Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
15.02.2019 | Huippu-urheilu

Sarajevo 2019: Ampumahiihtäjät toivat Suomelle viestipronssia

Ampumahiihdon viestijoukkue hiihti upeasti pronssille EYOF-kisojen viidentenä ja viimeisenä kilpailupäivänä. Viesti hiihdettiin nk. sekaviestinä eli joukkueessa oli sekä tyttöjä että poikia. Joukkueessa hiihtivät osuusjärjestyksessä Heidi Nikkinen, Kaisa Keränen, Matias Maijala ja Ville-Valtteri Karvinen. Tytöillä matkana oli 6 km ja pojilla 7,5 km. Kisan voitti Norja ja hopealle hiihti Ranska.

Iloiset pronssimitalistit kertasivat tunnelmiaan ja osuuksiaan.

– Hiihto tuntui tänään tosi hyvältä. Oli elämäni eka avausosuus ja oli hieno päästä paukusta heti kärkeen hiihtämään. Eka kierros tuntui tosi hyvältä, ammunnassa tuli valitettavasti yksi ohilaukaus makuulta. Pystyammunta meni hyvin ja vika kierroksen hiihto myös. Ihan ok suoritus minulta, mutta muulta tiimiltä kyllä aivan mieletön, hehkutti avausosuudella hiihtänyt Kouvolan Hiihtoseuraa ja urheiluakatemiaa edustava Heidi Nikkinen.

– Hiihto oli tänään hyvää ja varmaa. Ammunta oli makuulta tosi onnistunut ja tuli hyvät nollat. Pystyllä oli pientä haparointia, tuli kolmonen lippaalta, mutta onnistuin hyvällä rytmillä saamaan kaikki varapaukut alas ja vika kierros oli tosi hyvä ja tulin kärjessä vaihtoon, kertasi toisen osuuden Kaisa Keränen. Keräsen seura on Ahveniston Ampumahiihtäjät ja urheiluakatemia Vuokatti-Rukan urheiluakatemia.

– Oli hyvät sukset alla, joten pystyin hyvin roikkumaan peesissä. Makuuammunta meni, miten pitikin, ja pystyssä tuli muutamia virheitä, mutta siinäkään ei onneksi pää lähtenyt seikkailemaan ja taulut kaatuivat hyvin, kommentoi kolmatta osuutta hiihtänyt Lapin Biathlon Tokan Maijala.

– Meillä oli koko tiimillä varmaan ylivoimainen suksi tänään. Oli siistiä hiihtää tuota viimeistä osuutta. Makuuammunta oli itsellä hyvä. Pystyssä vähän jännitti, kun oltiin kuitenkin pronssissa kiinni. Ensimmäiset kaksi meni ohi ja tutisi jalat varapanoksilla, mutta ihan hyvinhän tuo kääntyi lopussa, iloitsi ankkuri Ville-Valtteri Karvinen, jonka seura on Kontiolahden Urheilijat ja urheiluakatemia Vuokatti-Rukan urheiluakatemia.

Ampumahiihtojoukkueen valmentajana EYOF-kisoissa nuorten olympiavalmentaja Maija Holopainen ja huollossa Petri Hara.

Alppihiihdossa kisattiin paripujottelun joukkuekilpailu

Suomen joukkueessa laskivat laskujärjestyksessä Jenny Vuori, Jesper Pohjolainen, Roosa Tuononen ja Jaakko Tapanainen. Kisan kulku etenee niin, että kahden maan laskijat laskevat toisiaan vastaan ja parempi saa pisteen voitosta. Tätä jatketaan, kunnes joukkueen kaikki laskijat ovat laskeneet. Enemmän pisteitä saanut maa etenee seuraavalle kierrokselle. Suomi voitti ensimmäisellä kierroksella Sveitsin pistein 3-1 ja eteni kahdeksan parhaan joukkoon. Seuraavalla kierroksella Ranska oli parempi pistein 1-3. Suomen lopullinen sijoitus oli jaettu viides sija.

– Ollaan tyytyväisiä kokonaisuuteen, mutta kun alkuvaiheessa tulee kisan voittaja vastaan, voi käydä näin. Tämä on lajin luonne, kommentoi valmentaja Ossi Pirinen.

Maastohiihtäjät viestissä yhdeksänsiä

Maastohiihdon sekaviestissä hiihtivät osuusjärjestyksessä Alexander Ståhlberg, Siiri Kaijansinkko, Tino Stenman ja Hilla Niemelä. Alun perin kisaan ensimmäiselle osuudelle ilmoitettu Emil Liekari joutui jäämään kilpailusta pois viime hetken sairastumisen vuoksi.

Kaksi ensimmäistä osuutta hiihdettiin perinteisellä hiihtotavalla ja kaksi viimeistä vapaalla. Matkana kaikilla osuuksilla oli 5 km.

Norja hallitsi kilpailua ensimmäisestä osuudesta saakka. Toisen sijan otti Venäjä ja kolmas oli Sveitsi.

– Alku meni meillä hyvin, Alexander ja Siiri onnistuivat perinteisen osuuksilla hyvin Tinolla ja Hillalla alkoi jo raskas kisaviikko painaa, eikä ihan parasta saatu aikaiseksi. Kohtalainen päivä meiltä tänään, kommentoi valmentaja ja nuorten olympiavalmentajana toimiva Juho Halonen.

Kisat päätökseen mitalikahvien ja päättäjäisten myötä

Suomen joukkueen mitalisteja juhlistetaan yhteisellä tilaisuudella ennen päättäjäisiä. Euroopan Nuorten Olympiafestivaalit päättyvät päättäjäisiin perjantai-iltana. Päättäjäisissä Suomen lippua kantaa slopestylen hopeamitalisti Eveliina Taka.

 

 

Kilpailujen tulospalvelu: https://eyof2019.net/en/result.php

Suomen Olympiakomitean kisasivut: https://www.olympiakomitea.fi/huippu-urheilu/kisat/eyof-kisat/sarajevo-2019/

Seuraa Suomen joukkueen kisamatkaa somessa hashtagilla #sarajevo2019fi