Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
01.02.2019 | Huippu-urheilu

Tammikuun urheilijanosto: Rene Rinnekangas teki läpimurron kansainväliselle huipulle – ”Elämäni paras viikko”

Lumilautailija Rene Rinnekangas ei kauaa ehdi sulatella huippumenestystään Aspenin X Games -tapahtumassa. Helmikuun alkupuolella taistellaan jo MM-mitaleista Park Cityssä.

Esimakua saatiin jo paikallista aikaa perjantai-iltana 25. tammikuuta, kun maailman lumilautaeliitti kilpaili Yhdysvalloissa, Aspenin kaupungissa Coloradon osavaltiossa, big airissa. Siinä kilpailussa X Games -debyyttinsä tehnyt Rene Rinnekangas kirjautti pisteet 64,00 ja nappasi viitossijan.

Vuorokautta myöhemmin oli vuorossa slopestyle. Rinnekangas teki kolmannella laskullaan elämänsä ranin, kirjautti pisteet 94,00 ja nappasi lumilautailuvuoden arvostetuimmassa kilpailussa hopeaa. Taakse jäi Kanadan Mark McMorrisia lukuun ottamatta koko lajin kerma PyeongChangin olympiavoittaja Red Gerardista lähtien.

– Uskomattoman hieno fiilis! En olisi ikinä uskonut, että näin hyvin menee ensimmäiset X Gamesini. Pakko myöntää, että tämä on ollut elämäni paras viikko – varsinkin, kun velipoika ja bändimme oli mukana täällä. Hienon päivän päätteeksi pääsimme vielä soittamaan hienolle yleisölle. Ei voi valittaa, 19-vuotias savolainen mutustelee.

– Se oli ehdottomasti elämäni paras lasku. Olen niin onnellinen, että se tuli tuollaiseen paikkaan. X Games on isoin lumilautailukilpailu, jos olympiakisoja ei lasketa. Kun tällaisessa paikassa pystyi näyttämään omaa parastaan, niin vitsit!

Kultamitalikaan ei jäänyt kuin kahden pisteen päähän. Siemen Rinnekankaan uran parhaaseen laskuun kylvettiin jo edellisen illan big air -kilpailussa, jonka jälkeen hän uskalsi lisätä slopestyle-raninsa loppuun backside triplakorkki 1620 -hypyn, joka siivitti hänet lopulta podiumille.

– Aina jää parannettavaa, mutta nykytasollani en pysty enää paljon pahempia temppuja tekemään. Laitoin kaikki likoon, ja olen erittäin fiiliksissä, että sain tuollaisen laskun aikaiseksi. Sen viimeisen hypyn opin edellisen illan big air -kilpailussa. Aika huikeaa! iloinen Rinnekangas hehkuttaa.

– Temppujen vaikeustaso oli kovempi kuin olin koskaan aiemmin tehnyt. Tiesin, että tämä on kovatasoisin kisa, mitä on olemassa, joten kaikki piti laittaa peliin. Kun sain siihen loppuun vielä uuden tempun, se oli itselleni iso juttu ja hieno onnistuminen.

Lisäpotkua MM-kisoihin

X Games on lumilautailu- ja myös freeski-porukoissa arvostettu ja suomalaisittain myyttinenkin tapahtuma. Rinnekangaskin on aina nuorempana herännyt Suomessa yöaikaan katsomaan tapahtumaa.

Kun käsky tapahtumaan kävi ensimmäistä kertaa, joku muu olisi saattanut jännittää laskemista. Ei Rinnekangas – pikemminkin päinvastoin.

– Pakko oli vetää vähän isommalla riskillä. Hankalimmat temput, mitä osaan, piti laittaa samaan laskuun. Todennäköisyys onnistua on silloin totta kai pienempi, kuin jos lähtisi tekemään temppuja, joita on tehnyt jo vuosia. Sain hyvän luoton omaan tekemiseeni, ja tiesin tarkalleen, mitä teen. Kun sain ensimmäisen laskun (kolmesta) pystyyn, jo siitä oli hyvä fiilis. Sen jälkeen ei muuta kuin hanaa.

Suomalaismenestys Aspenissa oli muutenkin huippuluokkaa, sillä kaksinkertainen olympiamitalisti Enni Rukajärvi oli naisten slopestylessa kolmas ja big airissa neljäs. Kun Roope Tonterikin ylsi slopestylessa kahdeksan parhaan joukkoon, paljon parempaa ei olisi voinut toivoa.

Suomen Lumilautailumaajoukkueella ei ole kuitenkaan kauaa aikaa paistatella menestyksessään. Lajin MM-mitaleista lasketaan heti helmikuun ensimmäisen kolmanneksen aikana Utahin osavaltiossa Park Cityssä.

– Tästä on mahtava lähteä hyvällä itseluottamuksella sinne. Sain paljon lisää potkua tuosta onnistumisesta. Jokainen kisa on tietenkin täysin erilainen. Big airissa tai slopestylessa keli on aina erilainen, samoin hyppyrit ovat erilaisia. Jokaiseen kisaan mennään uudella meiningillä, Rinnekangas myhäili.

Kuukauden urheilijanosto on Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottama juttusarja, jossa nostetaan jokaisen kuukauden päätteeksi esiin yksi urheilija, joka on onnistunut lajissaan. Valinnan tekee Huippu-urheiluyksikön asiantuntijaraati kattavan kilpailuseurannan pohjalta. Valinnassa ei ole kyse lajien, urheilijoiden tai saavutusten asettamisesta paremmuusjärjestykseen, vaan tunnustuksen antamisesta yhdelle suomalaiselle huippu-urheilijalle ja -suoritukselle kerrallaan.