Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
22.01.2019 | Huippu-urheilu

Lumilajien olympiavalmennuskeskus etenee vauhdilla

Vuokatti-Rukan olympiavalmennuskeskushanke on edennyt vauhdikkaasti käytännön toimenpiteisiin. Viime syksynä lanseeratun hankkeen tavoitteena on rakentaa Vuokattiin ja Rukalle maailman johtava lumilajien valmennuskeskus ja kehittää suomalaista lumilajien valmennusosaamista ja kansainvälistä huippu-urheilumenestystä laajan yhteistyöverkoston voimin.

Tällä hetkellä lumilajien Olympiavalmennuskeskuksessa harjoittelee noin 350 urheilijaa, joista 130 yläkoululeirityksessä. Ammattivalmentajia ja valmennuksen asiantuntijoita on toiminnassa mukana 30.

– Koko urheilijan polku yläkoululeirityksestä maajoukkueurheilijoihin on katettu. Sotkamon kunnan ja Kuusamon kaupungin, Vuokatin urheiluopiston ja Vuokatti-Ruka urheiluakatemian lisäksi toiminnassa ovat mukana neljä lajiliittoa, Olympiakomitea, Jyväskylän yliopiston liikuntateknologian yksikkö ja Kainuun Prikaatin Urheilukoulu. Yhteisillä linjauksilla saadaan hyvää voimaa vaikuttaa valmentautumisen olosuhteisiin, kertoo hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja Olli-Pekka Kärkkäinen.

Kärkkäinen painottaa, että hanke noudattaa suomalaisen huippu-urheilun yhteistä toimintatapaa, jossa parhaat urheilijat valmentautuvat parhaiden kanssa, parhaissa olosuhteissa ja parhaassa valmennuksessa.

– Meidän on pystyttävä vastaamaan haasteisiin parhaan kansainvälisen vaatimustason mukaisesti valmennusosaamisessa, sen sisällöissä ja olosuhteissa. Olympiavalmennuskeskuksen toimintaan satsaaminen on jatkossa myös yksi keskeinen elementti lumilajien tukipäätöksissä, joita Huippu-urheiluyksikkö tekee vuosittain, Kärkkäinen sanoo.

Olympiavalmennuskeskuksen toimintaa kehitetään voimakkaasti viime vuonna tehdyn tarvekartoituksen pohjalta neljän valinnan suunnassa. Nämä valinnat ovat päivittäisvalmentautuminen, asiantuntijapalvelut, olosuhdeasiat sekä tutkimus ja kehitys.

Janne Vuorinen olympiavalmennuskeskuksen johtajaksi

Olympiavalmennuskeskuksen ohjausryhmä on nimittänyt hankkeen johtajaksi LitM Janne Vuorisen. Vuorinen on viime vuodet kehittänyt ja johtanut Vuokatti-Ruka Urheiluakatemiaa, joka on kasvattanut useita lumilajien arvokisamitalisteja. Lisäksi Vuorinen on toiminut Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön rinnelajien lajiryhmävastaavana.

Vuorinen itse pitää uutta tehtäväänsä luontevana lisänä nykyiseen työnkuvaan.

– Akatemia- ja lajiryhmävastaavatyö antaa hyvän pohjan koota yhteen lajien tarpeet ja vastata niihin parhaalla vaikuttavuudella. Lajien ja muiden toimijoiden parhaat tekijät on saatava yhteen. Kun urheilijat, osaavat valmennusihmiset, asiantuntijat, olosuhteet ja resurssit saadaan kohtaamaan, tulosta syntyy. Aikuisurheilijoita unohtamatta meidän on saatava nuoria nousemaan aiemmin huipulle, lajista riippumatta. Lajien ja koko Olympiavalmennuskeskuksen osaamista yhdistämällä ja sitä kehittämällä haetaan valmennukseen parempaa vaikuttavuutta.

Olympiavalmennuskeskuksentoimintaympäristönä on Vuokatti-Ruka ja alppilajien osalta myös Tahkovuoren alppikoulu. Painopisteenä toiminnassa on neljän eri lajiliiton lumilajit (alppihiihto, ampumahiihto, freestylehiihto, lumilautailu, maastohiihto ja yhdistetty) ja muina toimijoina Kuusamon kaupunki, Sotkamon kunta, Vuokatin urheiluopisto ja Suomen Olympiakomitea. Toimintaa ohjataan toimijoiden edustajista koostuvassa ohjausryhmässä.

Lisätiedot:

Olli-Pekka Kärkkäinen
OVK:n ohjausryhmän puheenjohtaja
050 516 2234, olli-pekka.karkkainen@olympiakomitea.fi