Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
15.04.2019 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 15/2019: Suomalaiset rohmusivat useita MM- ja EM-mitaleita

Viikko 15 oli menestyksekäs suomalaisessa huippu-urheilussa. Menestystä tuli sekä MM- että EM-tasolta, sekä talvi- että kesälajeista. Mikä parasta, jääkiekon ja muodostelmaluistelun MM-mitaleista päästiin nauttimaan kotimaan kamaralla.

Kesäolympialajit

Ammunta: Haulikkolajien maailmancup Al Ainissa on loppusuoralla. Jäljellä on enää tänään loppuun asti ammuttava miesten skeet, jonka finaaliin suomalaiset eivät selviytyneet. Tommi Takanen ja Oskari Kössi rikkoivat karsinnassa 120 kiekkoa, mikä oikeuttaa sijoihin 23 ja 24 (tulos sama kuin 16:nnella). Marika Salmi oli neljä sarjaa finaalivauhdissa naisten trapissa, mutta päätössarjan kahdeksan ohilaukausta romuttivat finaalihaaveet. Suomalaisista paras oli 20:nneksi 116 rikotulla kiekolla sijoittunut Satu Mäkelä-Nummela. Miesten trapissa paras suomalainen oli 118 rikotulla kiekolla 64:nneksi sijoittunut Mirka Kyyrönen. Trapin sekajoukkuekisassa ei ollut olympiatikettejä jaossa; Marika Salmi ja Jukka Laakso ylsivät sijalle 20. Naisten skeetissä Marjut Heinonen oli 53:s ja Heidi Hämäläinen 69:s.

Jousiammunta: Suomen kärkiurheilijat avasivat kautensa European Grand Prix -kilpailussa Bukarestissa. Antti Tekoniemi ja Antti Vikström ylsivät 32 parhaan joukkoon (sijoitus jaettu 17.), Samuli Piippo ja Taru Kuoppa jakoivat puolestaan sijaa 33 yksilökilpailussa. Miesten joukkue eteni 16 parhaan joukkoon kaaviossa. Erillisessä kilpailussa ammuttiin vielä paikoista Minskin European Gamesiin, ja Gajane Bottinelli onnistui naisille maapaikan saavuttamaan.

Judo: SM-kisat käytiin Kirkkonummella. Naisten 57-kiloisissa saatiin pieni yllätys, kun olympiarankingissa pisteitä kerännyt Katri Kakko taipui Pihla Matikaiselle. Suomalaisittain kilpailluin sarja on miesten 90 kg, jonka SM-kultaa voitti Aatu Laamanen. Samuli Viitanen otteli tosin tällä kertaa alle sadan kilon sarjassa ottaen hopeaa.

Karate: K1 Premier League jatkuu viikonloppuna Rabatissa, jossa Titta Keinänen otti voiton viime vuonna yli 68-kiloisissa. Keinänen pääsee Rabatiin kaksinkertaisena Suomen mestarina, sillä hän voitti viikonloppuna SM-kisoissa sarjansa ja avoimen sarjan. Samassa onnistui miehissä Tuomas Suur-Inkeröinen.

Miekkailu: Akseli Heinämaa saavutti U17-ikäluokan MM-pronssia kalpamiekkailussa Puolassa. Myös U20-luokassa Heinämaa oli paras suomalaisista sijoittuen 41:nneksi.

Nyrkkeily: Mira Potkonen juhli turnausvoittoa kansainvälisessä turnauksessa Kölnissä. Krenar Aliu taipui miehissä puolivälierässään.

Paini: EM-kisoista oli tuomisina kaksi mitalia, Petra Ollin pronssi naisten 65-kiloisissa ja Elias Kuosmasen pronssi kreikkalais-roomalaisen 97-kiloisissa. Lisäksi Tuomas Lahti taipui 130-kiloisten ja Vili Ropponen 82-kiloisten pronssiottelussa, joten heille viidennet sijat. Muut sijat kreikkalais-roomalaisessa: Matias Lipasti (77 kg) 16:s, Toni Metsomäki (7 kg) 23:s ja Mattias Poutanen (60 kg) 20:s. Ville Heino oli vapaapainissa 86-kiloisissa 11:s ja Jere Heino 125-kiloisissa 13:s.

Painonnosto: Suomen joukkueen ykköstykit Anni Vuohijoki ja Meri Ilmarinen eivät onnistuneet puolustamaan viime vuoden EM-mitaleitaan EM-kisoissa Georgiassa. Ilmarisen tulos 94+120=214 kg riitti seitsemänteen sijaan 76-kiloisissa, sama sijoitus Anni Vuohijoelle (93+116=209 kg) 64-kiloisissa. 59-kiloisissa Marianne Saarhelo ylsi yhdeksänneksi tuloksella 88+108=196 kg. Saara Leskinen oli 64-kiloisissa 13:s, Eero Retulainen 96-kiloisissa 17:s ja Jani Heikkinen 109-kiloisissa 20:s. Jesse Nykänen ja Teemu Roininen jäivät työnnössä ilman tulosta.

