Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
01.03.2019 | Huippu-urheilu

Helmikuun urheilijanosto: Kohti olympiakarsintaa vahvassa myötätuulessa – Oskari Muhosella lentävä lähtö tärkeään kauteen

Oskari Muhonen sai tärkeään vuoteen lentävän lähdön, kun hän purjehti toiseksi Miamin maailmancupissa. Jo toukokuussa on tarjolla paikkoja Tokion olympiakisoihin.

Purjehduksessa eletään Tokion olympiakisojen kannalta tärkeää vuotta, sillä vuoden 2020 keväällä jaetaan vain yksittäisiä paikkoja Tokion olympiakisoihin. Jos Tokioon haluaa, paikat olisi turvallisin saalistaa jo tämän vuoden olympiakarsintakilpailuissa.

Vuoden avauskilpailu, Miamin maailmancup, lupasi hyvää, sillä peräti neljä suomalaista purjehti kahdeksan parhaan joukkoon. Monika Mikkola oli laser radialissa kahdeksas ja Kaarle Tapper laser standardissa seitsemäs. Finnjollassa Tapio Nirkko oli niin ikään seitsemäs, mutta se ei riittänyt edes parhaan suomalaisen titteliin, sillä mitalilähdön voittanut Oskari Muhonen oli kokonaiskilpailussa upeasti toinen.

– Viime kausi oli aika vaikea, kun oli intin puolesta paljon kiireitä. Se vaikutti kisoihin. Tämä kausi oli kiva aloittaa hyvällä tuloksella. Syksyn ja talven ajan ovat treenit menneet aika hyvin. Hienoa, että se realisoitui tuolla tavalla, mikä tietenkin lupaa hyvää tärkeälle kaudelle, Muhonen myhäilee.

Molemmissa laser-luokissa Suomella on jo maapaikat hankittuna Tokioon vuoden 2018 MM-kisoista. Finnjollassa paikat on sen sijaan vielä hankkimatta. Kun kaikkiaan Tokioon pääsee vain 19 purjehtijaa, ja osa näistä paikoista on maanosakiintiöiden takia suomalaisten ulottumattomissa, karsinta jo itse kisoihin on erittäin kovaa.

Tänä vuonna finnjollassa jaossa on vain neljä maapaikkaa. Ne ovat jaossa toukokuussa Ateenassa purjehdittavassa EM-regatassa.

– Sieltä on realistinen mahdollisuus saada paikka. Siellä on kovia maita, jotka eivät paikkaa ole vielä saaneet, joten onnistuneen kilpailun se vaatii. En näe syytä, miksi sitä paikkaa ei voisi saada. Sitä kohti vain kovaa treeniä, Muhonen alleviivaa.

Kovan tuulen kanssa tehty töitä

Vuonna 1997 syntynyt Muhonen on suurlupaus, joka on juhlinut MM- ja EM-menestyksestä nuorten sarjoissa. Matkalla kohti menestystä yleisessä sarjassa Muhonen on viime aikoina kiinnittänyt erityistä huomiota yhteen osa-alueeseen.

– Finnjollassa minulla on ollut kovan tuulen kanssa vähän ongelmia. Nyt sitä on päästy aika paljon treenaamaan, mikä on ollut tosi hyvä. Se osa-alue on kehittynyt aika paljon. Miamissa tuulet olivat suht kevyet, siellä oli vain pari kovan tuulen lähtöä. Mielestäni niissä se kehitys näkyi jo.

Mikä sitten oli se tekijä, joka mahdollisti huippumenestyksen Miamin maailmancup-vesillä?

– Jos kaiken tietäisi, se olisi aina helppo toistaa. Miamissa oli hyvää ja rentoa tekemistä. Vauhti oli hyvää, ja taktiset päätökset onnistuivat aika hyvin. Se menestys oli varmasti monen asian summa, mutta taktisilla päätöksillä ja vauhdilla pääsee jo aika pitkälle, Muhonen kertoo.

Muhonen ei suinkaan ole ainoa suomalaispurjehtija, joka mielii Tokion olympiaregattaan finnjollassa. Kokenut Nirkko on Muhoselle kova kilpakumppani jo sisäisesti.

– Minä en ainakaan käytä omia energiavarojani sen miettimiseen, että minun täytyy voittaa Tapio. Pitää vain tehdä parhaansa – ja olla iloinen toisen puolesta, jos hän menestyy. Se hyvä puoli tässä tietenkin on, että se lisää aina treenimahdollisuuksia Suomessa ja myös ulkomailla. Aina pystyy jonkun kaverin kanssa treenaamaan yhdessä, juuri Palmalta harjoitusleiriltä Suomeen palannut Muhonen iloitsee.

Jos finnjollassa aikoo olympiamenestystä saada, Tokiossa on syytä olla mukana. Kovaa kohua purjehduspiireissä herättäneen päätöksen mukaan raamikkaille miehille suunnattu luokka on poistumassa olympiaohjelmasta Tokion jälkeen.

– Se, mitä tulee Tokion jälkeen, tulee. En ole käyttänyt energiaa sen miettimiseen, mitä teen sen jälkeen. Minulla on paljon vaihtoehtoja. Saa nyt nähdä, mitä tuon päätöksen kanssa vielä tapahtuu. Se on kuitenkin asia, jolle ei voi mitään, joten sitä on turha stressata, Muhonen huomauttaa.

 

Kuukauden urheilijanosto on Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottama juttusarja, jossa nostetaan jokaisen kuukauden päätteeksi esiin yksi urheilija, joka on onnistunut lajissaan. Valinnan tekee Huippu-urheiluyksikön asiantuntijaraati kattavan kilpailuseurannan pohjalta. Valinnassa ei ole kyse lajien, urheilijoiden tai saavutusten asettamisesta paremmuusjärjestykseen, vaan tunnustuksen antamisesta yhdelle suomalaiselle huippu-urheilijalle ja -suoritukselle kerrallaan.

 

Artikkelin kuva: Jukka Saarikorpi / SPV