Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
18.12.2018 | Huippu-urheilu

Vanhemmille oppia valmennuksen saloista

Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemia on järjestänyt tänä vuonna urheilevien nuorten vanhemmille valmennuskoulutusta. Koulutuksessa käydään läpi valmennuksen perusteita, mutta uskalletaan myös sukeltaa pintaa syvemmälle.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Kotkan kampuksen auditorio täyttyy hiljalleen tiedonjanoisista urheilijoiden vanhemmista. Alkamassa on vuoden viimeinen Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemian järjestämä valmennuskurssin luento.

Idea vanhemmille räätälöidystä valmennuskurssista syntyi Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemian toiminnanjohtajan Jiri Aurasen ajatuksesta. Hän kertoo kehittäneensä idean lukuisista kyselyistä, joissa on tullut vastaan ne asiat, jotka vaikuttavat urheilijan uraan. Kärkivastausten joukosta on ollut helposti löydettävissä ravintoon ja lepoon liittyvät asiat sekä tukitoimet. Käytännössä kaikki ne asiat, jotka ovat nuorella urheilijalla vanhempien vastuulla.

– Koulutamme urheilijoita, valmentajia ja vaikkapa joukkueenjohtajia, mutta silti vanhemmille annetaan vain ohjenuoraksi kuljeta, kustanna ja kannusta. Jos vanhemmat ovat tärkeimpien vaikuttavien asioiden joukossa, on täysin perusteltua antaa heillekin koulutusta valmennukseen liittyvistä asioista, Auranen perustelee.

Aurasen kanssa valmennuskurssin sisältöä on ollut laatimassa pitkän valmentajataustan omaava, naprapaatti Petteri Koski, joka on toiminut myös yhtenä kouluttajista.

– Olemme puhuneet luennoilla oikeista asioista eikä itsestään selvyyksistä. Haluamme myös tuoda esiin uusia tutkimustuloksia, sillä urheilu on mennyt valtavasti eteenpäin vaikkapa niiltä ajoilta, kun vanhemmat itse olivat nuoria, Koski sanoo.

Tieteellistä faktaa tueksi

Valmennuskurssin sisältö on vaihdellut perusasioista syvällisimpiin teemoihin. Erilaisista uskomuksista on pyritty pääsemään eroon esittämällä tieteellisiä faktoja asioiden tueksi.

– Vieläkin kuulee puhuttavan, ettei voimaharjoittelua saa aloittaa ennen teini-ikää tai ettei nuoren tarvitse harjoitella lainkaan kestävyyttä, jos lajina on nopeuteen ja räjähtävyyteen liittyvä laji. Lisäksi olemme kertoneet muun muassa siitä, miten pitää toimia vamman sattuessa, ettei loukkaantumisaika pitkity turhaan, Auranen kertoo.

Valmennuskurssilla on käynyt myös runsaasti vierailevia luennoitsijana. Viimeisellä luennolla paikan päällä vieraili muun muassa Suomen Olympiakomitean kaksoisura-asiantuntija Juha Dahlström, joka luennoi siitä, jos nuori päättää toisen asteen koulun jälkeen panostaa urheiluun niin, että siitä tulee hänen täysipainoinen työ. Miten rahoitus järjestyy, jos ei saa apurahaa tai tukia? Silloin rahoitus valitettavan usein tulee vanhempien kukkarosta.

Vanhemmille suunnattuja valmennuskurssi-iltoja on järjestetty kuluvan vuoden aikana kaikkiaan kuusi kertaa. Osanottomäärät ovat illasta toiseen vaihdelleet, mutta ennakkoilmoittautuneita kurssille oli kaikkiaan runsaat 230 ihmistä. Määrä kertoo siitä, että valmennuskurssille löytyi tilausta. Yksi kurssille osallistuneista on kotkalainen Jori Sainio, jonka kaksi tytärtä ovat mukana kilpaurheilussa: toinen joukkuevoimistelussa ja toinen koripallossa.

– Olen saanut näiltä luennoilta todella paljon uskon vahvistusta. Mukana on ollut paljon tieteellistä tutkimusta, joista monet ovat olleet tarkemmin mietittynä hyvin loogisia. Minulla on valmentajataustaa, joten asioiden ajatteleminen pelkästään vanhemman näkökulmasta ei ole helppoa. Se on ollut hienoa saada tuoretta tietoa esimerkiksi voimaharjoittelusta, Sainio sanoo.

Auranen ja Koski järjestivät kesäkuussa kyselyn, jossa he keräsivät kurssiin osallistuneilta palautetta. Palaute on ollut pääsääntöisesti positiivista ja sitä on pyritty huomioimaan kurssin sisältöä laadittaessa.

– Esimerkiksi alkuun emme osanneet antaa tarpeeksi aikaa vapaalle keskustelulle. Lisäksi tilastot ja numeraaliset faktat jakoivat mielipiteitä: toiset tykkäävät, kun taas toiset ei, Auranen toteaa.

Paketoitavaksi muualle Suomeen

Vanhemmille tarkoitettu valmennuskurssi on herättänyt kiinnostusta myös muualla Suomessa. Tarkoituksena onkin jalkautua eri puolille maata. Kymenlaakson Osuuspankki mahdollisti tuellaan vanhempien valmennuskurssin maksuttomuuden Etelä-Kymenlaaksossa, ja on valmis puhumaan tämän puolesta muiden alueiden Osuuspankeille.

– Teemme tästä nyt pakettia. Meillä kurssi pidettiin kuutena kahden tunnin seminaarina, mutta muualle se voisi olla esimerkiksi kolmena kolmen tunnin kokonaisuutena, Auranen sanoo.

Kotkassa järjestetyt kurssit ovat toimineet vanhemmille lapsen lajista riippumatta. Valmennuskurssin pystyisi myös räätälöimään yhden lajin tarpeisiin.

– Tokihan se helpottaisi, jos pystyisi puhumaan pelkästään esimerkiksi koripalloa harrastavien lasten vanhemmille. Kotkassa piti huomioida ne lajit, jotka ovat täällä suosittuja, Koski tuumaa.

Teksti ja kuva: Kimmo Muttilainen

 

 

Lue lisää aiheesta