Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
07.02.2019 | Seuratoiminta

Rentohenkiset kisasarjat houkuttelevat kaikenikäisiä kokeilijoita

TriForFun – Triathlon Vantaa on erikoisseura, joka haluaa mahdollistaa ylisukupolvista yhdessä liikkumisen hauskuutta sananmukaisesti. Helsinki City Triathlon ja Vantaa Triathlon tapahtumat tarjoavat kilpasarjojen ohella matalan kynnyksen mahdollisuuksia lajin kokeilemisesta kiinnostuneille. Mm. Aikuinen ja lapsi -, Soveltava liikunta – ja Kokeile triathlonia -sarjat keräävät uusia innokkaita osallistujia.

 

– Aikuinen ja lapsi -sarjan vetovoimaisuutta kuvaa hyvin se, että kisatapahtumiin osallistujien joukossa on myös sellaisia pareja, joista kumpikaan ei ole koskaan lajia kokeillut, kertoo valmentaja Marko Riitijoki.

Kyseessä on kolmen lajin parikisa, jossa matkoina ovat 100m uinti, 5 km pyöräily ja 1,5 km juoksu. Lapsen tulee olla 12-vuotias tai nuorempi. Kisanumero on lapsella ja ajanotto-chippi aikuisen vasemmassa jalassa. Pari etenee koko matkan yhdessä joukkueena.

– Lievä lapsen avittaminen on toki sallittua, mutta joskus voi olla niinkin päin, että aikuinen on enemmän sinnittelijän roolissa seuratessaan junnua.  

Kervisen perheelle triathlonista on leikkimieliseen kisatapahtumaan osallistumisen myötä tullut koko perheen juttu. Isä-Ville, 42, ja Leo, 10, osallistuivat Aikuinen ja lapsi -sarjaan muutama vuosi sitten.

– Kisakokemus oli tosi kiva. Uinti oli turvallisesti altaassa ja juoksu- ja pyöräilymatkat inhimillisen lyhyet, kertoo Ville. Kisan jälkeen liityttiin seuraan ja pikkuhiljaa triathlonista on tullut koko perheen juttu.

Erittäin positiivinen vaikutus perheen yhdessä tekemiseen

Kisatapahtumissa parasta Kervisten mielestä on triathlonistien yhteinen hyvä meininki.

– Ilmapiiri on tosi kannustava, ovatpa tasoerot millaisia tahansa lajin huipuista vasta-alkajiin. Meidän perheessä osallistuminen on aina tärkeämpää kuin sijoitus. Toki aina kun on numerolappu rinnassa, täysillä saa yrittää mennä.

Myönteisen ensimmäisen kerran jälkeen Leo on osallistunut kisoihin lastensarjoissa. Samoin lastensarjoissa jatkaa kerran äitinsä kanssa kisaan osallistunut 8-vuotias Elvira. Perheen nuorin 5-vuotias odottaa vuoroaan innokkaana.

– Varmaan hänkin osallistuu heti kun lupa annetaan, ehkä jo tänä vuonna. Itse saatan olla seuraavassa kisassa järjestelyhommissa, pohtii ”vain kuntoilupohjalta” triathlonia harrastava Ville. Monipuolisella lajilla hän kokee olevan erittäin positiivisia vaikutuksia perheen yhdessä tekemiseen.

– Kolme lajia on rikkaus. Kun lapsiperheessä aika on kortilla, eri lajit mahdollistavat sen, että harjoitteita voi miettiä omien aikataulujen, sään ja mielentilan mukaan. Esimerkiksi perheen yhteiset uimahallissa käynnit ovat lisääntyneet selvästi. Joskus yhdistetään kaksi lajia pyöräilemälle uimahallille ja talvisin puolestaan hiihdellään yhdessä.

Triathlonia soveltaen ja vapaasti kokeillen

Vasta muutaman vuoden mukana olleeseen Soveltavan liikunnan sarjaan Riitijoki kertoo idean tulleen erityislapsen perheeltä.

– Sarjalle on tullut kaikkien taholta lämmin vastaanotto, joten uskomme muutamassa vuodessa tuplaavamme osallistujamäärän. Yhteistyössä Ammattiopisto Liven kanssa järjestettävä kisa on tarkoitettu kaikenikäisille henkilöille, joilla on jokin vamma tai muu toiminnallinen häiriö.

Helsinki City Triathlon tapahtumassa kilpailumatkoina ovat 100m uinti ja 1,5 km juoksu. Vantaa Triathlonissa matkoina on 100m uinti, 3 km pyöräily ja 1 km juoksu. Erityislapsille järjestetään 1-2 harjoituskertaa ennen tapahtumaa. Näin he pääsevät tutustumaan lajiin ja tietävät mitä tapahtuma sisältää.

Kokeile triathlonia -sarjalla pyritään puolestaan poistamaan erityisesti välineisiin liittyviä osallistumisen esteitä.

– Sarjan avulla haluamme tuoda esiin sitä, että triathlonia voi mainiosti harrastaa olemassa olevilla välineillä. Riittää, kun on jonkinlainen pyörä, uikkarit ja lenkkarit. Sarja soveltuu kaikenikäisille, jotka haluavat kokea triathlonsuorituksen ilman kilpailua. Sarjassa on lähtöjä aina 80v -ikäluokkaan saakka.

– Osallistumalla rentoon tapahtumaan voi aina saada uutta kipinää niin omaan kuin yhteiseen harrastamiseen. Tämähän on iästä riippumaton laji, jota moni harrastaa tietämättään, toteaa Riitijoki.

 

Kuvassa Ville ja Leo Kervinen Helsinki City Triathlonin maaliintulotunnelmissa 2016

TriForFun – Ilmoittautumiset ovat avoinna

Vantaa Triathlon 15. – 16.6 Vantaan Kuusijärvellä

Helsinki City Triathlon 17.8. Helsingin uimastadionilla