Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
15.02.2019 | Olympiakomitea

Keskusta julkaisi liikuntapoliittisen linjauksen: liikunta mahdolliseksi kaikille

Keskusta haluaa liikunnan mahdolliseksi kaikille. Tulevalle vaalikaudelle tähyävässä liikuntapoliittisessa linjauksessa keskeiseksi nousee matalan kynnyksen liikunnan mahdollistaminen kaikille ikäluokille. Myös huippu-urheilumenestyksen edistäminen on tärkeää. Molempiin tavoitteisiin olennaisia lähtökohtia ovat ilmiöpohjainen budjetointi ja poikkisektoriaalinen ajattelu. Niillä tarkoitetaan liikunnan ja urheilun edistämistä soveltuvasti kaikkien asiaan liittyvien hallinnonalojen toiminnalla ja budjetilla.

Liikuntalinjauksessa on kymmenen keskeistä esitystä liittyen liikunnan eri osa-alueisiin. Keskustan liikuntapoliittinen vastaava, kansanedustaja Tuomo Puumala nostaa ohjelmasta tärkeäksi konkreettiseksi kärjeksi lasten harrastusmahdollisuudet koulupäivän yhteydessä.

– Maksuton harrastustoiminta koulupäivän yhteydessä on tärkeä tavoite liikunnallisen elämäntavan oppimisen ja koko ikäluokan tavoittamisen näkökulmista. Lapsuus on erinomainen aika aloittaa liikunnallinen elämäntapa, Puumala toteaa.

Puumala muistuttaa myös seurojen työn merkityksestä lasten liikkeen lisäämisessä:

– Seuroilla on tärkeä rooli, kun kerhoissa tarvitaan osaavasti järjestettyä liikuntaa, Puumala sanoo.

Puumala kommentoi myös Olympiakomitean ja urheiluyhteisön tavoitetta kerhoista jokaisen kouluun. Tavoitteen mukaan kerhoja tulee olla jokaisessa koulussa, jotta harrastaminen on helppoa kaikille lapsille ja nuorille.

– Kyllä se on mahdollista, että tulevalla vaalikaudella kerhoja saataisiin jokaiseen kouluun. Liikkeen lisääminen kouluissa on saatu hyvin käyntiin tällä vaalikaudella Liikkuva koulu -ohjelman myötä, Puumala muistuttaa.

Jotta liikuntaan voidaan kohdentaa uusia toimia, tarvitaan entistä vahvempaa rahoitusta. Nykyisellä veikkausvoittovarojen varassa olevalla rahoituspohjalla ei voida juuri aloittaa uusia toimia liikkeen ja urheilumenestyksen lisäämiseksi.

– Liikunta on tulevaisuudessa syytä budjetoida ilmiöpohjaisesti. Tällöin ei pitäydytä yhden ministeriön budjettilaatikossa, vaan tarkastellaan ilmiötä kokonaisuutena. Siihen liittyy esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuolto, josta voidaan ohjata entistä useammin liikunnan pariin. Siihen liittyvät myös monet muut hallinnonalat, kuten liikenne ja ympäristö, joilla voidaan lisätä liikkumaan kannustavia ympäristöjä, kuten pyöräteitä tai ulkoilureittejä, Puumala kuvaa.

Puumala muistuttaa myös, että elämysten ja kokemusten sekä yhteenkuulumisen ja inspiraation takia huippu-urheilu on tärkeä osa liikuntakulttuuria.

– Huippu-urheilun toimintaedellytyksiä voidaan vahvistaa, jos budjetti saadaan avattua. Tällöin myös valtio voi osallistua huippu-urheilumenestyksen tukemiseen nykyistä vahvemmin, Puumala toteaa.

 

Keskustan liikuntapoliittinen linjaus

Olympiakomitean eduskuntavaaliteemat

Lue lisää aiheesta