Purjehdus: Tuuli Petäjä-Sirén sijoittui 26:nneksi RS:X-luokan avoimessa EM-kilpailussa Mallorcalla. Eurooppalaisista Petäjä-Sirén oli 20:s. Tällä viikolla purjehditaan maailmancupia Genoassa.

Pyöräily: Lotta Lepistö ylsi neljänneksi viisipäiväisessä etappiajossa Hollannissa. Avausetapin voittanut ja peräti neljällä etapilla kahdeksan parhaan joukkoon sijoittunut Lepistö johti kilpailua vielä kolmen etapin jälkeen. Amatööriuraansa paketoiva Jaakko Hänninen ajoi kakkoseksi 155 kilometrin kilpailussa Ranskassa.

Ratsastus: Kouluratsastaja Henri Ruoste otti ratsullaan Rossetti sijat kolme ja neljä neljän tähden kilpailussa Itävallassa viikonloppuna.

Sulkapallo: Airi Mikkelä eteni toiselle kierrokselle 10 000 Yhdysvaltain dollarin challenger-turnauksessa Hollannissa. Anton Kaisti ja Inalotta Suutarinen pääsivät suoraan samaan vaiheeseen sekanelinpelissä.

Tennis: Harri Heliövaara putosi venezuelalaisparinsa kanssa avauskierroksella Challenger-turnauksessa Espanjassa. Emil Ruusuvuori juhli tasoa alempana ITF Tennis Tourilla 25 000 USD:n turnauksen voittoa Sunderlandissa. Oona Orpana taipui saman turnauksen naisten pääsarjassa avauskierroksella. Loukkaantumisestaan toipunut Patrik Niklas-Salminen avasi kautensa M15-tason turnauksessa Antalyassa; kaksinpelissä hän eteni puolivälieriin ja nelinpelissä välieriin. Tällä viikolla naiset pelaavat Fed Cupia Talissa. Samassa lohkossa ovat Liettua, Malta ja Islanti. Lisäksi Henri Kontinen ja John Peers pelaavat Monte Carlon mastersia tällä viikolla, Harri Heliövaara Challenger-tasolla Yhdysvalloissa Henri Laaksosen kanssa ja Niklas-Salminen jatkaa M15-tasolla Turkissa.

Uimahypyt: Suomen lupaavat juniorit olivat kisaamassa Sheffieldissä loppuviikosta. Lauren Hallaselkä voitti metrin ponnahduslaudalla, oli kolmas kolmen metrin ponnahduslaudalla ja kirjautti lisäksi voiton Anni Paloheimon kanssa kolmen metrin parihypyistä.

Uinti: Ensimmäinen suomalainen on saatu Tokion olympiakisojen A-rajan ali Tukholmassa. Pelin avasi Matti Mattsson uimalla 200 metriä rintaa aikaan 2.10,30. Sadalla metrillä Mattsson oli B-finaalin toinen ajalla 1.01,26. Muista maajoukkueuimareista Mimosa Jallow voitti 50 metrin selkäuinnin ajallaan 27,96. Lisäksi Jallow oli viides sadan metrin selkäuinnissa (1.01,04) ja kuudes 50 metrin vapaauinnissa (25,57). Voittoa sprinttimatkalla juhli myös Ida Hulkko, joka oli ajallaan 30,82 nopein 50 metrin rintauinnissa. Maanantai-iltana on vielä mahdollisuus olympiarajojen rikkomiseen ainakin Ari-Pekka Liukkosella 50 metrin vapaauinnissa sekä Hulkolla ja Jenna Laukkasella sadan metrin rintauinnissa. Hulkko oli jo lupaavasti alkuerien nopein ajallaan 1.08,57.

Voimistelu: Telinevoimistelun Euroopan mestaruuksista kilpailtiin Puolassa. Oskar Kirmes ja Elias Koski selvittivät tiensä miesten kuusiottelun finaaliin, jossa Kirmes (79,199) oli 20:s ja Koski (78,133) 23:s. Telinefinaaleihin ei miehillä ollut asiaa, vaikka maailmancupissa kunnostautunut Emil Soravuo saikin permannolta hyvät pisteet 14,366. Se riitti sijaan 12 karsinnassa. Naisten nuoresta joukkueesta kukaan ei läpäissyt karsintaa. Joukkue nuorentui entisestään, kun joukkueen kokenein, Maija Leinonen sairastui. Neliottelussa paras oli Enni Kettunen, joka sijoittui 38:nneksi yhteispistein 48,366. Paras telinesijoitus oli Ada Hautalan 18:s hypyssä pistein 13,233.

