Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
19.11.2018 | Olympiakomitea

Urheilulla iso rooli Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella

Opetus- ja kulttuuriministeriön Tiina Kivisaari ja Heidi Sulander kertoivat liittojen toiminnanjohtajille ajankohtaiset kuulumiset Euroopan unionin ja Euroopan neuvoston asioista.

Suomen puheenjohtajuuskausi erityisesti demokratia- ja ihmisoikeusasioihin keskittyvässä Euroopan neuvostossa, alkaa 21.11.2018. Ohjelmassa on kolme painopistealuetta, joista yhdessä on vahvat kytkökset liikuntaan teemoilla nuoret ja osallisuus.

Suomen puheenjohtajuuskausi Euroopan unionissa on 1.7. – 31.12.2019.

– Suomen painopisteet urheilusektorin osalta tällä Suomen kolmannella puheenjohtajuuskaudella ovat alustavasti lasten ja nuorten urheilu sekä urheilun integriteetti, erityisesti korruption vastaiset toimet, Kivisaari pohjusti.

Tärkeä tapahtuma puheenjohtajuuskaudella on Euroopan urheiluviikon, European Week of Sport, avajaiset 23.9. Leppävaarassa School Action Day’n yhteydessä. Tavoitteena on saada 10 000 lasta ja nuorta liikkumaan päivässä.

Seuraavana päivänä 24.9. järjestetään puheenjohtajuuskauden konferenssi Hanasaaressa. Teemana on lasten ja nuorten turvallinen urheilu.

Uusi ohjelmakausi 2021–2027

Uuden ohjelmakauden rahoitusohjelmien sisältö- ja budjettivalmistelut ovat nyt käynnissä. Muun muassa seuraavat ohjelmat toimivat liikuntaa ja järjestöjä tukien.

Erasmus+

  • budjettiin esitetty huomattava kasvu 14,7 mrd € -> 30 mrd €, neuvottelut valmistunevat 2020
  • uutena ”learning mobility of sport staff”, joka mahdollistaa urheilun parissa olevien henkilöiden (ei urheilijoiden) liikkumisen ulkomaille
  • ESR+
  • komission esityksen mukaan Suomen saanto 100 milj. euroa enemmän kuin nykyisellä ohjelmakaudella
  • + tarkoittaa, että yhdistetään pieniä rahavirtoja isommiksi kokonaisuuksiksi, esim. mukana nyt myös Euroopan sosiaalirahasto ja nuorisotyöllisyysaloite

 

Euroopan solidaarisuusjoukot

  • tavoitteena tarjota 18–30-vuotiaille nuorille vapaaehtoistoimintaa sekä harjoittelu ja työpaikkoja
  • järjestöille mahdollisuus saada lisää käsipareja ja apua kansainvälistymiseen
  • vapaaehtoispalveluhankkeet: tulee vastata yhteiskunnalliseen tarpeeseen, 2-12 kuukauden ajaksi kokopäiväistä, palkatonta ja vapaaehtoista solidaarisuustoimintaa, joka edistää oppimista. Nuori osallistuu järjestön päivittäiseen toimintaan, ohjelma korvaa matkakulut, organisointituen, taskurahan, kielituen, vakuutuksen ja poikkeukselliset kustannukset. Myös ryhmän saaminen esimerkiksi kansainväliseen tapahtumaan 2 vk–2 kk ajaksi (European voluntary service)

 

Lisätiedot käynnissä olevan ohjelmakauden hauista: Opetushallitus / Terhi Liintola

 

Tärkeitä päivämääriä:

Sport Info Day 5.2.2019, Bryssel

Klinikka hankehakijoille 12.2.2019, Opetushallitus

 

EU-rahaa suomalaiselle liikunnalle ja urheilulle

Autourheilun Kansallinen Keskusliitto ja Suomen Palloliitto kertoivat hanke-esimerkeistään eli kuinka liitot ovat käytännössä hyödyntäneet EU-rahoitusta.

AKK:ssa on käynnissä useamman maan yhteishanke ”The Girls On Track”, joka tähtää naisten autourheilun kehittämiseen.

– Mukana hankkeessa on kahdeksan EU-maata sekä FIA:n kaksivuotinen Erasmus+ hanke. Tytöt kisaavat taitoajossa eli Karting Slalomissa, kertoi AKK:n pääsihteeri Anssi Kannas.

Hankkeessa etsitään tyttöjä, jotka eivät ole aiemmin kilpailleet ja innostetaan heitä autourheilun pariin. Lisänä on sosiologinen tutkimus naisten asemasta autourheilussa ja miten sitä voidaan entisestään edistää.

– Joka maasta on karsittu kolme osallistujaa le Mansiin finaalitapahtumaan 7. – 10.3.2019. Sieltä kuusi parasta valitaan Euroopan Teamiin ja FIA:n ajovalmennusleiritykseen, Kannas jatkoi.

Suomen roolina on ollut kansallisen toimintasuuunnitelman luominen ja sen toteutus. Hankkeen saama Erasmus+ -rahoitus on 310 000 euroa. Suomen osuus on tästä 20 000 euroa ja lisäksi hankkeeseen on käytetty myös omarahoitusta. Hankkeen kokonaisbudjetti on 880 000 euroa.

Maakuntiin kenttiä ja halleja
Suomen Palloliiton olosuhdepäällikkö Tero Auvinen kertoi järjestön löytäneen EU-tukien hyödyntämisen kuutisen vuotta sitten.

– Heräsin silloin tämän tukimuodon olemassaoloon ja tajusin, että mitä olemme menettäneet. EU-tuki voi olla jopa 90 % hankkeen kustannuksista, Auvinen kertoi.

Kansainvälisellä lajiliitolla UEFA:lla on EU:ssa jopa toimisto, jonka päätehtävänä on etsiä hankkeita, joista voi hakea tukea.

– Maakuntien seuroille olosuhdehankkeissa voi olla paljon apua EU:n Leader-rahoituksesta. Näissä tuissa apu on lähellä, päätöksenteko on mutkatonta ja joustavaa ja summakin voi olla varsin palkitseva, hän kertoi ja jatkoi:

– Taustalla on maaseudun elävöittäminen. Palloliitolla on 13 hanketta, jotka ovat hyödyntäneet tätä.

Lopuksi EU-rahoitukseen erikoistunut Pohjanmaan Liikunnan ja Urheilun erityisasiantuntija Timo Hämäläinen kannusti pohtimaan, miten lajiliitto tai sen jäsenet voisivat hyödyntää EU-rahoitusta.

Aluejärjestöstä voi saada apua mahdollisuuksien tunnistamiseen ja hakuprosessiin. Kiinnostuneet voivat olla yhteydessä ja pyytää tarjousta tuesta osoitteesta timo.hamalainen@plu.fi. Lisätietoja EU-hankerahoituksesta löydät Olympiakomitean EU-sivuilta www.olympiakomitea.fi/eu ja Liikunnan aluejärjestöjen EU-sivuilta https://www.liikunnanaluejarjestot.fi/eu-hanketoiminta/

 

Lue lisää aiheesta