Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
20.02.2019 | Huippu-urheilu

Tulevaisuuden tähdet: Linnea Kuuselan tavoitteena lentopalloammattilaisuus

Lentopalloilija Linnea Kuusela lähti jo peruskouluikäisenä tavoittelemaan huippua ja valitsi Etelä-Pohjanmaan urheiluakatemian ja Kuortaneen valmennuskeskuksen, jossa voi opiskella urheilun ehdoilla.

 

Kutsu oli Linnea Kuuselalle yllätys, joka vaati hetken aikaa perusteellista pohdintaa. Nuorelle lentopalloilijalle oli tarjottu mahdollisuutta tulla pelaamaan ja opiskelemaan Kuortaneen valmennuskeskukseen, jossa harjoittelevat maan parhaat lentopallonuoret. Päätös ei ollut tulevalle yhdeksäsluokkalaiselle itsestään selvä, mutta lentopallo voitti. Vanhemmat tukivat ajatusta ja perhe vuokrasi Kuortaneelta asunnon, jossa vanhemmat asuivat vuoroviikoin koko yhdeksännen luokan ajan.

– Olihan se aika jännää lähteä tutuista ympyröistä, mutta päivääkään en ole katunut. Tavoitteeni ovat aina olleet lentopallossa ja kun ykkössarja ei jatkunut enää Ylöjärvellä, oli päätös loppujen lopuksi aika helppo. Kuortaneella kaikki on lähellä: harjoittelu, asuminen ja opiskelu, Kuusela kertoo.

Hän opiskelee tällä hetkellä ensimmäistä vuotta urheilulukiossa, joka toimii tiiviissä yhteistyössä Kuortaneen valmennuskeskuksen kanssa. Koulun yhteydessä on myös asuntola, jonne Kuusela siirtyi asumaan lukioon mennessään.

– Urheilulukiossa urheilun ja opiskelun yhdistäminen on helppoa. Opettajat ovat tosi joustavia ja pitkätkin poissaolot onnistuvat, kun reissussa pystyy opiskelemaan itsenäisesti ja sen jälkeen tenttimään kurssit, hän sanoo.

Kentällä pienestä pitäen

Kuuselan lentopalloilijan ura alkoi 5-vuotiaana. Lentopallo oli luonteva lajivalinta isän valmentajataustan ja lentopalloa pelaavien, kahdeksan vuotta vanhempien kaksoisveljien takia. Muitakin lajeja hän on kuitenkin ennättänyt kokeilemaan.

– Lentopallon lisäksi olen kokeillut kaikenlaista: jalkapalloa, tanssia, tennistä, sulkapalloa ja keilailuakin perheen kanssa. Meillä on tosi urheilullinen perhe ja aina ollaan tehty kaikkea myös yhdessä, kertoo Linnea.

– Mutta alusta asti on ollut selvää, että tähtään huipulle juuri lentopallossa, hän jatkaa.

Kuuselan kasvattajaseura on Ylöjärven Ryhti, jossa hän ehti pelata 10 vuotta, kunnes muutti Kuortaneelle. Häntä valmensi 7-vuotiaasta saakka Harri Matilainen, jonka Kuusela nostaa esimerkiksi hyvästä juniorivalmentajasta.

– Hän oli aina tosi kannustava ja tsemppaava. Joukkueesta ja hänestä tuli vuosien varrella läheisiä ja hänen valmennuksessaan tuli myös menestystä, voitettiin C-sarjassa SM-hopeaa, muistelee Kuusela.

Myös nykyinen valmentaja Pertti Honkanen saa kiitosta.

– Hän tulee toimeen kaikkien kanssa ja osaa antaa kaikille hyviä neuvoja. Hän on tosi asiantunteva ja ottaa kaikkien mielipiteet huomioon. Yhteistyö toimii hyvin, Kuusela kehuu.

Tähtihetket vielä tulossa

Kuuselan uralle on mahtunut jo mitaleja, mutta hän on sitä mieltä, että huippuhetket ovat vasta tulossa. Hänen joukkueensa on tällä hetkellä naisten ykkössarjassa nuorin joukkue, mutta he ovat pärjänneet hyvin ja antaneet tiukan vastuksen kärkijoukkueillekin.

– Meidän joukkue on tosi motivoitunut ja tiivis. Yhteishenki paranee koko ajan, kun opimme tuntemaan toisemme paremmin kentällä ja kentän ulkopuolella. Olen mukana myös omanikäisten maajoukkueessa, jossa olemme saavuttaneet Pohjoismaiden mestaruuden ja meillä on isot tavoitteet myös muiden kansainvälisten pelien suhteen, kertoo Kuusela.

– Se motivoi, kun tietää, että on mahdollisuudet mihin vain, hän jatkaa.

Ura lentopalloilijana

Kuuselalla on selkeä suunnitelma: lukion jälkeen tavoitteena on päästä pelaamaan liigapelejä Suomessa ja siitä muutaman vuoden päästä ammattilaisuralle ulkomaille. Perhe saa häneltä kiitokset kannustuksesta.

– Koko perhe on minulle iso tuki: isä valmentaa aina kotona ja äiti jaksaa kuunnella kaikki murheet. Isoveljien kanssa olen pallotellut takapihalla pienestä pitäen.

Nuori lentopalloilija tietää, että huipulle pääseminen vaatii paljon harjoittelua ja jatkuvaa kehittymistä kaikilla osa-alueilla. Hänen vahvuuksiaan kentällä ovat ennakointitaidot.

– Olen hyvä lukemaan peliä ja pystyn usein ennakoimaan, mitä vastustaja aikoo. Kun pääsen sisään peliin ja keskityn täysillä, ajatukset pysyvät vain pelissä, eivätkä lähde harhailemaan. Haluaisin kehittyä lisää psyykkisessä puolessa ja oppia pääsemään paremmin yli huonoista peleistä, hän listaa.

– Lentopallossa parasta on se, että se on joukkuelaji. Olen tutustunut moniin ihaniin ja samanhenkisiin ihmisiin lajin kautta. Kentällä kaikki tsemppaavat ja kannustavat toisiaan ja se on hienoa. Lajissa saa myös paljon onnistumisen tunteita, Kuusela kehuu

Lue lisää aiheesta