Rytmisen maailmancup jatkui Sofiassa. Naisten joukkue otti kaksiottelussa seitsemännen sijan pistein 42,350. Lisäksi joukkue eteni molemmissa ohjelmissa finaaliin, joissa tuli kahdeksannet sijat. Yksilöissä Jouki Tikkanen oli 26:s ja Rebecca Gergalo 39:s.

Talviolympialajit

Curling: Mixed doublesin MM-kisat käynnistyvät tulevana viikonloppuna Norjassa. Suomen edustajina ovat Tomi Rantamäki ja Elina Virtaala.

Lumilautailu: Nuorten MM-kisat laskettiin Ruotsissa. Eveliina Taka laski slopestylessa MM-hopeaa finaalissa kaatuneen Veera Immosen säestäessä 10. sijallaan. Miehissä Valtteri Kautonen oli 22:s. Big airissa Kautonen selviytyi ainoana finaaliin ollen neljäs. Kunniamaininta vuonna 2005 syntyneelle Telma Särkipajulle, joka otti big airissa sijan 12 ja slopestylessa 18.

Ei-olympialajit

Ammattinyrkkeily: Edis Tatli ottelee lauantaina New Yorkissa Yhdysvaltain Teofimo Lopezia vastaan.

Darts: Marko Kantele karsiutui avauskierroksella molemmissa viikonlopun PDC Tourin osakilpailuissa Barnsleyssä.

Formula 1: Valtteri Bottas ajoi paalupaikalta toiseksi Kiinan GP:ssä. Edelle ehti tallikaveri Lewis Hamilton. Kimi Räikkönen oli yhdeksäs.

Keilailu: Itävallassa keilataan tällä viikolla juniorien EM-kisat. Suomen joukkueen rungon muodostaa aiemmin keväällä juniorien MM-kisoista mitaleita rohmunnut nelikko.

Muodostelmaluistelu: Suomalaiset pääsivät juhlimaan kahta mitalia MM-kotikisoissa Helsingissä. Maailmanmestaruutta puolustanut Marigold IceUnity nappasi MM-hopeaa ja Helsinki Rockettes -pronssia. Voiton vei venäläinen Team Paradise.

Snooker: Robin Hull ei edennyt ensimmäiseltä karsintakierrokselta MM-kisoissa Isossa-Britanniassa.

Paralympialajit

Jousiammunta: Jere Forsberg (Open compound -luokka) on edennyt pronssiotteluun ja Jean-Pierre Antonios (W1-luokka) loppuotteluun maailmanranking-turnauksessa Dubaissa. Mitaliottelut ammutaan maanantaina.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Syksyllä alkaviin EM-karsintoihin valmistautuva Helmarit kaatoi Puolan 1-0 maaottelussa Helsingissä tiistaina. Samaan aikaan U19-tytöt jäivät karvaasti ulos kesän EM-lopputurnauksesta, kun jatkokarsintaturnauksen päätösottelussa Belgiassa oli tyytyminen tasapeliin 2-2. Belgia nappasi kisapaikan paremman maalieronsa turvin.

Jääkiekko: Naisleijonat saavutti historiallisen finaalipaikan MM-kotikisoissa, kun Kanada kaatui välierässä 4-2. Loppuottelussa Suomi juhli jo voittomaalia jatkoerässä, mutta se hylättiin. USA vei mestaruuden rangaistuslaukauksilla, joten Suomelle MM-hopeaa. Viikon alussa pelattiin alkulohko loppuun; Suomi voitti Sveitsin 6-2 ja taipui Kanadalle 1-6. Puolivälierässä Suomi nousi maalin takaa-ajoasemasta 3–1-voittoon Tshekkiä vastaan.

Leijonat aloitti MM-kisoihin valmistautumisen kahdella vierasottelulla Tanskassa. Ensimmäisestä tuli voitto maalein 1-0, toisesta maalein 2-1. Tällä viikolla Leijonat pelaa kahdesti kotona Norjaa vastaan.

Käsipallo: Miesten maajoukkue metsästää yhä avausvoittoaan EM-karsinnoissa. Torstaina tuli kotona takkiin Bosnia-Hertsegovinalta maalein 26-30. Sunnuntaiksi joukkueet siirtyivät Bosnia-Hertsegovinaan, jossa kotijoukkue oli vahvempi lukemin 31-19.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan menneen ja tulevan viikon merkittävimmät tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.