Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
17.02.2019 | Olympiakomitea

Osallistu eurooppalaiseen tutkimukseen sukupuolten tasa-arvosta liikunnassa ja urheilussa

Sukupuolten tasa-arvon toteutuminen liikunnassa ja urheilussa on yksi Euroopan neuvoston ja Euroopan unionin keskeisistä tavoitteista.

”ALL IN – Towards gender balance” -projektin avulla, Euroopan neuvosto kerää Kansainvälisen Olympiakomitean tuella tietoa sukupuolten tasa-arvosta liikunnassa ja urheilussa 19 eurooppalaisessa maassa (Albania, Itävalta, Azerbaitsen, Belgia, Bulgaria, Kroatia, Tsekki, Tanska, Suomi, Ranska, Georgia, Kreikka, Israel, Liettua, Montenegro, Alankomaat, Portugali, Serbia ja Espanja).

Pääaiheita on kuusi: johtaminen, valmentaminen, sukupuolistunut väkivalta, media/viestintä sekä politiikkatoimet ja ohjelmat sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi liikunnassa ja urheilussa.

Tutkimukseen kutsutaan kustakin maasta olympiaurheilun parissa toimivat lajiliitot, kansalliset Olympiakomiteat ja liikunnasta vastaavat ministeriöt.

Miksi osallistua tutkimukseen?

  • Vastaaminen auttaa lajiliittoja kehittämään ja reflektoimaan omaa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaa. Vastaaminen on myös yksi konkreettinen toimenpide, jonka voi kuvata omassa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmassa.
  • Tulosten perusteella ministeriö ja Olympiakomitea voivat suunnitella tarpeellisia tukitoimia lajiliittojen tasa-arvotyön avuksi (esim. seminaarien ja tasa-yv-klinikoiden aiheet).
  • Oman organisaation tilannetta pystyy vertailemaan muihin vastaaviin organisaatioihin Suomessa ja Euroopassa.
  • Tulokset tarjoavat yhtenäistä tietoa niin julkisen sektorin kuin urheiluliikkeen päättäjille kansallisella, eurooppalaisella ja kansainvälisellä tasolla sukupuolten tasa-arvon edistämistoimien valmistelemiseksi.

Kysely lähetetään vk 9-10 aikana. Vastausaikaa on 8.3. saakka.

Lisätietoja: Kansallinen koordinaattori Päivi Aalto-Nevalainen, kulttuuriasiainneuvos, opetus- ja kulttuuriministeriö
paivi.aalto-nevalainen@minedu.fi

Kuvituskuva: Teoksessa Turpeinen, S. & Hakamäki, M. (toim.) 2018. Liikunta ja tasa-arvo 2017. Katsaus sukupuolten tasa-arvon nykytilaan liikunta-alalla. Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2018:6.

Lue lisää aiheesta