Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
08.02.2019 | Huippu-urheilu

Nuorten olympiafestivaalit alkavat sunnuntaina – Suomen lippua avajaisissa kantaa Heidi Nikkinen

Euroopan Nuorten Olympiafestivaalit käynnistyvät sunnuntaina Bosnia-Hertsegovinan Sarajevossa ja Itä-Sarajevossa. Avajaisissa koetaan pala olympiahistoriaa, kun kisatuli syttyy 1984 olympialaisista tutulla Asim Ferhatovic Hase -stadionilla.

Euroopan Nuorten Olympiafestivaalit (EYOF) järjestetään joka toinen vuosi. Järjestyksessään 14:nnet EYOF-talvikisat käydään Sarajevon olympiamaisemissa 9.-16.2.2019. Kisoihin osallistuvat nuoret ovat iältään lajista riippuen 14-18 -vuotiaita. Suomella on kisoissa mukana 49 urheilijaa yhteensä kuudessa lajissa: alppihiihdossa, ampumahiihdossa, jääkiekossa, lumilautailussa, maastohiihdossa ja taitoluistelussa.

Avajaisissa Suomen lippua kantaa ampumahiihtäjä Heidi Nikkinen. Nikkinen edustaa Kouvolan Hiihtoseuraa ja on syntynyt vuonna 2001. Hänellä on jo meriittejä kansainvälisiltä areenoilta, tuoreimpana pronssimitali nuorten MM-kilpailuista. Lipunkantajan tehtävä oli hänelle iloinen yllätys ja kunnianosoitus.

-Innolla ja ylpeänä suomalaisena lähden meidän lippua kantamaan ja edustamaan hienoa ja vahvaa joukkuettamme, iloitsee Nikkinen.

-Lipunkantajan valinta tehtiin lajien ehdotusten perusteella. Heidi on esimerkillinen nuori urheilija, joka varmasti on hienosti kunniatehtävänsä arvoinen, sanoo joukkueenjohtaja Kimmo Mustonen.

 

Olympiafestivaaleilta oppia kohti aikuisten arvokisoja

Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön kisaoperaatioista vastaava johtaja Leena Paavolainen kertoo, että EYOF-kisojen avulla nuorille urheilijoille tarjotaan mahdollisuus hankkia arvokasta kansainvälistä kokemusta monilajisista kisoista. Samalla nuoret oppivat toimimaan osana kansainvälistä huippu-urheiluyhteisöä.

-Haluamme kasvattaa nuoria vastuulliseen huippu-urheiluun. Erityisesti haluamme taata nuorille turvallisen kilpailuympäristön. Joukkueella on turvallisuusohjeet, jossa korostetaan, että Suomen joukkueella on nollatoleranssi kaikenlaiseen häirintään ja epäasialliseen käytökseen, ja kaikkiin tapauksiin puututaan viipymättä, Paavolainen sanoo.

 

Maanantaina tositoimiin

Ensimmäiset suomalaisurheilijat ovat tulessa heti maanantaina alppihiihdon, maastohiihdon ja jääkiekon kisatapahtumissa. Mitalit jaetaan alppihiihdossa tyttöjen suurpujottelussa ja maastohiihdossa tyttöjen 7,5 kilometrin sekä poikien 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan matkoilla. Jääkiekossa Suomi pelaa ensimmäisen ottelunsa Slovakiaa vastaan.

Suomi on osallistujamäärältään neljänneksi suurin maa. Joukkueenjohtaja Kimmo Mustonen on iloinen monilajisesta joukkueesta.

-Osallistumme kisoihin lähes maksimikiintiöllä per laji. Suomen Olympiakomitea on näin halunnut tarjota mahdollisimman monelle nuorelle tukea huippu-urheilijaksi kasvamiseen sekä antaa potentiaalisille nuorille arvokisakokemusta matkalla aikuisten arvokilpailuihin. Mukana on myös nuorten olympiavalmentajia, joiden rooli nuorten kasvun ja kehityksen tukemisessa on olennainen, hän sanoo.

-Kisat ovat monelle nuorelle ensimmäinen kosketus monilajisiin, kansainvälisiin arvokisoihin. Toivomme, että kisamatkasta tulee unohtumaton elämys ja hieno kokemus kaikille joukkueemme jäsenille, toteaa joukkueen apulaisjohtaja Laura Tast.

EYOF-talvikisoissa on mukana noin 1000 urheilijaa 46 eri maasta.

Kisojen tulospalvelu

Kisajärjestäjän sivut

Olympiakomitean kisasivut