Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
23.04.2019 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 16/2019: Oskari Muhonen jatkoi vahvoja maailmancup-purjehduksiaan

Pääsiäisen aika ei ollut kiireisimmästä päästä kansainvälisessä huippu-urheilussa. Alkaneella viikolla suomalaisia esiintyy laajalla rintamalla ympäri maailman niin olympia-, ei-olympia- kuin paralympialajeissakin.

Kesäolympialajit

Ammunta: Maailmancupin osakilpailu Kiinassa on saatu käyntiin. Mukana ovat kivääri- ja pistoolilajit, ja jaossa jälleen olympiapaikkoja. Naisten ilmakiväärissä suomalaisista paras oli Emmi Hyrkäs, jonka tulos 622,7 riitti sijaan 53. Marika Salmi voitti leirin yhteydessä Lonatossa ammutun trap-kilpailun tuloksella 73+24 (peruskilpailussa ammuttiin siis vain kolme sarjaa normaalin viiden sijaan).

Beach volley: Anniina Parkkinen ja Taru Lahti-Liukkonen jatkavat loistavista asetelmista olympiarankingpisteiden metsästystä FIVB:n maailmankiertueen neljän tähden turnauksessa Xiamenissa. Mukana myös Riikka Lehtonen ja Niina Ahtiainen.

Golf: Miesten Euroopan kiertue palaa US Masters -tauolta osakilpailussa Marokossa. Myös naisten Euroopan kiertuetta pelataan Marokossa tällä viikolla.

Karate: Suomalaismenestys jäi vaatimattomaksi K1 Premier Leaguen osakilpailussa Rabatissa. Turnauksen voittoa yli 68-kiloisissa puolustanut Titta Keinänen kärsi yllätystappion saksalaisvastustajalleen heti avausottelussa. Avauskierroksen karsiutuminen oli kohtalona myös Emma Arosella 61-kiloisissa ja Tuomas Suur-Inkeröisellä 75-kiloisissa. Jesse Enkamp ei edennyt katassa alkulohkostaan.

Purjehdus: Osa Suomen kärkipurjehtijoista osallistui Genovan maailmancupiin. Edellisessä osakilpailussa Miamissa toiseksi purjehtinut Oskari Muhonen otti finnjollassa nelossijan, muuten ei tullut sijoituksia 20 parhaan joukkoon. Noora Ruskola/Mikaela Wulff 49erFX-luokassa 24:s, Sinem Kurtbay/Akseli Keskinen nacra 17:ssä 29:s sekä Aleksi Tapper 39:s ja lähtöjä väliin jättänyt Kaarle Tapper 48:s laser standardissa.

Pöytätennis: MM-kisat Unkarissa on saatu käyntiin. Lohkovaiheen kautta tiensä 128 pelaajan pääsarjaan suomalaisista raivasi Anna Kirichenko, Alex Naumi ja Annika Lundström jäivät alkulohkoon. Benedek Oláhin ei tarvinnut pelata lohkovaihetta. Miesten nelinpelissä Oláh ja Naumi ovat selviytyneet jo 32 parhaan joukkoon.

Taekwondo: Toukokuisiin MM-kisoihin valmistautuva Suvi Mikkonen otteli kakkoseksi 57-kiloisissa G1-tason turnauksessa Bulgariassa. Finaalissa tuli tappio maailmanrankingin ykköselle Jade Jonesille.

Tennis: Henri Kontinen ja John Peers taipuivat toisella kierroksella Monte Carlon masters-turnauksessa. Harri Heliövaara ei päässyt nelinpelissä kentälle asti challenger-turnauksessa Sarasotassa, kun hänen parinsa Henri Laaksonen joutui luovuttamaan. Kaksinpelissä Heliövaara raivasi paikkansa pääsarjaan, mutta tappio tuli heti avauskierroksella. Patrik Niklas-Salminen pelasi ITF Tennis Tourin M15-tasolla Turkissa; kaksinpelissä tie katkesi toisella kierroksella, mutta nelinpelissä hän juhli turnausvoittoa. Kontinen ja Peers jatkavat tällä viikolla Barcelonaan ATP 500 -tason turnaukseen, Heliövaara jatkaa challenger-tasolla Alex Lawsonin parina Tallahasseessa ja Niklas-Salminen on jälleen M15-tason turnauksessa Turkissa.

Suomen naiset pelasivat läpi viikon Fed Cupia Talissa. Islannista ei ollut minkäänlaista vastusta maanantaina, eikä Maltasta tiistaina. Lohkovoitto varmistui, kun Liettua kaatui otteluvoitoin 2-1. Nousukarsinnassa vastaan tuli Kypros, jonka voittamiseen Suomi ei tarvinnut edes nelinpeliä. Ratkaisevan toisen voiton nappasi Anastasia Kulikova ottamalla samalla hyvän päänahan Raluca Serbasta (WTA-205). Suomi nousee siis Euroopan/Afrikan II-ryhmään. Nousuun päättyi myös Emma Laineen ura.

