Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
31.01.2019 | Seuratoiminta

Kuuttitoiminta yhdistää pienet ja isot sukeltajat

Perhesukellus on 3 ̶ 6-vuotiaiden lasten ja vanhempien yhteinen snorkkelisukellusharrastus. Seikkailuhenkinen toiminta perustuu siihen, että kaikilla on mukavaa. Leikin voima on mainio, sen ohessa opitaan miltei huomaamatta uusia vesitaitoja, kertoo Sukeltajaliiton kuuttitoiminnan kouluttaja ja vastuuohjaaja Tuuli Salonen.

 

Kuuttitoiminnassa opetetaan lapsia mutta myös vanhemmat saavat ohjausta yhdessä tekemiseen. Varhaisvuosista alkaen tutuksi tulleesta vesilajista voi syntyä läpi elämän jatkuva ja eri sukupolvet yhdistävä harrastus.

– Hyvin usein kuuttitoimintaan tullaan mukaan vauvauinnin kautta, mutta toiminta on avointa aivan kaikille. Lasten ehdoilla veteen tutustutaan turvallisen vanhemman tai lähiaikuisen kanssa. Leikkipainotteisen kauden päätteeksi harjoitellaan aina myös vesipelastustaitoja. Lapsi voi esimerkiksi hinata vanhempaansa ja huomata olevansa todella vahva, sen oivaltaminen on lapselle äärettömän palkitsevaa.

Lapset ovat nopeita oppimaan ja rohkeita kokeilemaan, mutta entä jos aikuinen on arempi osapuoli?

– Perhesukellus tarjoaa mielekästä vedessä tekemistä niin veteen tottumattomammalle kuin tottuneellekin aikuiselle. Yhteisten harjoitteiden ja ohjattujen leikkien kautta luottamus veteen kasvaa vanhempanakin, vakuuttaa Salonen. Parasta on nähdä kuinka pitkän linjan harrastajatkin intoutuvat leikkimään ja seikkailemaan täysillä lastensa kanssa altaassa. Vaikeaa olisi kuvitella yhtä riehakkaita autopesuloita ja laululeikkejä kuivalle maalle.

Salosen perheessä aloitettiin vauvauinnista, edettiin kuuttitoimintaan ja yhteinen sukellusharrastus jatkuu edelleen.

– On mukavaa tutustua vedenalaiseen maailmaan yhdessä lasten kanssa. Siinä ohessa miltei huomaamatta vauvoista kehittyy kuutteja ja kuuteista norppia ja hylkeitä iän ja vesitaitojen edistymisen myötä. Hän kertoo Helsingissä Malmin uimahallilla Urheilusukeltajien kuuttikursseilla olevan yleisimmin 8-12 lasta vanhempineen ja 1-3 ohjaajaa.

– Aikuisten altaassa järjestettävä ohjelma rakennetaan aina niin, että vauhti pitää lämpimänä jokaisen. Viikoittaisten kertojen ideoita voi mainiosti hyödyntää yhteisessä harrastamisessa muulloinkin.

Lue lisää kuuttitoiminnasta >

Kuuttitoimintaa vetävät Sukeltajaliiton kouluttamat kuuttiohjaajat. Lisätietoa koulutuksista: tuuli.salonen(a)sukeltaja.fi

Snorkkelisukellus – sukella seikkailuun > (video 3:27)