Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
13.12.2018 | Olympiakomitea

Kaiken ikäisille ihan fine!

Ollaan meidän luokan kaa täällä ja täällä on kaikkee kivaa tekemistä ja ohjelmaa ja senioreitakin, pulputtivat Olivia, Sofia, Inka, Sanni, Ida, ja Milja yhteen ääneen iäkkäitä liikuntakavereita odotellessaan. Espoossa edistetään ennakkoluulottomasti sukupolvet yhdistävää tekemistä.

 

Sisäaktiviteettipuisto ei ehkä aivan ensimmäiseksi tule mieleen senioriliikuntapaikkana. Outo se olikin joulukuun alussa Espoon kaupungin liikuntapalveluiden järjestämään yhteistapahtumaan osallistuneille iäkkäämmille uskalikoille. Sen sijaan lähellä sijaitsevan Päivänkehrän koulun Komeetan toimintayksikön kolmas- ja neljäsluokkalaiset olivat kuin kotonaan. Aktiivisen aamupäivän viettoon aktiviteettipuisto Superparkissa ohjeistivat Espoon kaupungin liikuntapalveluiden ohjaajat liikuntasuunnittelija Esa Yletyisen johdolla.

– Kokemukset vahvistavat, että juuri toiminnallisuuden ja liikunnan kautta toteutuu luontevasti sekä ryhmään osallistuminen että eri sukupolvien kohtaaminen. Sisäliikuntapuistojen yhteistapahtumia on kokeiltu vasta muutamia. Sen sijaan parin viime vuoden aikana onnistuneeksi yhteistyön muodoksi jo useilla kouluilla on jalkautunut Seela-toimintamalli (Senioreille elämänlaatua), joka yhdistää ikäpolvet monin tavoin koulupäivien aikana. Ohjattu senioriliikunta koulun liikuntatiloissa, yhteiset lounaat oppilaiden kanssa, vapaaehtoisten koulumummojen ja -vaarien vierailut sekä osallistuminen koulujen juhliin ovat luontevia kohtaamisten ja tutustumisten paikkoja.

– Kun aiemmin eriytettiin, nyt pyritään päinvastaiseen. Kun eri-ikäiset kohtaavat, ehdottomasti kaikki hyötyvät, Yletyinen vakuutti.

Luokanopettaja Johanna Halkoaho kertoi luokan saaman kutsun olleen hyvin mieleinen.

– Kun kerroin, että tänne on tulossa meidän ja neljännen luokan lisäksi myös senioreita, se oli oppilaille ”ihan fine”. Tarkistivat vielä, että eivätkö muut luokat pääse, että vain meilläkö on tällainen etuoikeus päästä heidän kanssaan. Etukäteen juteltiin, että tehdään tästä kiva tapahtuma kaikille, ollaan ystävällisiä ja auttavaisia kun tunnetaan paikka varmaan paremmin. Luotan ihan täysin omiin oppilaisiini, hän sanoi.

Outoa, uutta ja mukavaa

Alkuverryttelyn ja sekaryhmissä kierrettyjen toimintapisteiden jälkeen ohjelma päättyi yhteiseen loppuvenyttelyyn. Lunta tulvillaan ja raikas talvisää tahditti mukavasti alkuun. Lumi alla jalasten tehtiin jo kunnon lumitöitä, kyykättiin ja työnnettiin isoja kasoja eteenpäin. Pieninä tonttuina notkisteltiin polvia, kurkisteltiin ja taivuteltiin puolelta toiselle samalla kuulostellen joko joulupukki matkaan käy.

– Tämä on tosi hyvää jumppaa! Liikkuu vaan muiden joukossa ja tekee liikkeet ohjauksen mukaan, totesi mukana ollut Pirkko-Liisa Merikoski. Hän kertoi jääneensä eläkkeelle vajaat kaksi vuotta sitten ja tykästyneensä liikuntapalveluiden järjestämiin seniorikävelyihin.

Siellä kuulin tästäkin tapahtumasta Tämä on Espoon kaupungin liikuntapalveluilta erinomainen avaus! Uskon että tällainen paikka toimisi säännöllisemminkin yhteisenä kohtaamis- ja kuntoilupaikkana. Näille koululaisille tämä on varmaan tutumpaa, mutta tiedotusta tarvitaan lisää, että seniorit löytäisivät runsaslukuisemmin mukaan. Paikka on itsellenikin ennestään ihan outo, mutta nyt kun tiedän, voin hyvin tulla tänne yhdessä lastenlastenkin kanssa.

Yletyinen myönteli sisäaktiviteettipuistojen olevan monille senioreille, jotka ovat vasta totutelleet kuntokeskuksiin, aivan outo maailma.

– Tämä on kuitenkin mukava lisä sisäliikuntatarjontaan ja turvallinen tapa toteuttaa talviliikuntaa, kun ei ole liukasta, eikä liikaa pakkasta. Haluamme myös tarjota tuttujen tekemisten oheen hauskanpitoa ja vaihtelua ja tämä on siinä yksi kehitettävä osa-alue.

– Varmasti tullaan uudestaankin, jos kutsutaan, lupasi Halkoaho. Ehkä oppilaatkin voisivat toimia ”apuohjaajina” ja vetää jumppaliikkeitä senioreille, koska niin mahdottoman taitavia he ovat keskenään keksimään liikuntatunneilla kaikennäköisiä kuntopiirejä. Tällainen vapaa liikkuminen on tosi tärkeätä.

Elämänsä ensimmäistä kertaa trampoliinilla taitavasti tasapainoilleet seniorit Anja ja Taimi pukivat kokemuksensa sanoihin: Kaikki on uutta ja mukavaa!  Ja kun ympärillä on nuoria, nuortuu ihan itsekin.