Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
04.12.2018 | Huippu-urheilu

Marraskuun urheilijanosto: Matti Suur-Hamarilla lentävä lähtö tärkeään kauteen

Matti Suur-Hamari joutui latailemaan keväällä normaalia pidempään akkujaan. Se ei ole menoa jarruttanut, sillä PyeongChangin paralympiavoittaja on aloittanut paralumilautailun maailmancup-kauden vauhdikkaasti.

Marraskuun puolella kaksi kakkossijaa banked slalomissa Hollannin Landgraafissa sekä lumilautakrossin kauden avauskilpailun voitto Pyhällä. Menestys läikkyi myös joulukuun puolelle, sillä Matti Suur-Hamari voitti myös toisen Pyhällä lasketun lumilautakrossin, kun erävaiheessa laskettiin ensimmäisen kerran neljän laskijan voimin.

– Tosi hyvä maku on jäänyt alkukaudesta. Pikkuisen oli epävarmat fiilikset lähteä kauteen, kun kesä oli ihan tarkoituksella otettu pikkuisen iisimmin Etelä-Korean olympiakisoihin huipentuneen tiukan neljän vuoden periodin jälkeen. Keväällä olin tosi väsynyt. Tuntui, että nyt tarvitsee lepoa ja koin, että pitää tehdä pikkuisen eri asioita kuin pelkästään treenata koko ajan, Suur-Hamari myöntää.

– Alkukauden lumileiritkin olivat vähän vaikeita, kun olosuhteet olivat vähän joka paikassa huonot – jäätiköt olivat sulaneet ja muuta. En päässyt sillä tasolla harjoittelemaan, mitä olisi tarvittu. Kokemus on tainnut tulla tässä alkutalvesta peliin. Turha jännitys on jäänyt taka-alalle. Olen lähtenyt vain pitämään hauskaa ja tekemään hyviä laskuja. Huomasin, että ihan hyvinhän tämä kulkee.

PyeongChangin paralympialaisissa kultaa lumilautakrossissa ja pronssia banked slalomissa voittanut Suur-Hamari puntaroi tarkasti uran jatkoa. Kun päätös tehtiin, se tehtiin lähtökohtaisesti neljäksi vuodeksi – jos 32-vuotiaan urheilijan kroppa vain antaa myöden Pekingin paralympialaisiin asti jatkamisen.

– Tarvitsin pienen nollauksen ennen kuin lähdettiin uuteen treenikauteen. Kun sain tehtyä päätöksen uran jatkumisesta, sen jälkeen ei ole motivaatiopuutosta ollut. Treenaaminen maistuu – ja lumilautailu maistuu aina. Siitä ei ole ollut ikinä kyse. Lumilautailu on parasta, mitä ihminen voi työkseen tehdä – ainakin minun mielestäni, Suur-Hamari virnistää.

Jos menestyminen maailmancup-osakilpailuissa Pyhällä oli jonkinlainen enne, keväällä voi olla tulossa lisää ikimuistoisia hetkiä. Paralumilautailun maailmanmestaruuksista lasketaan maaliskuun lopulla samassa rinteessä.

– Se on ihan älyttömän iso juttu. En tiedä, voiko urheilija mitään hienompaa kuvitellakaan kuin päästä arvokisoja kisaamaan kotimaassa. Pyhätunturilla olen viettänyt paljon treeniaikaa ja käynyt kisoja. On uskomattoman hienoa, kun täällä päästään MM-kisoja kisaamaan, Suur-Hamari hekumoi.

Vaikka maailmancup jatkuu vasta helmikuussa, Suur-Hamarin talvesta ei kiireitä puutu. Tämän vuoden puolella on edessä vielä Dew Tour -kutsukilpailu Yhdysvalloissa.

Kuukauden urheilija on Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottama juttusarja, jossa nostetaan jokaisen kuukauden päätteeksi esiin yksi urheilija, joka on onnistunut lajissaan. Valinnan tekee Huippu-urheiluyksikön asiantuntijaraati kattavan kilpailuseurannan pohjalta. Valinnassa ei ole kyse lajien, urheilijoiden tai saavutusten asettamisesta paremmuusjärjestykseen, vaan tunnustuksen antamisesta yhdelle suomalaiselle huippu-urheilijalle ja -suoritukselle kerrallaan.