Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
01.04.2019 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 13/2019: Titta Keinänen otti karaten EM-pronssia

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottama laaja suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsaus tulee julkiseksi huhtikuun alusta lähtien. Viikkokatsauksessa poimitaan menneen ja tulevan viikon merkittävimmät tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Kesäolympialajit

Ammunta: Meksikon maailmancup paketoitiin maanantaina miesten skeetillä. Oskari Kössi oli parhaana suomalaisena 32:s 119 rikotulla kiekolla. 122 kiekkoa vaadittiin uusintaan, josta vain 2/7 lunasti finaalipaikan. Haulikkoampujien seuraava mahdollisuus olympialippujen lunastamiseen koittaa nopeasti, sillä Arabiemiraateissa ammutaan maailmancupia sunnuntaista lähtien. Kivääri- ja pistooliampujat kamppailevat Tampereella SM-mitaleista.

Golf: Mikko Korhonen oli kymmenes ja Kalle Samooja 18:s Euroopan kiertueella Intiassa. Tapio Pulkkanen ei läpäissyt cutia. Miesten Euroopan kiertue huilaa hetken, mutta naiset pelaavat loppuviikon Jordaniassa.

Judo: Samuli Viitanen jäi ilman otteluvoittoja grand prix -turnauksessa Tbilisissä. Azerbaidzhanin Abdulhagg Rasullu (maailmanranking 202) oli parempi avausottelussa. Tälläkin viikolla on tarjolla GP-turnaus, Turkin Antalyassa.

Karate: Titta Keinänen voitti pronssia EM-kisoissa Espanjassa. Tie ei ollut helppo, sillä matkalla välierään Keinäsen piti voittaa maailmanrankingin 43:s, 15:s ja neljäs. Etenkin voitto nelosesta, Ranskan Anne Laure Florentinista, oli merkittävä senkin takia, että hän oli ennen turnausta Keinäsen edellä olympiarankingissa. Välierässä tuli tappio maailmanrankingin ysille, mutta pronssiottelussa kaatui Kosovon Fortesa Orana (ranking-32). 61-kiloisissa Emma Arosen tie katkesi heti avauskierroksella, osin kovaan arpaonneenkin, sillä vastaan tuli maailmanrankingin kakkonen. Sonja Voutilainen ja Björn Kulovuori ottivat yhdet otteluvoitot ennen karsiutumistaan. Bess Mänty ylsi katassa sijaan 15, Jesse Enkamp jäi miehissä alkulohkoon.

Nyrkkeily: Satu Lehtonen ja Mira Potkonen juhlivat sarjavoittoja PM-kisoissa Tampereella. Mira Potkonen sai samalla revanssin ruotsalaisesta Agnes Alexiussonista, joka pääsi hänet yllättämään aiemmin maaliskuussa GeeBee-turnauksessa. Elina Gustafsson sen sijaan taipui 69-kiloisissa finaalissa tanskalaisvastustajalleen. Miehistä sarjavoittoihin ylsivät Arslan Khataev, Krenar Aliu ja Muhammad Abdilrasoon.

Painonnosto: Myös olympiarankingin kannalta tärkeitä EM-kisoja Georgiassa käynnistellään jo viikonloppuna.

Purjehdus: Koko Suomen kärkikaarti on purjehtimassa perinteisessä ja kovatasoisessa Palma de Mallorcan regatassa tällä viikolla.

Pyöräily: Lotta Lepistö otti sijat neljä ja 15 menneellä viikolla Belgiassa ajetuissa World Tourin osakilpailuissa.

Pöytätennis: Benedek Oláh eteni kolmannelle karsintakierrokselle Platinum-tason World Tour -turnauksessa Qatarissa. Tuon vaiheen jälkeen karsintakaaviossa jatkoi vielä 32 pelaajaa, joista voittajat pääsivät 32 pelaajan pääkaavioon. Tappio tuli rankingissa sijalla 31 olevalle japanilaiselle. Tällä viikolla Oláhin joukkueella jälleen Ranskan liigaa.

Sulkapallo: Heinon veljekset, Eetu ja Iikka, kävivät pelaamassa Challenge-tason turnauksen Puolassa. Kumpikin taipui avauskierroksella. Tällä viikolla pelataan Finnish Openia Vantaalla.

Taekwondo: Jasmin Manninen (62 kg) ja Niko Saarinen (63 kg) nappasivat viitossijat G1-tason turnauksessa Saksassa.

Tennis: Emil Ruusuvuori (Meksikossa) ja Anastasia Kulikova (Egyptissä) etenivät tahoillaan puolivälieriin M/W15-tason turnauksissa ITF Tourilla. Nelinpelissä Kulikovan tie katkesi heti avauskierroksella. Kulikova jatkaa Egyptissä, Fed Cupiin valmistautuvia muita naisia puolestaan 25 000 dollarin turnauksessa Boltonissa Oona Orpanan johdolla.

