Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
04.03.2019 | Seuratoiminta | Uutinen

Jokainen lapsi haluaa sanoa, että mulla on harrastus

Maskulainen oivallus harrastamisen toiveeseen on seurayhteistyönä kouluilla toteutetut Lasten Liike -liikuntakerhojen vuoroviikot. Viisi seuraa, viisi alakoulua, yhteensä 40 matalan kynnyksen kerhotuntia 20 viikon aikana. Kuulostaa mahtavalta!

Toiminnassa mukana olevat seurat ovat Kankaisten Golf, Lemun Visa, Maskun Kataja, Maskun Tempo, SBS Masku ja Maskun Palloseura, joka toimii myös Lasten Liike -kerhojen koordinoijana. Alkusysäyksen toimintaan toi Lounais-Suomen Liikunnan ja Urheilun (LiikU) Liikkuva koulu -mentorina toimiva Olli Ranta, joka aiemmin toimi Kerttulan koulun rehtorina Raisiossa.

– Raisiossa tehtiin Liikkuvan koulun puitteissa koulu-seura-yhteistyötä niin hyvin tuloksin, että uskoin uusia konkreettisia toimintamuotoja kokeilevan sapluunan toimivan Maskussakin, kertoo Ranta.

Niinpä eräässä Liikkuva koulu -työpajassa sovittiin Maskun alakoulujen rehtoreitten ja edustajien kanssa kerhotoiminnan kokeilemisesta yhteistyössä seurojen kanssa. Maskun Katajan seura-aktiivi Ranta sai asialle välittömästi tukea Maskun Palloseurasta. Kun koossa oli viisi seuraa, huomattiin, että alakoulujakin on viisi.

– Sovittiin vuorovedosta. Kukin seura vetää Lasten liike -kerhoa yhdessä koulussa neljänä peräkkäisenä maanantaina, jonka jälkeen seura ja laji vaihtuu. Ykkös-kolmosluokkalaisten kerho on klo 13-14 ja isompien klo 15-16. Yhteensä kerhoviikkoja on 20. Kerhotunteja kertyy peräti 40.

Keskimäärin kerhoissa on 15-20 lasta. Ryhmäkokoon vaikuttaa koulujen oppilasmäärä, joka vaihtelee 60:stä yli 400:aan, sekä erityistä tukea tarvitsevat oppilaat, jolloin ryhmäkokoa on rajattu hieman pienemmäksi. Kerhojen hallinnosta vastaa Maskun Palloseuran toiminnanjohtaja Tomi Anttila Suomisport-alustaa hyödyntäen. Ohjaajien saamisessa Ranta ounastelee olleen hyvää tuuriakin.

– Ohjaajiksi on löytynyt yllättävän helposti seurojen aikuistuneita junnuja, jotka ovat kouluttautuneet tai kouluttautumassa alalle.

Kiitollista palautetta

Monipuolisuutta ja harrastamisen helppoutta arvostavat niin koulut kuin kodit. Muun muassa parinkymmenen kilometrin päässä keskustaajamasta sijaitseva Askaisten koulu on ollut todella tyytyväinen voidessaan tarjota viisi erilaista liikuntakerhoa lapsille. Vanhemmat puolestaan ovat kiitollisia iltoihin ajoittuvan kuljetusrumban vähenemisestä, ja seuratkin ovat jo saaneet uusia harrastajia.

– Kaikista palkitsevinta on, että alustavien palautteiden perusteella olemme onnistuneet tavoittamaan toimintaan juuri sellaisia lapsia, joilla ei ole ollut mitään aiempaa harrastusta, puhumattakaan liikuntaharrastuksesta. Kun tiedetään, kuinka helposti harrastamattomuudesta tulee paineita ja jopa huonommuuden tunnetta lapselle ja koko perheelle, on hienoa käydä lapsen kanssa keskustelu, jossa hänelle voi sanoa, että huomaatko, nyt sulla on harrastus, tämä liikuntakerho!

Se, että lapsi voi sanoa, että on mulla harrastus, antaa tarkoituksen koko toiminnalle, Ranta kiteyttää.

 

Jokaiselle lapselle mahdollisuus liikuntakerhoon – Lasten Liike >

Lue lisää aiheesta