Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
07.12.2018 | Huippu-urheilu | Uutinen

Kesälajien tukipäätöksiä täydennetty – keilailu ja yleisurheilu mukaan tukiohjelmiin

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö (HUY) on täydentänyt viikko sitten tehtyjä kesälajien tukipäätöksiä. Mukaan tukiohjelmiin lisättiin keilailu ja yleisurheilu.

Kun kesälajien tukipäätökset 30. marraskuuta julkaistiin, listalta puuttuivat keilailu ja yleisurheilu. Nyt tukipäätökset on tehty myös näissä lajeissa. Keilailu sijoittuu viime vuoden tapaan kansainvälisen tason yksilölajien tukiohjelmaan ja yleisurheilu investointilajien tukiohjelmaan.

Keilailun tukipäätös viivästyi, koska Hong Kongissa itsenäisyyspäivänä päättyneet miesten MM-kilpailut haluttiin katsoa loppuun ennen lopullista päätöstä. Yleisurheilun kanssa ei haluttu hätäillä sen takia, että lajiliiton omassa organisaatiossa on tapahtunut hiljattain henkilövaihdoksia, ja lajin oman huippu-urheilubudjetin allokointi lajiryhmille ja kärkiyksilöille ei ollut vielä viikko sitten kaikilta osin täysin selvä.

– On syytä kiittää yleisurheilua. Vaikka lajiliitolla on ollut luonnollisista syistä aikatauluhaasteita syksyn mittaan, kaikki päätöstä varten vaaditut suunnitelmat ja tiedot on saatu kuitenkin ripeästi kasaan, Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki painottaa.

– Tätä päätöstä on valmisteltu hyvässä yhteishengessä alusta asti, mutta halusimme Huippu-urheiluyksikössä pitää tiukasti kiinni periaatteestamme, jonka mukaan meidän tukemme on tehostamistukea. Emme voineet tehdä päätöstä lajin toimintojen tehostamisesta ennen kuin tiesimme tarkasti, millaisia ovat lajin omat toiminnot ja ennen kaikkea millä tavalla laji suuntaa resurssejaan niihin.

Kuten marraskuun lopulla tukipäätösten julkaisun yhteydessä painotettiin, kesäolympialajeissa merkittävin painopiste on Tokion olympiakisojen menestysnäkymä. Tukea on keskitetty entistä selvemmin kasvattamalla panostusta kärkiurheilijoihin sekä lajeihin, joissa tehostamistuella on arvioitu olevan paras vaikuttavuus menestykseen. Myös vuosi sitten asetettujen tavoitteiden saavuttaminen tai saavuttamatta jättäminen ovat vaikuttaneet tuen jakamiseen.

Keilailun ja yleisurheilun tukipäätösten myötä Huippu-urheiluyksikkö on jakanut osana tämän syksyn kesälajien kehitys- ja tukiprosessia kesäolympialajeille ja muille kansainvälisen tason kesälajeille 3 312 200 euroa. Lisäksi paralympialajeille on jaettu tukia 334 000 euroa (täydentyy vielä HUY:n kautta maksettavilla vakuutuksilla opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämien apurahojen jälkeen).

Tuoreiden päätösten myötä HUY:n tukiohjelmiin sijoittuu 21 kesälajia vuonna 2019. Lisäksi kahdeksassa lajissa on urheilijoita, jotka sijoittuvat yksilöohjelmaan. Vammaisurheilun puolella 13 lajia sijoittuu lajien tukiohjelmiin sekä yksi laji yksilöohjelmaan. Huippu-urheiluyksikkö maksaa myös palkkatukea 55:lle nuorten olympiavalmentajalle 21 kesäurheilumuodossa.

Prosessi ei pääty tukipäätöksiin. Tukipäätöksen saaneiden lajien ja urheilijoiden kanssa jatketaan yhdessä sovittuja toimenpiteitä lajien huippu-urheilusuunnitelmien ja tavoitteiden suunnassa. Lajien kehitys- ja tukiprosessi jatkuu palautetilaisuudella helmikuussa. Alkuvuodesta jaetaan myös opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämät kesälajien urheilija-apurahat. Talvilajien tehostamistuista päätetään vastaavan prosessin kautta toukokuussa. Kesälajien tukia tarkastellaan seuraavan kerran syksyllä 2019.

Kesälajien tukipäätökset 2019

Lajien kehittämis- ja tukijärjestelmä 2017-2020

Aiemmat tukipäätökset ja huippu-urheilutuet