Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
04.02.2019 | Seuratoiminta

Tartu Special Hockey -konseptiin ̶ Kiimingin Kiekko-Pojissa jo kaksi joukkuetta

Oulun seudulla aktiivisten vanhempien aloitteesta liikkeelle lähtenyt ajatus jääkiekon mahdollistamisesta myös erityislapsille ja -nuorille on saanut valtakunnallista vastakaikua. Jääkiekkoliiton sivuilta löytyy toiminnan käynnistämiseksi valmis konsepti pelisääntöineen.

 

Mukana on jo kymmenkunta Special Hockey -seuraa. Kiimingin Kiekko-Poikien joukkueenjohtaja Anne Puhakka toivottaa kaikki uudet seurat tervetulleiksi. Harjoitteluvastustajia kaivataan.

– Muutaman pelaajan kanssa aloitettiin 2015. Nyt neljännellä kaudella mukana on jo kolmisenkymmentä pelaajaa ja saldona pelkästään positiivista palautetta. Seura on antanut meille hienon vapauden toimia seuran sisällä omanlaisina joukkueina, hän kiteyttää.

Junioreissa pelaavat 8  ̶ 14-vuotiaat, senioreissa sitä vanhemmat nuoriin aikuisiin asti.

– Toki tähän pisteeseen pääseminen työtä on vaatinut, mutta jokaisen treenin jälkeen lasten kasvoilta paistava riemu palkitsee. Puhakka toimii molempien joukkueiden joukkueenjohtajana ja Janne Käyhkö vastuuvalmentajana. Muut toimihenkilöt saadaan pääsääntöisesti vanhemmista ja Puhakan sanoin heitä todella tarvitaan.

– Jo kopissa on oltava useampia henkilöitä huolehtimassa siitä, että pelaajat pysyvät pukeutumismoodissa. Kaukalossa valmentajia ja apuvalmentajia on yhtä aikaa 3-4, jotta porukkaa voidaan jakaa tasojen mukaan ja varmistaa jokaiselle mielekäs treeni.

Treenikalenterissa on sunnuntaisin junioreiden ja keskiviikkoisin senioreiden jäävuoro. Perjantaisin on yhteiset ulkojäät. Lisäksi oheisharjoitteina on mm. kuntosaliharjoittelua, motoriikkaa ja kehonhallintaa.

– Ilahduttavaa on, että muutamalta lapselta on kuntoutus voitu lopettaa Special Hockeyn tarjoaman monipuolisen liikunnan ansiosta.

 

Tukea ja hatunnostoja

Monenlainen tuki on tarpeen ja sitä on onneksi myös saatu. Paljon tukea saatiin alkuvaiheessa. Mm. Finnish Flash, Lions Club Kiiminki, Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ja Valio Oy sponssasivat toimintaa alkuun.

– Viime vuonna kävimme pokkaamassa Oulun kaupungin liikunnan tasa-arvotunnustuksena 5000 euroa, joka on auttanut hurjasti eteenpäin, toteaa Puhakka kiitollisena. Kaikkialla missä liikutaan yhdessä, saadaan näkyvä hatunnosto tälle työlle.

Sosiaalista yhdenvertaisuutta painottavassa toiminnassa pyritään pelaajia ilahduttamaan tarjoamalla heille yhteisiä elämyksiä myös kiekkokaukalon ulkopuolella.

– Erityislapsille ystävyyssuhteiden luominen on usein hankalaa. Kun tällainen joukko saman ikäisiä kavereita treenaa tai tekee yhdessä mukavaksi kokemiaan asioita, se helpottaa huomattavasti ystävystymistä. Siihen halutaan luoda mahdollisuuksia treenaamalla joskus vaikkapa Superparkissa.

Kiekko-Pojissa toivotaan, että suuren ja suositun lajin piirissä Special Hockey -toiminta saa siivet alleen valtakunnallisesti. Puhakan kannustava viesti muille seuroille on, että ”ei tämmöisen joukkueen käynnistäminen ole niin hankalaa”.

– Yhteistyössä Jääkiekkoliiton kanssa toteutetut Special Hockey -sivut ohjeistavat, mitä kannattaa tehdä. Sieltä löytyy myös yhteystiedot lisäneuvojen kysymiseen. Rohkeasti vaan kyselemään! Pienestä liikkeelle ja muistakaa tehdä ilon kautta.

Myös KKP:n toiminnanjohtaja Veli-Matti Korhonen sanoo toimivansa asian lobbarina erittäin mielellään.

– Tällainen vahvasti arvolähtöinen seuratoiminta on toistaiseksi yllättävän vähän tunnettua. Juuri olin Pohjoisen alueen Jääkiekkopäivillä puhumassa aiheesta ja osalle seuroista se oli aivan uutta. Jos itse pystyn puhumalla muokkaamaan asenteita, hyvä niin, sen jälkeen Anne ja Janne pystyvät tarvittaessa auttamaan käytännöissä eteenpäin.

 

Jääkiekkoliiton Special Hockey -sivusto >  

Special Hockey KKP – This is us! (Youtube video 2:31)

VAU:n Valtti-käsikirja urheiluseuroille (pdf / tilausohje)