Triathlon: Henrik Goesch sijoittui 48:nneksi maailmancupin osakilpailussa New Plymouthissa.

Uinti: Pitkän radan kansainvälinen kilpailukausi on käynnistynyt jo tänään Helsingin Swim Meetillä Mäkelänrinteen uimakeskuksessa. Paikalla kaksipäiväisessä tapahtumassa kotimaan kerma ja kovia ulkomaisia kirittäjiä. Pohjoismaiden-kierros jatkuu jo viikonloppuna Norjassa.

Voimistelu: Rytmisen maailmancup käynnistyy Italian Pesarosta viikonloppuna. Suomelta mukana joukkue sekä yksilöissä Rebecca Gergalo ja Jouki Tikkanen.

Talviolympialajit

Freestyle: Freeskin maailmancup päättyi slopestyle-kilpailuihin Sveitsissä. Suomalaiset eivät yltäneet finaaleihin. Anni Kärävä oli naisissa 11:s, Aleksi Patja miehissä parhaana 47:s. Kumparelaskussa on ohjelmassa vielä nuorten MM-kisat tällä viikolla Italiassa.

Maastohiihto: SM-kisoissa sivakoitiin vapaalla 10/15 kilometriä sekä takaa-ajot perinteisellä Äänekoskella. Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski ottivat tuplat – tai oikeastaan triplat, kun he ehtivät voittaa henkilökohtaisten kultamitalien lisäksi jo parisprintit perjantaina. Myös yhdistetyn ja mäen SM-mitaleista kilpailtiin, Taivalkoskella. Ilkka Herola vei molemmat. Ampumahiihdossa Olli Hiidensalo ja Kaisa Mäkäräinen veivät SM-kultamitalit yhteislähdöissä Hämeenlinnassa.

Ei-olympialajit

Darts: Kim Viljanen putosi avauskierroksella German Darts Championship -turnauksessa Saksassa. Marko Kanteleella jatkuu PDC Tour viikonloppuna Barnsleyssa.

Formula 1: Valtteri Bottas ajoi toiseksi Bahrainin GP:ssä. Kimi Räikkönen oli seitsemäs.

F1-veneet: MM-sarjan avausosakilpailu Saudi-Arabiassa jouduttiin perumaan hankalien sääolojen takia.

Joukkuevoimistelu: Tällä viikolla kilpaillaan maailmancupia Singaporessa. Suomelta mukana OVO Team ja Minetit.

Ralli: Teemu Suninen ajoi viidenneksi, Esapekka Lappi seitsemänneksi ja Jari-Matti Latvala kymmenenneksi Korsikan MM-rallissa.

Rallicross: MM-sarja käynnistyy tällä viikolla Abu Dhabista. Niclas Grönholm ajaa täyden sarjan supercar-luokassa.

Squash: Emilia Soini eteni toiselle kierrokselle maailmankiertueen turnauksessa Teksasissa. Emilia Korhonen ei päässyt avauskierrosta pidemmälle Challenger 10 -tasolla.

Paralympialajit

Lumilautailu: MM-kisat käytiin Pyhällä ilman loukkaantunutta Matti Suur-Hamaria. Banked slalomissa Tomi Taskinen oli vaikeammin alaraajavammautuneiden sarjassa (LL1) kymmenes ja Matti Sairanen 12:s yläraajavammautuneiden sarjassa (UL). Sairaselle sama sijoitus myös lumilautakrossissa.

Sulkapallo: Suomen kärkipelaajat avasivat kautensa kansainvälisessä turnauksessa Turkissa. Thomas Puska eteni parhaana suomalaisena puolivälieriin WH2-luokassa. Tällä viikolla osa jatkaa turnaukseen Dubaihin.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Huuhkajat otti avausvoittonsa EM-karsinnoissa lyömällä Armenian vieraissa 2-0. Karsinnat jatkuvat kesäkuun alkupuolella kotiottelulla Bosnia-Hertsegovinaa vastaan ja vieraissa Liechtensteinissa. Helmarit kohtaa torstaina Sveitsin harjoitusottelussa. U19-tytöt puolestaan pelaavat keskiviikosta lähtien EM-jatkokarsintaturnausta Belgiassa.

Jääkiekko: Naisleijonat lämmitteli Japanista 2-0-voiton MM-kotikisojen kenraaliharjoituksessaan. Pelit Espoossa käynnistyvät torstaina, ja viikon loppuun mennessä Suomi ehtii kohdata Yhdysvallat ja Venäjän.

 

Päivitetty 2.4.2019 klo 13.52: Lisätty taekwondotulokset viikonlopulta.