Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
09.02.2019 | Huippu-urheilu

Kolminkertainen olympiavoittaja Marja-Liisa Kirvesniemi saattoi EYOF-joukkueen matkaan  – kertoi hyödyllisiä vinkkejä nuorille 

Maastohiihtolegenda Marja-Liisa Kirvesniemi palasi hetkeksi 35 vuoden takaisiin tunnelmiin pitäessään puhetta Bosnia-Hertsegovinan Sarajevoon Euroopan Nuorten Olympiafestivaalien talvikisoihin matkaavalle Suomen joukkueelle.

Joukkueen lähtöpäivä vuoden 1984 olympiamaisemiin ajoittui historialliselle päivälle, sillä tismalleen samana päivänä 35 vuotta sitten Kirvesniemi, omaa sukuaan Hämäläinen, voitti ensimmäisen olympiakultansa Sarajevon laduilla 10 kilometrin kilpailussa.

– Juuri katsoin kelloa ja mietin, että jotakuinkin näillä kellonlyömillä makasin maassa ja tiesin, että nyt voitin ensimmäinen olympiakultani, Kirvesniemi kertoi nuorille urheilijoille puheensa aluksi.

– Tiesin että onnistuessani ja terveenä pysyessäni voin nousta jopa korkeimmalle korokkeelle. Suuri unelmani toteutui silloin, hän jatkoi.

Sarajevon kisoihin matkaavat nuoret ovat iältään 14-18-vuotiaita. Monille kisat ovat ensimmäinen kosketus monilajisiin, kansainvälisiin arvokisoihin.

– Te olette niin nuoria, että ette välttämättä tiedä, mutta minun täytyi käydä monet arvokisat ennen kuin onnistuin. Menestys ei tullut helpolla, kolmansissa olympialaisissaan ensimmäisen olympiamitalinsa voittanut Kirvesniemi muistutti.

Sarajevon kolmen olympiakullan lisäksi Kirvesniemi voitti lähes 20 vuotta kestäneellä hiihtourallaan neljä olympiapronssia, kolme maailmanmestaruutta ja viisi MM-hopeaa. Nuoret urheilijat kuuntelivat keskittyneinä, kun yksi Suomen kaikkien aikojen menestyneimmistä urheilijoista opasti heitä arvokisojen saloihin.

– Pysykää omissa suunnitelmissanne ja rutiineissanne, joita olette tottuneet tekemään kotimaassakin. Ei kannata ryhtyä katselemaan ympärilleen ja matkimaan muiden tekemisiä, tai ainakaan vertailla itseään muihin, Kirvesniemi ohjeisti.

– Toivottavasti te kaikki pystytte tekemään sen mukaisen suorituksen, mikä on kuntonne tällä hetkellä. Sitä enempää keltään ei voi pyytää. Vaikeuksiakin voi mahtua matkaan, mutta kokemuksesta voin sanoa, että ne opettavat kaikista eniten.

Sarajevon olympialaisten muistelemisen ja ohjeiden antamisen lisäksi Kirvesniemi halusi puhua nuorille tärkeästä asiasta, urheilijoiden urasta ja sen jälkeisestä elämästä.

– Voi tuntua hölmöltä puhua tällaisesta asiasta tässä vaiheessa, mutta kaikkien urheilu-ura päättyy joskus. Toivon että te kaikki valmistaudutte myös urheilu-uran jälkeiseen elämään esimerkiksi kouluttautumalla. Minut se aikanaan vapautti jopa parempiin urheilusuorituksiin, kun olin saanut kuntohoitajan ammatin, Kirvesniemi kertoi.

Euroopan Nuorten Olympiafestivaalit (EYOF) järjestetään joka toinen vuosi. Järjestyksessään 14:nnet EYOF-talvikisat käydään 9.-16.2.2019.

Suomella on kisoissa mukana 49 urheilijaa yhteensä kuudessa lajissa: alppihiihdossa, ampumahiihdossa, jääkiekossa, lumilautailussa, maastohiihdossa ja taitoluistelussa.

Ensimmäiset suomalaisurheilijat ovat tulessa heti maanantaina alppihiihdon, maastohiihdon ja jääkiekon kisatapahtumissa. Mitalit jaetaan alppihiihdossa tyttöjen suurpujottelussa ja maastohiihdossa tyttöjen 7,5 kilometrin sekä poikien 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan matkoilla. Jääkiekossa Suomi pelaa ensimmäisen ottelunsa Slovakiaa vastaan.