Uinti: Tukholman nelipäiväinen kilpailu päättyi maanantaina. Ari-Pekka Liukkonen otti voiton 50 metrin vapaauinnissa ajalla 22,12. Tokion A-raja jäi 0,11 sekunnin päähän. Myös Anton Herrala oli finaalissa (viides ajalla 22,43). Sadan metrin rintauinnissa Ida Hulkko oli finaalin kolmas ajalla 1.08,54, mikä uupuu puolisentoista sekuntia Tokion olympiakisojen A-rajasta. Jenna Laukkanen oli kahdeksas ajalla 1.10,23. 200 metrin perhosuinnista vielä poimintana 2003 syntynyt Laura Lahtinen, joka oli neljäs rikkomalla jo Tokion olympiakisojen B-rajan ajallaan 2.12,10.

Voimistelu: Rytmisen maailmancup jatkuu viikonloppuna Bakussa.

Yleisurheilu: Camilla Richardsson avasi kautensa Yhdysvalloissa juoksemalla ratakympin aikaan 33.08,26. Tuomas Kaukolahti jatkoi lupaavaa kevätkauttaan Yhdysvalloissa kolmiloikkaamalla voittoon tuloksella 16,35.

Talviolympialajit

Curling: Tomi Rantamäki ja Elina Virtaala ovat aloittaneet lupaavasti mixed doublesin MM-kisoissa Norjassa. Neljästä ensimmäisestä ottelusta on kolme voittoa. Kisat käydään loppuun tällä viikolla.

Ei-olympialajit

Ammattinyrkkeily: Yhdysvaltain Teofimo Lopez tyrmäsi Edis Tatlin viidennessä erässä New Yorkissa. Jussi Koivula iskee perjantaina välisarjan EU-mestaruudesta Ranskassa Jordy Weissia vastaan.

Cheerleading: Yhdysvalloissa kilpaillaan tällä viikolla maailmanmestaruuksista. Suomi puolustaa mestaruutta naisten cheersarjassa.

Formula 1: Viikonloppuna ajetaan Azerbaidzhanin GP.

Joukkuevoimistelu: Hyvinkäällä on viikonloppuna sisäinen MM-karsintakilpailu.

Keilailu: Juniorien EM-kisat Itävallassa olivat menestys. Suomen mitalitili aukesi heti avauslajissa, parikilpailussa, kun Peppi Konsteri ja Mila Nevalainen keilasivat kultaa tytöissä sekä Jesse Ahokas ja Pyry Puharinen pronssia miehissä. Joukkuekilpailuissa tytöt nappasivat pronssia ja pojat olivat kuudensia. Tyttöjen singlessä Mila Nevalainen oli parhaana suomalaisena kuudes, pojissa Jesse Ahokas 13:s. All eventissä Mila Nevalainen nappasi kolmannen mitalinsa, kun hän oli toinen. Peppi Konsteri myös korkealla, neljäs. Pojissa Pyry Puharinen parhaana 14:s. Kisat huipentuivat Suomen viidenteen mitaliin ja toiseen kultamitaliin, kun Pyry Puharinen juhli mestaruutta poikien mastersissa.

Ralli: Argentiinassa huristellaan MM-sarjan viides osakilpailu viikonloppuna.

Rallicross: MM-sarja jatkuu viikonloppuna Espanjassa.

Paralympialajit

Jousiammunta: Jean-Pierre Antonios voitti W1-luokan maailmanranking-kilpailussa Dubaissa. Jere Forsberg tähtäsi open compound -luokassa neljänneksi.

Pyöräily: Kansainvälistä kilpailukautta käynnistellään Verola Cupilla Italiassa viikonloppuna. Pauliina Hatunen ja Tiina Nieminen mukana sekä maantieajossa että aika-ajossa.

Tennis: Taneli Tenhunen pelaa tällä viikolla ITF Futures -tason turnauksessa Liettuassa.

Triathlon: Liisa Lilja avaa kautensa lauantaina Milanossa World Paratriathlon Seriesin osakilpailussa.

Joukkuepelit

Jääkiekko: MM-kisoihin valmistautuva Leijonat otti kotimaassa pelatuissa harjoitusotteluissa kaksi voittoa Norjasta maalein 3-1 ja 7-0. Tällä viikolla jatketaan Kouvolassa ja Helsingissä otteluilla Ruotsia vastaan.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan menneen ja tulevan viikon merkittävimmät tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.