Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
25.04.2019 | Olympiakomitea

Omannäköisiä Unelmien liikuntapäiviä

Liikkumattomuuden haasteita ratkotaan aktiivisesti peruskouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa, nuoria kuunnellen ja osallistaen. Huittisissa ja Pohjois-Pohjanmaalla Unelmien liikuntapäivä syntyy oppilaiden itsensä suunnittelemana.

Liikkumattomuus on noussut Suomessa tärkeäksi puheenaiheeksi. Alkuvuodesta julkaistun LIITU-tutkimuksen mukaan vain kolmannes lapsista ja nuorista liikkuu suositusten mukaisesti. Nuorten liikkumattomuuden haasteita ratkottaessa myös kouluilla on tärkeä rooli.

Liikkuvat opiskelijat jaksavat keskittyä paremmin ja oppivat enemmän, sanoo pohjoispohjanmaalaisen Koulutuskeskus JEDU:n Terhi Lehtola. Hänen mukaansa liikkumisella on monenlaisia hyötyjä opiskelijalle: se vaikuttaa positiivisesti kehonkuvaan, auttaa jaksamaan arjessa sekä purkaa stressiä.

– Hyvä kunto vaikuttaa selkeästi myös mielen hyvinvointiin. Hyvinvointi ei ole meillä kuitenkaan pelkkää liikuntaa, vaan pyrimme tekemään lisäksi myös muita siihen kannustavia asioita, Lehtola kertoo.

Liikkumista ja hyvinvointia tuodaan opiskelijoiden ja opettajien arkeen monella tapaa. Liikkuva amis -toiminnalla pyritään vaikuttamaan positiivisesti opiskelijoiden ja henkilöstön arkeen, ja tiloja ja toimintatapoja on uudistettu mahdollistamaan fyysistä aktiivisuutta opiskelupäivän aikana.

Myös erilaisilla tempauksilla ja tapahtumilla on oma tärkeä roolinsa liikuntakipinän herättämisessä. Unelmien liikuntapäivänä 10.5. JEDU:lla on hyvinvointiin liittyviä tapahtumia kaikissa seitsemässä toimipisteessä. Opiskelijat ovat suunnitelleet liikunnallista ohjelmaa, ja tarjolla on myös ilmaista aamupalaa tai välipalaa.

– Kalajoella hyödynnetään hiekkasärkkien maisemia, Nivalassa on ohjelmassa kevätsiivoustalkoot, kävelylenkki ja ohjattua tutustumista golfiin. Oulaisten toimipiste tekee omaa päiväänsä osana Oulaisten kaupungin Unelmien liikuntaviikkoa ja Ylivieskassa pelataan kaupunkisotaa ja lentopalloillaan. Haapavedellä toiminnalliset rastit tulevat sopivasti koulupäivän lomassa, ja Haapajärvellä aamupäivän ohjelmassa on keilausta sekä henkilöstölle että opiskelijoille.

Lehtola muistuttaa, että jokainen voi olla mukana innostamassa muita liikkumaan.

– Kokeilkaa uusia liikuntalajeja yhdessä, ja opitte itsestänne ja toisistanne uusia puolia.

 

Oppilaista lähtevää, omannäköistä tekemistä

Lapset ja nuoret ovat tärkeässä roolissa liikkumisen suunnittelussa myös peruskoulussa. Liikkuva koulu -hankkeessa oppilaat otetaan mukaan aktiivisiksi toimijoiksi.

Pellonpuiston koululla Huittisissa oppilaat ovat suunnitelleet Unelmien liikuntapäivää varten kaupunkiseikkailukisan. Opettaja Sanna Höylänen ja koulun yhdeksäsluokkalaiset Liikkuva koulu -kurssilaiset kertovat, että kisassa kierretään kartalle merkittyjä rasteja 3-4 hengen joukkueissa.

– Pidämme rasteilla erilaisia tehtäviä, joista osa on fyysisyyttä, osa älyä ja osa yhteistoimintaa vaativia. Eniten pisteitä kerännyt joukkue voittaa ja parhaat joukkueet palkitaan. Liikkuminen rastille tehdään tietenkin omin jaloin!

Pellonpuiston koulussa liikkuminen on mukana arjessa monella tavalla. Erilaisten teemapäivien lisäksi tarjotaan liikunnan valinnaiskursseja, ja välitunneilla on toimintaa sekä liikuntavälineitä käytettäväksi.

– Oppilaskunta järjestää myös joka kuukausi liikuntaskaban. Lisäksi välillä oppilaille asetetaan liikunnallisia haasteita, joilla pyritään lisäämään liikettä, Höylänen kertoo.

Pellonpuiston koulun liikkuva koulu -kurssilaiset haluavat haastaa kaikki Suomen yläkoulut mukaan Unelmien liikuntapäivään.

– Lähtekää yhdessä suunnittelemaan mukava, teidän koulunne näköinen liikuntapäivä!

 

Ilmoita oma koulusi mukaan Unelmien liikuntapäivään! Lisätietoa, vinkkejä, oman tapahtuman ilmoittamislomake sekä markkinointimateriaaleja löytyy Unelmien liikuntapäivän sivuilta.

Unelmien liikuntapäivä 10.5. on kaikenlaisen liikkumisen kokeilu- ja pop-up päivä, joka järjestetään jo neljättä kertaa. Päivän tavoitteena on innostaa ihmisiä liikkumaan yhdessä ja löytämään uusia tapoja liikkua. Vuonna 2018 Unelmien liikuntapäivän tapahtumat liikuttivat yli sataatuhatta suomalaista.  

Unelmien liikuntapäivä on osa YK:n terveysjärjestö WHO:n Move for Health -päivää. Sitä ovat edistämässä monet liikunta-, urheilu- ja terveysorganisaatiot. Kokonaisuutta koordinoi ja tapahtumasivustoa ylläpitää Suomen Olympiakomitea. 

Lue lisää aiheesta