Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
15.01.2019 | Huippu-urheilu

Nyrkkeilylegenda Ján Zachara vieraili Helsingissä

Helsingin vuoden 1952 Olympialaisten kultamitalisti Ján Zachara vieraili Suomessa muistelemassa uransa suurinta menestyshetkeä. 90-vuotias Zachara voitti Helsingissä olympiakultaa höyhensarjassa Tshekkoslovakian väreissä. Slovakialaisen Zacharan vierailu liittyy tosi-tv-ohjelmaan, jossa toteutetaan ihmisten toiveita. Kyseessä on yksi Slovakian suosituimmista tv-ohjelmista, jota seuraa viikoittain yli puoli miljoonaa ihmistä.

-Kun tv-ryhmä otti yhteyttä ja kysyi, onko minulla toivetta jonka haluaisin toteuttaa, oli vastaus helppo: olen saanut elämältä kaiken haluamani, mutta halusin vielä kerran vierailla Helsingissä, ikäisekseen hyväkuntoinen Zachara kertoi.

Vierailuun kuului käynti Töölön kisahallissa ja muilla kisa-aikaisilla suorituspaikoilla sekä vastaanotto Slovakian suurlähetystössä. Suomen Olympiakomitean varapuheenjohtaja Jukka Rauhala tervehti Zacharaa suurlähettilään vastaanotolla luovuttamalla hänelle Olympiakomitean kunniataulun ja Olympiastadionin pienoismallin.

-Hienoja muistoja, upeita kokemuksia. Helsingin Olympialaiset ovat olleet urani ja elämäni kohokohta. Urheilu on ihmeellinen asia, se yhdistää meitä kaikkia, Zachara sanoi.

Helsingin olympiavoiton jälkeen Zachara jatkoi uraansa vielä Melbournen kisoihin 1956, jossa hän hävisi neljännesvälierän Suomen Pentti Hämäläiselle. Zachara on yksi viimeisistä elossa olevista Helsingin olympiavoittajista.