Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
31.01.2019 | Olympiakomitea

Yleishyödyllisten kohteiden rahoitus on vaarassa – Veikkauksen rahapelien markkinaosuutta vahvistettava

Puolueet näyttävät jakavan tavoitteen rahapelien yksinoikeusjärjestelmän säilyttämisestä. Tämä käy ilmi Allianssin, Olympiakomitean ja Sosten tällä viikolla tekemästä kyselystä eduskuntapuolueille. Kysely lähetettiin kaikille eduskuntapuolueille, ja kahdeksan näistä vastasi. Vastanneet puolueet ovat keskusta, kokoomus, kristillisdemokraatit, RKP, sininen tulevaisuus, sosialidemokraatit, vasemmistoliitto ja vihreät.

– Yksinoikeusjärjestelmän kannatus on vankkaa. Tämä kertoo vahvasta tuesta järjestelmälle, jossa peliyhtiö pystyy hillitsemään rahapelihaittoja ja samalla pystytään rahoittamaan noin miljardilla eurolla yleishyödyllisiä kohteita, kommentoi Sosten pääsihteeri Vertti Kiukas.

Rahapelituotot voivat alentua tulevaisuudessa esimerkiksi pelaamisen pakollisen tunnistautumisen myötä. Veikkaus on arvioinut, että nyt eduskunnan käsittelyssä olevaan arpajaislain uudistukseen sisältyvä pakollinen tunnistautuminen voi aiheuttaa 17-170 miljoonan euron yleishyödyllisten kohteiden rahoituksen alenemisen. Vastanneet puolueet pitivät tärkeänä yleishyödyllisten kohteiden rahoituksen turvaamista siinäkin tapauksessa, että tulevaisuudessa rahapelituotot alenevat.

– Arpajaislain uudistuksen yhteydessä täytyy ratkaista, miten yleishyödyllisten kohteiden rahoitus turvataan. Paras keino on arpajaisveron alentaminen, sillä se tuottaa rahoituksen jakautumisen selkeästi olemassa olevien jakosuhteiden mukaisesti. Arpajaisveron tuotto on nyt noin 200 miljoonaa valtiolle, eli sillä on katettavissa 170 miljoonankin alenema. Veroprosenttia on vuosien myötä hilattu ylöspäin noin 4 prosentista 12 prosenttiin, muistuttaa Allianssin toiminnanjohtaja Anna Munsterhjelm. 

Järjestöt katsovat, että tulevalla vaalikaudella rahapelipolitiikassa on syytä kiinnittää huomiota erityisesti Veikkauksen kykyyn kanavoida pelaamista laillisiin peleihin. Tällöin voittovaroja voidaan kohdentaa kestävästi yleishyödyllisiin kohteisiin ja rahapeliongelmia voidaan hillitä tehokkaasti. Veikkauksen tilastot osoittavat, että erityisesti verkkopeleissä Suomessa laittomien yhtiöiden pelit kasvattavat osuuttaan.

– Jos pelaaminen kanavoituu laittomiin ulkomaisiin yhtiöihin ei ole väliä, kuinka hienot pelihaittojen torjuntakeinot Veikkauksella on käytössä. Kanavointikyky on Veikkauksen tehtävä, mutta valtion tulee antaa siihen selkeät keinot tulevalla vaalikaudella. Tarvitaan valtion ja peliyhtiön yhteinen pelikirja siitä, miten sekä hillitään pelihaittoja että kanavoidaan pelaaminen lailliseen kanavaan, Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonenkiteyttää järjestöjen ajattelua.

Veikkaus tulouttaa nyt yleishyödyllisille toimijoille noin miljardi euroa vuodessa. Rahapelien tuotto käytetään yleishyödyllisiin tarkoituksiin seuraavasti: 53 prosenttia urheilun ja liikuntakasvatuksen, tieteen, taiteen sekä nuorisotyön edistämiseen, 43 prosenttia terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseen ja 4 prosenttia hevoskasvatuksen ja -urheilun edistämiseen.

Kysely julkaistiin tällä viikolla järjestetyssä Allianssin, Olympiakomitean ja Sosten jäsenjärjestöjen puheenjohtajille ja toiminnanjohtajille järjestetyssä seminaarissa. Järjestöjohtajat kokoontuivat 29.-30.1. järjestöjohdon tapaamiseen Korpilammelle.

 

Lisätiedot:

Toiminnanjohtaja Anna Munsterhjelm, Allianssi, p. 040 587 9514

Toimitusjohtaja Mikko Salonen, Olympiakomitea, p. 040 541 0295

Pääsihteeri Vertti Kiukas, Soste, p. 040 592 4287

 

Lue lisää aiheesta