Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
03.04.2019 | Olympiakomitea

Jarkko Nieminen jakaa tennisoppejaan eteenpäin ja sparraa pelaajia nuorista huippuihin

Kevään ensimmäiset kumppanitreenit järjestettiin huhtikuun kevätauringon paistaessa tenniksen parissa. Talin tennishallin uumenissa ei aurinkoa nähty, mutta valovoimainen tennistähti Jarkko Nieminen veti Olympiakomitean yrityskumppaneille puolitoistatuntisen tennistuokion Tennisliiton valmentajien kanssa.

Suomen tenniskenttien tähti lopetti hienon tennisuransa muutama vuosi sitten. Nieminen oli parhaimmillaan ATP-maailmanlistalla sijalla 13 ja hän voitti urallaan kaksi APT-turnausta kaksinpelissä ja viisi nelinpelissä.

Tällä hetkellä tennistaiturin opeista nauttivat sekä maajoukkuepelaajat että nuoret tennisharrastajat.

– Aloitin maajoukkueen kapteenina vuoden 2018 alussa ja meillä oli todellinen unelmavuosi, sillä voitimme kaikki ottelut ja nousimme I-ryhmään.

– Tänä vuonna on ainoastaan yksi maaottelu, kun syyskuussa vastaan asettuu Itävalta. Kova haaste jälleen paperilla, joten tälläkin kertaa vaaditaan jokaiselta pelaajalta venymistä. Uskon kotiyleisön kuitenkin tuovan lisää buustia meille jokaiselle, joten kaikki on mahdollista.

Nieminen veti kumppanitreeneissä yhteisen alkuverryttelyn, jonka jälkeen kolmisenkymmentä osallistujaa jaettiin kolmeen ryhmään oman osaamistason mukaisesti. Niemisen ohella Tennisliiton tarjoama valmennustuki kolmella eri kentällä sai jokaisen osallistujan hikoilemaan keltaisen karvapallon perässä.

– Tennis on minulle uusi laji, sillä olen kokeillut lajia aikaisemmin vasta kerran. Mutta tänään taisi pieni tenniskipinä syttyä, sillä oli tosi kivaa ja rentoa tekemistä. Oli hienoa, että myös aloittelijoille oli oma ryhmänsä, iloitsi Gasumin digimarkkinoinnin asiantuntija Aliisa Tuomi.

– Täältä sain hyvät opit perustekemiseen, joten kesällä voisi lähteä pelaamaan lisää, kun lajin perusasiat on nyt otettu haltuun.

Elämys Groupin myyntijohtaja Aarni Kotilainen on pelannut tennistä harrastusmielessä pienestä pitäen. Lajiopit ovat tulleet haltuun itse oppien, mutta kumppanitreeneistä sai alan huipulta pieniä, mutta tärkeitä vinkkejä.

– Sain hyviä vinkkejä peliasentoon ja jalkojen liikkeisiin. Jarkko antoi hyviä vinkkejä myös hartioiden asentoon, johon ei itse tule juurikaan kiinnitettyä huomiota. Pieniä juttuja, mutta ne vievät omaa lajiosaamista taas askeleen eteenpäin.

– Jarkon ura oli mahtava ja sitä tuli seurattua alusta loppuun asti. Totta kai voitot ovat jääneet mieleen, mutta ennen kaikkea hieno ihminen niiden takana. Huipputyyppi, joka on aina ollut hieno esimerkki meille jokaiselle – ystävällinen, sympaattinen ja empaattinen.

”Ensin valmennetaan ihmistä – sen jälkeen vasta urheilijaa ja tennispelaajaa”

Jarkko Nieminen ehti pelaajaurallaan kiertää maailmaa ristiin rastiin ja viettää aikaa tenniskentillä lukemattomia tunteja. Mutta mitä löytyy miehen kalenterista tällä hetkellä?

– Tennistä tulee pelattua säännöllisen epäsäännöllisesti. Enemmänkin se kulminoituu maajoukkuepelaajien ja nuorten sparraamiseen.

– Nuorille olen jakanut tietotaitoa, mutta myös kertonut omista virheistäni ja mitä niistä olen oppinut. Tärkeintä on valmentaa aina ensimmäisenä ihmistä, vasta sen jälkeen valmennetaan urheilijaa ja tennispelaajaa.

Tennisopit ovat vieneet Niemisen myös täysin uudenlaisiin työtehtäviin.

– Olen ollut Eurosportilla asiantuntijana viimeiset puolitoista vuotta. Työ on todella luontaista ja kivaa, ja olen nauttinut tekemisestä todella paljon. Samalla tulee nähtyä myös lajin uusia nousijoita ja pysyy itsekin hyvin kärryillä missä tenniksessä mennään. Se palvelee samalla myös maajoukkueen sparraamista.

 

Olympiakomitean yrityskumppanit kokoontuvat noin kuusi kertaa vuodessa kumppanitreeneihin. Mentoreina toimivat entiset ja nykyiset urheilijat. Lisätietoa Olympiakomitean yritysyhteistyöstä.

 

Lisätietoa Suomen tennismaajoukkueen Davis Cup -peleistä