Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
03.12.2018 | Seuratoiminta | Uutinen

Mitä sinä harrastat? – Mitä haluaisit harrastaa?

Naantalissa viime keväänä tehdyn harrastekyselyn mukaan joka kymmenes lapsi tai nuori ei harrastanut mitään, eikä syynä aina ollut kiinnostuksen puute. Se antoi potkua rivakasti etenevälle harrastustakuuprojektille, jolla halutaan mahdollistaa mielekäs harrastus jokaiselle lapselle ja nuorelle. Tavoitteena on kehittää Naantaliin matalan kynnyksen harrastusmalli.

Harrastekyselyyn saatiin kaikkiaan 1800 vastausta ala- ja yläkouluissa, lukioissa ja ammattiopistoissa opiskelevilta lapsilta ja nuorilta. Harrastusten ja harrastustoiveiden ohella kysely todensi osallistumismahdollisuuksien eroja. Esimerkiksi saaristosta tulevilla kuljetusoppilailla ei ole samanlaisia mahdollisuuksia osallistua harrastuksiin koulun jälkeen kuin keskustan koulujen oppilailla.

– Päätimme panostaa ensisijaisesti heihin, joilla harrastusta ei ole ollut lainkaan, kertoo vapaa-aikatoimen sihteeri Maija Puolakanaho. Ensin asiaa työstettiin ”kaupungin omassa porukassa”, mutta hyvin nopeasti yhteistyöhön lähdettiin haastamaan mukaan paikallisia tahoja. Avoimessa työpajassa luotuja aihioita muotoiltiin kesän aikana ja syksystä alkaen toimenpiteitä on viety käytäntöön. Nyt kaikilla Naantalin kouluilla tarjotaan jonkinlaista harrastustoimintaa. Niin opistot, seurat, yhdistykset kuin yksityiset toimijat ovat hienosti tuoneet osaamistaan yhteiseen työhön.

Monilajisuutta ja moniteemaisuutta – kerhotoiminta laajentaa liikunnan käsitettä

Puolakanaho toteaa, että kun kerhotoiminnasta on kyse, liikunnan käsite on laaja.

– Toivelistan kärjessä olivat motocross, tanssi, sirkus, eläinten hoito ja koulutus sekä parkour.

Syksystä alkaen kaikilla alakouluilla on järjestetty moniteemaisia liikuntakerhoja, joissa motoristen perustaitojen harjoittelun lisäksi tutustutaan vierailijan opastuksella mm. koiran koulutukseen, metsäkirjastoon sekä parkouriin sisällä ja ulkona. Liikuntakerhojen lisäksi on tutustumistarjontaa pientä rahallista omaosuutta vastaan, kuten Karvaiset kamut -koirakurssi, teatterikerho, dancemix, ”JustDance” tanssitunti, sirkus, cheergym, keilailun alkeet, motocross- ja hevosharrastekurssi. Tulossa on mm. harrastevoimistelu alakouluikäisille, nuorille bändi- ja eräjormailukurssit sekä Kirjasto tanssien -workshop.

Erityistä tukea tarvitseville lapsille on heidän tarpeistaan lähtevää kerhotoimintaa, jonka järjestämisestä ennen koulupäivän alkua on erityisen hyviä kokemuksia. Kyseinen toiminta on poikinut myös uuden TunneSeikkailu -ryhmän, joka on aikuisen ja erityistä tukea tarvitsevan alakouluikäisen lapsen yhteinen moniteemainen harrastekurssi.

– Kurssilla vahvistetaan yhteenkuuluvuutta sekä arjessa tarpeellisia liikunta-, tunne- ja rauhoittumistaitoja mm. luontoliikunnan, hevosten hoidon ja luovan toiminnan kautta. Ehkä joku miettii, miksi sellaisia tarvitsee opettaa, mutta me ihmiset olemme erilaisia ja sen huomioiminen mahdollisimman varhain rikastaa pitkässä juoksussa meitä kaikkia, perustelee Puolakanaho.

Liikuntaetsivän avulla suunta selville

Puolakanahon puhe polveilee yläkoulujen pop-up-liikuntapäivistä alakoululaisille järjestettyjen Hyper-päivien kautta kehityskohteisiin.

– Yhteistyötä tulee tiivistää niin eri toimijoiden kanssa kuin yli kuntarajojen. Jo nyt harrastustakuuprojekti on tehnyt näkyväksi sellaisia harrastuksista sivuun jäävien lasten ja nuorten tarpeita, joiden eteen yhteistyön tekeminen on aivan välttämätöntä, jotta yhdenvertaisuus toteutuu.

Erityisesti yläkoululaisten harrastamisen tukemiseen tulee panostaa. Esimerkit ulottuvat yksilöistä yhteisöihin.

– Terveydenhoitaja voi ohjata täysin ilman harrastusta olevan nuoren liikuntaetsivän luo, joka tekee hänen kanssaan yksilötyötä. Tiedottamisen osuus on äärettömän iso. Keskeisessä roolissa siinä ovat Vertit eli yläkouluikäisten vertaistiedottajat. Yhdessä nuorten kanssa mietitään parhaillaan myös kaupungin uusien nettisivujen sisältöjä houkuttelevuuden näkökulmasta. Uusi konkreettinen paikka harrastamiselle on tulossa, kun Maijamäen koulun piha rakennetaan lähiliikuntapaikaksi ensi kesänä.

– Rymättylän koulun piha rakennettiin lähiliikuntapaikaksi viime kesänä ja naapurustosta saadun positiivisen viestin mukaan siellä on hurjan paljon enemmän elämää kuin aiemmin, sellaista omaehtoista mielekästä tekemistä.

Sitä pyritään edistämään ja yhteinen suunta on selvillä.

– Naantalin mallissa harrastusmahdollisuuksia halutaan tarjota ennen koulupäivää, sen aikana ja heti sen jälkeen, illalla ja vapaa-aikana, summaa Puolakanaho.

Lue lisää aiheesta