Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
14.11.2018 | Olympiakomitea

Lukiolaiset ilomielin päivätoimintakeskuksen asiakkaiden liikuttajina

Vantaalaisen Sotungin lukion vapaaehtoistyön Liikuttajat-kurssi avaa rohkeasti ovia eri-ikäisten kohtaamisille. Hakunilan päivätoimintakeskuksen iäkkäitä ja muistisairaita asiakkaita tavataan useamman kerran vuodessa hyväntuulisen jutustelun ja kelpo kisailujen merkeissä.

Päivätoimintakeskuksen pöydän ääressä pohditaan porukalla, miten ihmeessä näin mukava toiminta oikein sai alkunsa. Paikalla ovat esimies Anna Nevalainen, ohjaajat Satu Kemppainen ja Merja Honkanen, Sotungin lukion liikunnan- ja terveystiedon opettaja Kirsi Kukkola sekä 2. vuosikurssin opiskelija Kari Huotari ja 1. vuosikurssin opiskelija Inka Lippojoki. 

Anna muistelee kimmokkeen syntyneen 2015.

– Kun aloitin täällä fysioterapeuttina, laitoin viestin mahdollisesta yhteistyöstä kymmenen vuoden takaiselle lukio-opettajalleni Kirsille. Hän tarttui ehdotukseen ja siitä lähdettiin liikkeelle. Terveystiedon tunnilla kävin ensin kertomassa opiskelijoille yleisesti vanhusten toimintakyvystä ja miten liikkuminen sitä tukee.

– Hirveän hauskaa ja havainnollista oli esimerkiksi se, kun nuoret pääsivät heti kokeilemaan erilaisia apuvälineitä kuten rollaattoreita, muistelee Kirsi.

Päivätoimintakeskukseen tutustuttiin tarkemmin henkilökunnan avustuksella ja hyvin pian edettiin käytäntöön ”touhuamaan”. Nykyään konkreettisia kohtaamisia on useamman kerran vuodessa. Vanhojentanssit ja itsenäisyyspäivän juhlat ovat jo miltei perinteitä. Silloin tällöin ulkoillaan yhdessä lähialueella. Samalla jutustellaan ja päivitellään säätä tai maassa kahisevien lehtien määrää.

– Ihan ylpeänä seuraan, kuinka luontevasti nuoret ja vanhat höpöttelevät keskenään kuin vanhat kaverukset, Kirsi tunnustaa.

Liikuntaharrastukset ennen ja tänään

Liikunnallisen riemun kohtaamispaikkoja ovat olleet muun muassa tuolisähly ja curling.

– Curlingissa eri sukupolvet pelasivat vastakkaisissa joukkueissa ja hillittömän kannustuksen siivittämänä ikäihmiset voittivat matsin! tuulettaa Merja vieläkin innoissaan. Satu puolestaan kertoo hellyttävästä eri-ikäisten harrastuskokemusten jakamisesta.

– Asiakkaidemme mielestä oli uskomatonta, että lukiolaisilla voi vaativan opiskelun ohessa olla monta harrastusta viikossa. Sitäkin hämmästeltiin, minkälaisia harrastuksia mahtavat olla cheerleading ja tankotanssi? Ja nuorten suusta kuului spontaanisti ”vau!”, kun eräs stara kertoi harrastaneensa koko nuoruutensa nyrkkeilyä saavuttaen siinä peräti suomenmestaruuden.

Inka ja Kari toteavat harrastuksista puhumisen reilusti vanhempien kanssa olevan sekä hauskaa että innostavaa.

– Itse pääsee vähän vertailemaan ja huomaamaan, mitä kaikkea ennenkin osattiin. Että ennenkin osattiin esimerkiksi juosta kovaa!

– Vanhoja kiinnostaa, miten elämä on muuttunut…

– …ja he ovat kiinnostuneita meidän elämästä.

– Muutenkin vanhukset juttelevat tosi paljon ja keksivät helposti kaikenlaisia puheenaiheita.

– Kaiken lisäksi vanhuksilla on ihan tajuttoman hyvä huumorintaju!

”Hyvä mieli siitä miten vähällä saa aikaan niin hyvän mielen toiselle…”

Kirsi kertoo Liikuttajat-kurssilla iäkkäiden kohtaamisen olevan isossa roolissa. Joskus toki vieraillaan muuallakin kuten päiväkodeissa ja kouluissa.

– Tuntuu, että nykynuorilla on suurempi vuorovaikutuksen tarve juuri iäkkäiden kanssa. Monilla on nuorempia sisarruksia kotona ja pienempiä oppilaita kohdataan kouluyhteisöissä, mutta iäkkäiden maailma on vieraampi. Usein koululle takaisin kävellessä keskustellaan, kuinka mukavaa taas oli. Uskon, että kohtaamisista jää nuorille tunnejälki ja he muistavat kokemusten lämmön pitkään. Ehdottomasti toivon, että mahdollisimman moni lukio-opiskelija saisi yhdenvertaisen mahdollisuuden kokea tällaista.

Nuoret vahvistavat ”tämän olevan ihan mahtavaa toimintaa”.

– Tuo vaihtelua opiskeluun ja joka kerta piristää päivää kummasti, sanoo Kari.

– Mulle tulee hyvä mieli siitä, kun huomaa miten vähällä saa aikaan niin hyvän mielen toiselle, jatkaa Inka.

Merja pukee sanoiksi asiakkaiden ajatukset.

– Ette uskokaan miten paljon lämpimiä hetkiä ja ihania muistoja tuotte meidän asiakkaille!

Kuulostaa tavattoman tykätyltä ja tarpeelliselta. Miten rohkaista muitakin vastaavanlaiseen? Anna suosittelee positiivista heittäytymistä ja ennakkoluulottomuutta.

– Aina kannattaa ehdottaa yhteistä toimintaa! Vapaaehtoistoiminta on päivätoiminnalle niin tärkeä voimavara.

Satu ja Merja haluavat muistuttaa liikunnasta sillanrakentajana.

– Liikunnan kautta on niin helppo luoda sosiaalista vuorovaikutusta ja koskettavia kohtaamisia eri-ikäisten välillä.

Sotungin lukion ja Hakunilan päivätoimintakeskuksen yhteisille liikuntahetkille ei loppua näy.

– Ilomielin kasataan aina joukot, kun tarvetta tulee, kuittaa Kirsi. Me viihdytään täällä tosi hyvin!

 

Onko sinun lähipiirissäsi toimintaa, jossa eri-ikäiset liikkuvat yhdessä? Anna vinkki siitä meille täällä.

Tutustu eri-ikäiset yhdessä liikkeellä kampanjaan ja sen julkaistuihin artikkeleihin.