen roolille huippu-urheilussa käy. Etenkin yksilölajien puolella on paljon rinnakkaisia toimijoita kuten urheiluakatemiat, urheiluopistot – ja oppilaitokset, Olympiakomitea ja lajiliitot.

Seuratoiminnan luonne muuttuu

– Ennen oli kunnia-asia järjestää mahdollisimman edullisesti lasten liikuntaa. Nykyisin ja tulevaisuudessa markkinalogiikan mukaisesti palveluista maksetaan ja jos tulijoita riittää, niin hintoja voidaan edelleen nostaa.  Eikä kaikki vapaaehtoistyö ole enää lasten vanhemmille edes vapaaehtoista.

Kustannukset

– Urheilulla on vetovoimaa ja laatuun ollaan valmiita satsaamaan, mutta syntyykö kalliin urheilun rinnalle halvempaa toimintaa? Olisiko se ”se” tekijä, joka jarruttaisi kustannusten jatkuvaa nousua?

Artikkeli on kolmas ja viimeinen osa juttusarjasta, joka käsittelee suuren seuratutkimuksen tuloksia ja päätelmiä. Tutustu aiempiin artikkeleihin: Urheiluseurojen tunnuslukuja, Miten seuratoiminta on muuttunut?