Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
05.04.2019 | Huippu-urheilu

Lizzie Armanto opettaa skeittausta Suomessa: ”Kun aloitin, en ollut cool, mutta nautin siitä mitä olin tekemässä”

Viime vuonna Suomen edustusoikeuden saanut Lizzie Armanto kuuluu skeittimaailman kirkkaimpiin tähtiin. Santa Monicassa asuva rullalautailija omaa yli puoli miljoonaa somefania ja tähtää Tokion olympialaisiin sinivalkoisissa väreissä. Suomalaisen isänsä luona Kirkkonummella vieraillut Armanto on tällä viikolla vetänyt skeittitunteja Tampereen Lielahden ja Helsingin Kontulan skeittiparkeissa.

-Kyseessä on USA:n valtionhallinnon ohjelma, jossa skeittauksen avulla tehdään myös hyväntekeväisyystyötä. Kiertue kohdistuu tänä keväänä Pohjoismaihin ja Itä-Eurooppaan, jossa tarjoamme erityisesti vähävaraisten perheiden lapsille ja nuorille mahdollisuuden kokeilla omia rajojaan skeittaamalla, Armanto kertoo.

Rullalautailu eri muotoineen on jättimäisen suosittu laji Yhdysvalloissa. Tokiossa vuonna 2020 laji on ensi kertaa mukana olympialaisissa kahden eri kilpailumuodon voimin.

-Tokiossa kilpaillaan streetissa ja parkissa, ja totta kai haluan menestyä olympialaisissa Suomen väreissä. Kun skeittauksesta tuli olympialaji, isäni ilmoitti minulle heti, että hän haluaa minun edustavan Suomea Tokiossa. Olympialaiset ovat yksi iso tavoite, mutta minulle skeittauksessa on kyse paljon muustakin, ja sitä haluan tällä kiertueellani välittää myös suomalaisille lapsille ja nuorille.

”Skeittauksessa ei ole kysymys vain skeittauksesta”

Armanton skeittikoulun ryhmät ovat koostuneet pääasiassa ensikertalaisista ja kokeilijoista. Se muistuttaa huippuammattilaista hänen oman uransa alkuhetkistä.

-Kun menin itse ensimmäisen kerran rampille, en tosiaankaan ollut cool. Olin huono enkä osannut mitään. Mutta nautin siitä mitä tein, Armanto kertoo.

-Skeittipuisto oli minulle turvasatama, jossa pystyin toteuttamaan itseäni, kokeilemaan rajojani, ja hengailemaan upeassa ilmapiirissä. Katsoin vanhempia huippuja ylöspäin ja ihailin sitä vaivattomuutta, jolla he hallitsivat kehoaan ja lautaansa. Halusin olla kuin he, vapaa, kevyt, voimakas ja taitava. Siirtää omia rajojani tavanomaisen ulkopuolelle.

Armanto korostaa, että hänelle skeittauksessa ei ole kyse vain skeittauksesta lajina, vaan skeittauksesta välineenä isompiin asioihin.

-Nyt haluan itse olla roolimalli nuoremmille. Jos pystyn inspiroimaan nuoria skeittauksen avulla olemaan rohkeita ja kokeilemaan jotain uutta ja ajattelemaan asioita eri tavoin, niin se on tärkeämpää kuin se, että he alkavat harrastamaan nimenomaan skeittausta.

-Skeittauksessa on kysymys intohimosta, elämäntavasta, vapaudesta, omien rajojen koettelemisesta, ja erityisestä tässä hetkessä läsnäolosta. Jos et ole tietoinen siitä, mitä teet ja mitä tapahtuu ja miksi näin on, olet nopeasti raajat paketissa. Tämän tietoisuuden merkityksen ymmärtäminen on taito, josta on suuri hyöty kaikkialla ihmisen elämässä, Armanto sanoo.

Suomessa vahva peruskulttuuri, kilpailumenestykseen vielä matkaa

Armanto kertoo, että hänen päätöksensä edustaa Suomea olympiatasolla on saanut positiivisen vastaanoton maailman skeittipiireissä.

-Ne jotka tuntevat minut tietävät, että kyse on arvomaailmastani. Haluan levittää skeittauksen positiivisia vaikutuksia eri puolille maailmaa. USA:n ulkopuolella vahvin skene on Brasiliassa. Euroopassa Tanska ja Ruotsi ovat edelläkävijöitä. Suomessa on verrattain pitkä skeittaushistoria ja vahvaa ruohonjuuritason toimintaa, mutta kilpailullinen kulttuuri on vielä ohutta, Armanto sanoo.

Armanto korostaa myös, että hänen ammattilaisuransa ja olympiahaaveensa ovat kaksi eri asiaa.

-Tapahtuipa olympialaisten osalta mitä tahansa, jatkan edelleen tätä työtä ja elämäntapaani. Olen skeittiammattilaisena vapaa tekemään työtäni tuloksista riippumatta, ja ammattilaiskalenteriini on jo buukattu tapahtumia, promootioita ja kisoja useaksi vuodeksi eteenpäin. Olympiaprojekti on todella innostava rinnakkaispolku, mutta se ei risteydy ammattilaisuuteni kanssa. Olympialaisiin haluan intohimosta, ilosta ja uteliaisuudesta uusia mahdollisuuksia kohtaa. Toivon että se myös edistää kilpailullisen skeittikulttuurin vahvistumista Suomessa, Armanto kiteyttää.

(Photo: Dan Sparagna.)